Βιταμίνη Α

Βιταμίνη Α είναι μια κατηγορία που διατίθεται σε διάφορες περιεκτικότητες. Πρόκειται για μία από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που συνδέονται με το λίπος που λαμβάνει το σώμα σας από τα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφώνται καλύτερα μέσω του εντερικού τοιχώματος και αποθηκεύονται σε αποθέματα λίπους. Τυχόν ελλείψεις σε λιποδιαλυτές βιταμίνες στο σώμα σας συνήθως εκδηλώνονται μόνο μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. 

Η ονομασία «βιταμίνη Α» δηλώνει γενικά την ομάδα των ρετινοειδών και των καροτενοειδών, η πηγή των οποίων είναι, για παράδειγμα, οι χρωστικές α-καροτένιο και β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α είναι επίσης ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες. Σε μια κανονική διατροφή, η βιταμίνη Α προέρχεται συνήθως είτε από τη ρετινόλη είτε από τους εστέρες της από ζωικές πηγές και τα καροτενοειδή της βιταμίνης Α που όπως προαναφέρθηκε είναι φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να ληφθεί από συμπληρώματα όπως δισκία, κάψουλες, ζελεδάκια, σταγόνες, σπρέι ή έλαια.

Ένα πρωτότυπο προϊόν αυτής της κατηγορίας είναι για παράδειγμα η Βιταμίνη Α (Ρετινόλη).

Τι ρόλο παίζει η βιταμίνη Α στο σώμα;

Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στην εξειδίκευση των κυττάρων και είναι σημαντική για τον μεταβολισμό του σιδήρου. Επιπλέον, συμβάλλει στη διατήρηση υγιών βλεννογόνων, καθώς και στην καλή κατάσταση του δέρματος και της όρασης. Τέλος, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α;

Η συνιστώμενη ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα σύμφωνα με τις μεθοδολογίες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο εξής «ΕΑΑΤ») και τις τιμές αναφοράς της Εταιρείας για τη Διατροφή των Γερμανόφωνων Χωρών (στο εξής «DACH») για έναν μέσο ενήλικα διαμορφώνεται ως εξής:

 • Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σύμφωνα με την EFSA: 650 μg για γυναίκες, 750 μg για άνδρες
 • Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σύμφωνα με το DACH: 700 μg για γυναίκες, 850 μg για την πλειονότητα του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με άλλες βιταμίνες, την κατηγοριοποίηση τους, τις λειτουργίες, τις συνιστώμενες ποσότητες και τα σημάδια της ανεπάρκειας και της περίσσειας, σας συμβουλεύουμε να ανατρέξετε στο άρθρο μας: Ο πλήρης οδηγός για τις βιταμίνες: Λόγος χρήσης, Ενδείξεις έλλειψης βιταμινών και συνιστώμενη προσλαμβανόμενη ποσότητα;

Προβολή περισσότερων

5 είδη

ανά σελίδα
Ορίστε Αύξουσα Κατεύθυνση
Παρασκευαστής
 1. GymBeam (2)
 2. NOW Foods (2)
 3. OstroVit (1)
Γεύση
 1. Χωρίς Γεύση (1)
Ταμπλέτες
 1. 200 ταμπ. (1)
Χρώμα
 1. shadow (3)
Κάψουλες
 1. 60 καψ. (2)
 2. 100 καψ. (1)
 3. 180 καψ. (1)
 4. 24 x 60 caps (1)
Μορφή
 1. κάψουλες (4)
 2. ταμπλέτες (1)
Μείγμα
 1. καθαρό (3)
 2. μείγμα (2)
νομική κατηγορία του προϊόντος
Ετικέτες προϊόντος
 1. AUTUMN27 (1)
 2. AUTUMN25 (1)
Τιμή
Φιλτρα
Vegetarian (1)
Vegan (5)
Χωρίς Γλουτένη (4)
Χωρίς Λακτόζη (4)
BIO (5)
Χωρίς GMO (4)
Χωρίς Τεχνητά Γλυκαντικά (3)
Χωρίς Πλαστικό Πακέτο (5)
Χωρίς Ασπαρτάμη (5)
 1. Vitamin A (Retinol) - GymBeam
  Βιταμίνη Α (Ρετινόλη) – GymBeam
  68%
  68 % (5)
  2,95 €
 2. Multivitamin ADEK - OstroVit
  ADEK - OstroVit
  80%
  80 % (6)
  8,95 €
 3. Beta Carotene - GymBeam
  Βήτα-καροτένιο - GymBeam
  99%
  99 % (37)
  3,95 €
 4. Beta Carotene, Natural 7,500 mcg - NOW Foods
 5. Vitamin A 10,000 IU - NOW Foods
  Εξαντλημένο

5 είδη