Αμύγδαλα: Ποια είναι η επίδρασή τους στην καρδιά, το δέρμα και τον εγκέφαλο και πόση ποσότητα ενδείκνυται να καταναλώνετε καθημερινά;

Αμύγδαλα: Ποια είναι η επίδρασή τους στην καρδιά, το δέρμα και τον εγκέφαλο και πόση ποσότητα ενδείκνυται να καταναλώνετε καθημερινά;

Τα αμύγδαλα είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς. Δεν είναι μόνο πλούσια σε γεύση που εμπλουτίζει τόσο τις γλυκές όσο και τις αλμυρές συνταγές, αλλά περιέχουν επίσης πλήθος ευεργετικών θρεπτικών συστατικών. Τα αμύγδαλα μπορούν έτσι να διαφοροποιήσουν και να βελτιώσουν τη διατροφή σας με αστραπιαία ταχύτητα. Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία;

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε για την επίδραση των αμυγδάλων στους συγκεκριμένους τομείς:

Τι είναι τα αμύγδαλα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μοιάζουν τα αμύγδαλα πριν τα πιάσετε στα χέρια σας; Τα αμύγδαλα είναι στην πραγματικότητα οι καρποί της αμυγδαλιάς. Πρόκειται για ένα οπωροφόρο δέντρο που απαριθμεί περισσότερα από 30 είδη και είναι ένα από τα παλαιότερα από τα εξημερωμένα δέντρα. Έχει όμορφα ροζ λουλούδια και κίτρινους καρπούς που περιέχουν σκληρούς σπόρους – τα αμύγδαλα. Η αρχική της προέλευση ήταν η Κεντρική και Νοτιοδυτική Ασία, αλλά σήμερα καλλιεργείται επίσης σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο και σε χώρες με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες. Ο μεγαλύτερος παραγωγός αμυγδάλων σήμερα είναι οι ΗΠΑ, με την ηλιόλουστη Καλιφόρνια να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο. [3,11]

Τα αμύγδαλα που βρίσκουμε συνήθως στα καταστήματα, είναι τα λεγόμενα γλυκά αμύγδαλα. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης είδη αμυγδαλιάς στα οποία αναπτύσσονται πικρά αμύγδαλα. Αυτά δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση, επειδή περιέχουν αμυγδαλίνη, από την οποία σχηματίζεται τοξικό υδροκυάνιο. [3,10]

από πού προέρχονται τα αμύγδαλα

Ποια είναι τα οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία;

Τα αμύγδαλα έχουν πολύ καλή φήμη και είναι γενικά γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την υγεία. Έτσι, όταν κάποιος σάς λέει ότι τα αμύγδαλα κάνουν καλό στην καρδιά, δεν πρόκειται για τρομερή ανακάλυψη. Γνωρίζατε όμως ότι αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία;

1. Έχουν επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι χρήσιμα, μεταξύ άλλων, επειδή βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων από το έντερο στο αίμα. Έτσι, όταν τα αμύγδαλα καταναλώνονται μαζί με τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα («γλυκαιμία»). [2,12]

Με λίγα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφίμων. Η τιμή αυτή δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκαιμία μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου. [1,12]

Όλοι πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σταθερά και τις διακυμάνσεις στο ελάχιστο. Όταν η γλυκαιμία αυξομειώνεται υπερβολικά, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διακυμάνσεις της ενέργειας ή, για παράδειγμα, με πείνα και τακτική επιθυμία για γλυκά. Η τακτική συμπερίληψη αμυγδάλων στη διατροφή σας μπορεί να θέσει αυτήν την τάση υπό έλεγχο.

Αυτοί οι ξηροί καρποί αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Με τον διαβήτη, ο οργανισμός δεν μπορεί να διατηρήσει μόνος του τη γλυκαιμία σε ένα βέλτιστο εύρος και χρειάζεται ένα χέρι βοήθειας. Τα αμύγδαλα μπορούν έτσι να βοηθήσουν στην επίτευξη χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, χάρη στις επιδράσεις που αναφέρονται παραπάνω, τα αμύγδαλα θεωρούνται επίσης κατάλληλα ως μέρος μιας δίαιτας για την απώλεια βάρους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν, επίσης, αυτά τα προϊόντα:

2. Έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, ιδίως σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά είναι γνωστά για τη θετική τους επίδραση στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι, τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να θέσουν τη διατήρηση της χοληστερόλης υπό έλεγχο. Αυτό αποδεικνύεται και από μελέτες που δείχνουν σύνδεση μεταξύ της τακτικής συμπερίληψης αμυγδάλων στη διατροφή και των χαμηλότερων επιπέδων ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης. [2]

Δεδομένου ότι η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών), τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν χρήσιμο ρόλο στην πρόληψη αυτού του καρδιαγγειακού προβλήματος. Αυτό με τη σειρά του συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες των λιπαρών και των επιμέρους λιπαρών οξέων, διαβάστε το άρθρο μας Υγιεινά και ανθυγιεινά λιπαρά: Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώενετε και ποιες να αποφεύγετε;

η επιρροή των αμυγδάλων στην καρδιά

3. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Κανένα βότανο, δισκίο, τσάι ή τρόφιμο αδυνατίσματος δεν θα οδηγήσει σε επιτυχή απώλεια βάρους. Το κλειδί παραμένει το θερμιδικό έλειμμα, όπου το σώμα καίει περισσότερη ενέργεια από όση προσλαμβάνει. Και τι ρόλο διαδραματίζουν εδώ τα αμύγδαλα; Χάρη στις ιδιότητές τους, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός θερμιδικού ελλείμματος με έναν εύκολο τρόπο.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, βοηθούν στην πρόκληση κορεσμού και στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πείνας. Καθώς το λίπος είναι πιο δύσπεπτο, επιβραδύνει επίσης την πέψη άλλων τροφών. Χάρη στα αμύγδαλα, η τροφή παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι μπορεί να καθυστερήσει το αίσθημα της πείνας. [1]

Το γεγονός ότι τα αμύγδαλα είναι σκληρά και πρέπει να μασηθούν σωστά πριν την κατάποση είναι επίσης ένα ακόμα όφελος. Το μάσημα προάγει την έκκριση ορμονών που προκαλούν κορεσμό.[1]

Τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την απώλεια βάρους επειδή συμβάλλουν στον κορεσμό, αποτρέπουν την πείνα και έτσι μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων από άλλες τροφές.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ελέγχετε την κατανάλωσή τους. Χαρίστε στον εαυτό σας μια χούφτα αμύγδαλα κάθε μέρα στο πλαίσιο μιας καλά αναπτυγμένης δίαιτας μείωσης.

Πόσες θερμίδες και λιπαρά κρύβονται στα αμύγδαλα;

30 g*100 g**
Λιπαρά15 g50 g
Ενέργεια (kcal/kJ)174 kcal / 726 kJ579 kcal / 2420 kJ
*cca hrsť mandlí, **typický malý balíček mandlí [13]

Όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα, 100 g αμύγδαλα είναι παρόμοια σε θερμίδες με ένα πλούσιο γεύμα. Εάν ενδίδετε τακτικά σε μια τόσο μεγάλη μερίδα, μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει την πηγή της ίδιας της ενέργειας που σας οδηγεί σε θερμιδικό πλεόνασμα. Επομένως, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τα αμύγδαλα με μέτρο.

Ανακαλύψτε τα bestseller μας:

4. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Έρευνες δείχνουν ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στις ουσίες που περιέχουν. Έτσι, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που παράγονται από το οξειδωτικό στρες. Για παράδειγμα, η αντιοξειδωτική δράση των αμυγδάλων έχει αποδειχθεί σε μια μετα-ανάλυση στην οποία η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων οδήγησε σε μείωση της μηλονδιαλδεΰδης (MDA), ενός δείκτη αυξημένου οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. [6]

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αμυγδάλων οφείλονται πιθανότατα στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη), οι φυτοστερόλες και οι πολυφαινόλες. [6,8]

Τα αμύγδαλα μπορούν επομένως να αποτελέσουν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή, με την οποία προσπαθεί κανείς να παραμείνει υγιής. Στην πραγματικότητα, το αυξημένο οξειδωτικό στρες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων προβλημάτων, όπως μεταβολικές ασθένειες και καρκίνος.

η αντιοξειδωτική δράση των αμυγδάλων

5. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

Οι μελέτες που έχουν ερευνήσει τη δράση των αμυγδάλων περιγράφουν επίσης τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους. Αυτές αποδίδονται κυρίως στα υγιεινά λιπαρά με τη μορφή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Ωστόσο, άλλες ουσίες που περιέχονται στα αμύγδαλα, όπως το μαγνήσιο, η αργινίνη και τα φυτοχημικά, θα μπορούσαν επίσης να έχουν παρόμοια δράση. [1,2]

Σε μελέτες, έχει παρατηρηθεί η επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων στα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στον οργανισμό. Για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 ή CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη), υψηλά επίπεδα των οποίων είναι ενδεικτικά φλεγμονωδών διεργασιών στο σώμα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Έτσι, μελέτες δείχνουν ότι τα αμύγδαλα μπορεί να είναι ευεργετικά στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων υγείας. [1]

6. Έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο

Τα αμύγδαλα περιέχουν ουσίες που είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το φολικό οξύ, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε. Οι ουσίες αυτές μπορεί να παίζουν ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος από το οξειδωτικό στρες ή στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη ή η συγκέντρωση. [7]

Αναρωτιέστε ποιες άλλες ουσίες μπορούν να ωφελήσουν την εγκεφαλική σας λειτουργία; Σε αυτή την περίπτωση, μην παραβλέψετε το άρθρο μας Νοοτροπικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης που πρέπει να γνωρίζετε.

επίδραση των αμυγδάλων στην εγκεφαλική λειτουργία

7. Έχουν επίδραση στην επιδερμίδα

Γνωρίζετε ήδη ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματός μας. Το δέρμα σας πρέπει να λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και άλλες σημαντικές βιοδραστικές ουσίες από τη διατροφή σας.

Τα αμύγδαλα περιέχουν αρκετές από αυτές. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν την επίδραση της βιταμίνης Ε και της νιασίνης (βιταμίνη Β3) στη μείωση των ρυτίδων και της μελάγχρωσης του δέρματος. [9]

Εκτός από τα ίδια τα αμύγδαλα, το αμυγδαλέλαιο έχει επίσης θετική επίδραση στο δέρμα και την επιδερμίδα σας. Φαίνεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό να το τρίβετε στο δέρμα, για παράδειγμα για προβλήματα εκζέματος. Επιπλέον, μπορεί επίσης να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος. [7]

Έτσι, τα αμύγδαλα και το αμυγδαλέλαιο μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ακόμη και όταν προσπαθείτε να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης.

Όχι μόνο το αμυγδαλέλαιο από μόνο του μπορεί να αποτελέσει μέρος της υγιούς γήρανσης. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα αυτό, διαβάστε το άρθρο μας Αντιγήρανση και υγιής γήρανση: Πώς να φροντίσετε το σώμα σας και να διατηρήσετε την υγεία και τη νεανική σας εμφάνιση;

Άλλα πιθανά οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία

  • Μελέτες δείχνουν επίσης θετική επίδραση στη γονιμότητα και τη δραστηριότητα του σπέρματος.[7]
  • Ορισμένες έρευνες περιγράφουν επίσης τις προστατευτικές τους δράσεις έναντι της ανάπτυξης ορισμένων όγκων, όπως οι όγκοι του μαστού ή του παχέος εντέρου. [7]
  • Φαίνεται επίσης να έχουν επίδραση στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στο άγχος, την κατάθλιψη και τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). [7]
  • Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση στην υγεία των οστών. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, γνωστή και ως λέπτυνση των οστών. [5]

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα αμύγδαλα είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο με πολλές ευεργετικές δράσεις. Το να συμπεριλαμβάνετε μια χούφτα αμύγδαλα στο ημερήσιο διατροφικό σας πρόγραμμα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία σας.

Σε ποια μορφή διατίθενται τα αμύγδαλα;

Τα κλασικά μη καβουρδισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα τους είναι ίσως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για αμύγδαλα. Γνωρίζετε όμως τις άλλες εναλλακτικές που έχετε;

  • Τα λευκασμένα αμύγδαλα δεν έχουν φλούδα και έτσι έχουν ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση. Μπορείτε ακόμη και να τα παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι. Απλώς βράστε τα για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε τα σε ζεστό νερό για περίπου 1 λεπτό. Η φλούδα θα υποχωρήσει εύκολα από μόνη της.
  • Οι φέτες αμυγδάλου είναι κατάλληλες για πασπάλισμα σε κέικ ή για να φτιάξετε, για παράδειγμα, κρούστα αμυγδάλου για κρέας.
  • Τα αλεσμένα αμύγδαλα είναι ιδανικά για χρήση σε ζαχαροπλαστική, όπως τα στρούντελ ή τα κέικ.
  • Τα καπνιστά αμύγδαλα θα σας χαρίσουν μια ενδιαφέρουσα, ξεχωριστή γεύση.
  • Τα αμύγδαλα σε σοκολάτα ή τα αμύγδαλα με διαφορετικού τύπου επικάλυψη θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις των γλυκών.

Φυσικά, δεν γίνεται να παραλείψετε το γευστικό αμυγδαλοβούτυρο. Αυτό παρασκευάζεται από την άλεση ολόκληρων αμυγδάλων και έτσι έχει την ίδια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά με τα ίδια τα αμύγδαλα. Στην αγορά κυκλοφορεί ακόμη και αλεύρι αμυγδάλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση που δεν περιέχει γλουτένη αντί του κλασικού σιτάλευρου.

Το γάλα αμυγδάλου το έχετε σκεφτεί;

Πιθανότατα έχετε δοκιμάσει και ρόφημα αμυγδάλου, γνωστό και ως γάλα αμυγδάλου. Πρόκειται για μια φυτική εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα, το οποιο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι αναμειγνύοντας αμύγδαλα και νερό. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι θα λάβετε από αυτό παρόμοια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με αυτή που θα παίρνατε από τα αμύγδαλα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ένα ρόφημα αμυγδάλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μόνο ένα κλάσμα των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα ίδια τα αμύγδαλα. Στην αγορά θα βρείτε ροφήματα που συνήθως έχουν, για παράδειγμα, 0,4 g πρωτεΐνης/100 ml και 0,3 g φυτικών ινών/100 ml. Συγκριτικά, τα αμύγδαλα έχουν περίπου 20 g/100 g πρωτεΐνης και 12 g φυτικών ινών/100 g. Εν τω μεταξύ, ένα ρόφημα αμυγδάλου δεν αποτελεί ούτε πλήρες υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτοςμ αφού περιέχει περίπου 3 g πρωτεΐνης / 100 g.

γάλα αμυγδάλου

Πόση ενέργεια και θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα αμύγδαλα;

Τα αμύγδαλα μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ως προς την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα λόγω διαφορετικών συνθηκών καλλιέργειας, επεξεργασίας ή αποθήκευσης. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι μικρές και, γενικά, η μέση περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να θεωρηθεί ως εξής.

100 g
Ενεργειακή αξία579 kcal / 2420 kJ
Πρωτεΐνη 21 g
Λιπαρά50 g
– εκ των οποίων μονοακόραστα λιπαρά οξέα31.6 g
– εκ των οποίων πολυακόρεστα λιπαρά οξέα12.3 g
Υδατάνθρακες22 g
– εκ των οποίων σάκχαρα4,4 g
Φυτικές ίνες12.5 g
[13]

Ποια μακροθρετπικά συστατικά περιέχουν τα αμύγδαλα;

  • Τα αμύγδαλα εκτιμώνται ιδιαίτερα για το υψηλό ποσοστό υγιεινών λιπαρών με τη μορφή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
  • Ταυτόχρονα, διαθέτουν επίσης σημαντικό ποσοστό πρωτεΐνης.
  • Τα αμύγδαλα δεν υστερούν ούτε σε ποσότητα φυτικών ινών. Περιέχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες, με αναλογία 4:1. Έτσι, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμα για την πέψη και το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Ποια μικροθρεπτικά συστατικά περιέχουν τα αμύγδαλα;

  • Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες και άλλες βιολογικά ενεργές ουσίες. Περιέχουν σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β3 ή Β2, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Ε. Από τα μέταλλα, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο είναι τα πιο άφθονα σε περιεκτικότητα. [2]
  • Τα αμύγδαλα από τη φύση δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε ακόμη και όσοι έχουν κοιλιοκάκη ή τα άτομα με αλλεργία στη γλουτένη ή άτομα που δεν έχουν κοιλιοκάκη αλλά είναι ευαίσθητα στη γλουτένη μπορούν να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους.
ποια μικροθρεπτικά συστατικά περιέχουν τα αμύγδαλα;

Είναι ασφαλής η κατανάλωση αμυγδάλων;

Τα γλυκά αμύγδαλα, αυτά που μπορείτε να αγοράσετε στο σούπερ μάρκετ, είναι ασφαλή και κατάλληλα για συστηματική κατανάλωση. Τα πικραμύγδαλα, ωστόσο, είναι τοξικά. Για έναν ενήλικα, μια μερίδα 50 g πικραμύγδαλα μπορούν να είναι τοξικά, ενώ για τα παιδιά, τα 5-10 αμύγδαλα αναφέρεται ότι είναι τοξικά. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα της προαναφερθείσας αμυγδαλίνης, από την οποία σχηματίζεται το δηλητηριώδες υδροκυάνιο. Τα γλυκά αμύγδαλα, ωστόσο, δεν χρειάζεται να φοβάστε, καθώς περιέχουν πολύ λίγη αμυγδαλίνη για να παραχθεί επικίνδυνη δόση υδροκυανίου. [4,7]

Τα αμύγδαλα, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, είναι επίσης ευαίσθητα σε μικροβιακή μόλυνση. Μπορούν να μουχλιάσουν εύκολα, αλλά είναι επίσης επικίνδυνα στον βαθμό που τυχόν υπερτροφικά βακτήρια πάνω τους μπορεί να μην είναι καθόλου ορατά. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να διασφαλίζεται η σωστή φύλαξή τους.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα, ανατρέξτε στο άρθρο μας Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα τρόφιμα για να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα αμύγδαλα είναι αλλεργιογόνα;

Τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, ανήκουν στα αλλεργιογόνα. Είναι το νούμερο 8 στη λίστα των αλλεργιογόνων. Μπορεί να είστε αλλεργικοί απευθείας στα ίδια τα αμύγδαλα, αλλά πολύ συχνά παρατηρείται αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση αμυγδάλων και όταν είστε αλλεργικοί σε άλλα είδη ξηρών καρπών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για τη λεγόμενη διασταυρούμενη αλλεργική αντίδραση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου που είναι αλλεργικό στα φιστίκια, για παράδειγμα, μπορεί να αντιδράσει και στα αμύγδαλα, επειδή και οι δύο αυτοί ξηροί καρποί περιέχουν ουσίες στις οποίες το άτομο είναι ευαίσθητο. Μια διασταυρούμενη αλλεργική αντίδραση μπορεί επίσης να εμφανιστεί με άλλα αλλεργιογόνα. Στην περίπτωση των αμυγδάλων, αυτό μπορεί να είναι συνήθως η γύρη των δέντρων (π.χ. σημύδα).

τα αμύγδαλα είναι ασφαλή;

Πόσα αμύγδαλα μπορείτε να καταναλώνετε την ημέρα;

Συνιστάται να τρώτε περίπου 30-50 g αμύγδαλα την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Αυτή η ποσότητα παρέχει στον οργανισμό ένα επαρκές θρεπτικό φορτίο, αλλά δεν αποτελεί θερμιδική βόμβα. Ωστόσο, η ιδανική ποσότητα είναι ατομική και εξαρτάται επίσης από τη συνολική ημερήσια ενεργειακή σας πρόσληψη.

Τα αμύγδαλα θα πρέπει ιδανικά να χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής. Είναι ιδανικά να χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στο πόριτζ, το γιαούρτι, τις σαλάτες και άλλα πιάτα.

Πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αμύγδαλα;

Τα αμύγδαλα είναι ένα πολύ ευέλικτο τρόφιμο και σίγουρα δεν θα μείνουν ξεχασμένα στην κουζίνα σας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλές fitness συνταγές.

  • Μπορείτε να τα προσθέσετε στο πόριτζ, το γιαούρτι ή το τυρί cottage.
  • Αλεσμένα ή ολόκληρα, είναι κατάλληλα για επιδόρπια, κέικ, μπισκότα, muffins ή ψωμί μπανάνας, για παράδειγμα.
  • Είναι επίσης κατάλληλα για σπιτικές μπάρες με γκρανόλα ή μούσλι.
  • Συχνά, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζύμης για κέικ ή γέμιση για ωμά κέικ.
  • Αλατισμένα, είναι κατάλληλα για πασπάλισμα σε σαλάτες ή ως υλικό σπιτικών αστοσκευασμάτων.

Τι πρέπει να θυμάστε;

Τα αμύγδαλα δεν είναι μόνο τραγανά και γευστικά, αλλά περιέχουν επίσης πλήθος ευεργετικών θρεπτικών συστατικών, τα οποία τα καθιστούν και ωφέλιμα για την υγεία μας. Επίσης, εσείς γνωρίζατε ότι τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά για την καρδιαγγειακή υγεία, τον εγκέφαλό και το δέρμα, ενώ θεωρούνται χρήσιμα και για την απώλεια βάρους; Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιάσετε μερικά κλασικά αμύγδαλα, βούτυρο ή αλεύρι αμυγδάλου και να φτιάξετε ένα νόστιμο επιδόρπιο.

Σας άρεσε το σημερινό άρθρο; Αν σας φάνηκε ενδιαφέρον και πληροφοριακό, τότε μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πηγές:

[1] A, K. - CY, C. Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22296169/

[2] BARRECA, D. et al. Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146189/

[3] DELPLANCKE, M. et al. Evolutionary history of almond tree domestication in the Mediterranean basin. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23189975/

[4] CHAOUALI, N. et al. Potential Toxic Levels of Cyanide in Almonds (Prunus amygdalus), Apricot Kernels (Prunus armeniaca), and Almond Syrup. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793392/

[5] ID, P. et al. Postprandial effects of almond consumption on human osteoclast precursors--an ex vivo study. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20947104/

[6] LUO, B. et al. Effects of almond intake on oxidative stress parameters: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229923000225

[7] OUZIR, M. et al. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34056853/

[8] ROS, E. et al. Nuts: Natural Pleiotropic Nutraceuticals. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468443/

[9] RYBAK, I. et al. Prospective Randomized Controlled Trial on the Effects of Almonds on Facial Wrinkles and Pigmentation. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7997170/

[10] XY, H. et al. Amygdalin - A pharmacological and toxicological review.– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32114166/

[11] Almonds | Agricultural Marketing Resource Center. – https://www.agmrc.org/commodities-products/nuts/almonds

[12] Almonds Decrease Postprandial Glycemia, Insulinemia, and Oxidative Damage in Healthy Individuals - ScienceDirect. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622085601?via%3Dihub

[13] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173757/nutrients

Προσθέστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *