Άλλα Μέταλλα

Άλλα Μέταλλα είναι ανόργανα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας. Αποτελούν περίπου το 4% του ανθρώπινου βάρους. Ωστόσο, το ακριβές ποσό τους στο σώμα είναι διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το φύλο και άλλους παράγοντες. Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων στο σώμα μπορεί να προκαλέσει αναιμία, διαβήτη ή παχυσαρκία, όπως επίσης μπορεί να αντανακλάται στη φυσική εμφάνιση των μαλλιών, του δέρματος ή των νυχιών.

Τα μέταλλα χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες. Η πρώτη είναι τα μακροστοιχεία (μακρομέταλλα), τα οποία το σώμα χρειάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, η δεύτερη ομάδα είναι τα μικροστοιχεία (ιχνοστοιχεία), τα οποία ο οργανισμός χρειάζεται σε μικρότερες ποσότητες. 

 

Μακρομέταλλα

 

Πρόκειται για μεταλλικά στοιχεία που πρέπει να διατίθενται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό. Αυτά περιλαμβάνουν τα ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και χλώριο.

 

Ασβέστιο

Το ασβέστιο κατά 99% εναποτίθεται στα οστά και τα δόντια για να διατηρηθεί η αντοχή και η στερεότητά τους, το υπόλοιπο δεσμεύεται ελεύθερα στο μεταβολισμό. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ασβέστιο για να συστέλλει τους μύες, να διευρύνει τα αγγεία και να μεταδίδει σωστά τα νευρικά ερεθίσματα. Το ασβέστιο έχει επίσης επίδραση στην απελευθέρωση ορμονών και ενζύμων που επηρεάζουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Συγκεκριμένα, οι χορτοφάγοι και τα άτομα που υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να φροντίζουν για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.

 

Μαγνήσιο

Είναι ένα σημαντικό μέταλλο στην παραγωγή ενέργειας, την συστολή των μυών και στην μεταλλοποίηση των οστών. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, βοηθά στην ανακούφιση από την κόπωση και προάγει την καλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Το μαγνήσιο έχει επίδραση στην προστασία του σώματος από την κατάθλιψη. Η ανεπάρκεια του επηρεάζει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, επιφέρει πονοκεφάλους και ημικρανίες, καθώς και συμβάλει στην αυξημένη νευρικότητα.

 

Θείο

Αυτό το μέταλλο επηρεάζει τα νύχια και τα μαλλιά - βοηθώντας τα νε μην σπάνε εύκολα και να είναι όμορφα και λαμπερά. Το θείο προστατεύει τα κύτταρα από τις τοξικές επιδράσεις των βαρέων μετάλλων, διεγείρει την έκκριση της χολής και βοηθά το σώμα να αντιστέκεται στα βακτήρια. Προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας, επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία γήρανσης.

 

Φώσφορος

Είναι ένα μέταλλο που βοηθάει στην υγιή διατήρηση των οστών μας. Ταυτόχρονα, φροντίζει για τη σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και των μυών. Ο φωσφόρος βρίσκεται σε μια πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή, ειδικά στο κρέας, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.

 

Κάλιο (Potassium)

Το κάλιο φυλάσσεται κυρίως μέσα στα κύτταρα του σώματος, που αποτελούν το 86% αυτών. Το κάλιο πρέπει να είναι σε αναλογία 2:1 με το νάτριο. Η αυξημένη ανάγκη του οφείλεται κυρίως σε μεγαλύτερη απώλεια υγρών από το σώμα. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για πολλές βιοχημικές διεργασίες και η ανεπάρκεια του προκαλεί βλάβες στη νευρική δραστηριότητα και την καρδιά.

 

Νάτριο (Sodium)

Είναι ένα σημαντικό μέταλλο που επιτρέπει τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και ρυθμίζει τον ερεθισμό των μυών. Εξουδετερώνει την πέψη στο λεπτό έντερο και βοηθά στο σχηματισμό HCl (υδροχλωρικό οξύ) στο βλεννογόνο του στομάχου. Το νάτριο διατίθεται ελεύθερα με τη μορφή επιτραπέζιου αλατιού. Η έλλειψή της εκδηλώνεται με απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους, αλλά προκαλεί επίσης μείωση της πρωτεϊνικής και λιπαρής σύνθεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, κατάθλιψη και μυϊκές κράμπες.

 

Χλώριο (Chlorine)

Είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται στη διατήρηση της ισορροπίας οξέος-βάσης. Μαζί με το νάτριο και το κάλιο, ρυθμίζει την ωσμωτική πίεση στο πλάσμα αίματος. Το χλώριο είναι μέρος του HCl που σχηματίζεται στο στομάχι. Ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει χλώριο μαζί με το αλάτι.

 

Ιχνοστοιχεία

Μεταξύ των μικροστοιχείων, δηλαδή των ιχνοστοιχείων που χρειάζεται το σώμα σε μικρότερες ποσότητες, είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ιώδιο, το σελήνιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός, το φθόριο, το χρώμιο και άλλα.

 

Ψευδάργυρος (Zinc)

Ο ψευδάργυρος θεωρείται ένα σούπερ θρεπτικό συστατικό που συγκεντρώνεται στους μύες, τα οστά, το δέρμα, τα νεφρά, το πάγκρεας, τα μάτια και στους άνδρες και στον προστάτη. Ο ψευδάργυρος προωθεί την θεραπεία τραυμάτων και ουλών, βοηθά στη θεραπεία της ακμής και των προβλημάτων δέρματος. Διατηρεί ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την πέψη και την ανάπτυξη και τον σχηματισμό των οστών. Οι εκδηλώσεις της ανεπάρκειας του περιλαμβάνουν αργότερη επούλωση πληγών, μεγαλύτερη ευαισθησία στα κρυολογήματα, δερματικά προβλήματα, ακόμη και κακή όραση το σούρουπο.

 

Σίδηρος (Ferrum)

Ο σίδηρος είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία που έχει αναντικατάστατη λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα. Ο στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Η επαρκής ποσότητα του εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο σίδηρος συμβάλλει στον σωστό μεταβολισμό, ο οποίος είναι σημαντικός για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της διαίρεσης των κυττάρων και είναι υπεύθυνος τόσο για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων όσο και για τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης.

 

Ιώδιο

Υπάρχουν περίπου 20 έως 50 mg ιωδίου στο σώμα μας, εκ των οποίων σχεδόν το 25% βρίσκεται στον θυρεοειδή. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή και είναι επίσης σημαντικό για το σχηματισμό θυροξίνης. Απορροφάται πολύ καλά - το ανθρώπινο σώμα μπορεί να δεχθεί σχεδόν το 100%. Στην έλλειψη ιωδίου, ο θυρεοειδής αδένας αυξάνεται και σχηματίζεται βρογχοκήλη ή όζους.

 

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό για το σώμα, το οποίο εξασφαλίζει ότι το ανθρώπινο σώμα αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ήπατος και του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και για υγιές δέρμα, μαλλιά και καλή όραση. Η έλλειψη σεληνίου εκδηλώνεται με εξασθενημένη ανοσία, πιθανή εμφάνιση καρκίνου, καρδιακή νόσο, και προκαλεί επίσης δερματικά προβλήματα, μυϊκή αδυναμία και εύκολη κόπωση.

 

Μαγγάνιο (Manganese)

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη και τη σωστή δομή των οστών. Έχει επίσης θετική επίδραση στους χόνδρους και τα δόντια. Συμμετέχει στην επεξεργασία της χοληστερόλης, των αμινοξέων, των υδατανθράκων και ορισμένων βιταμινών που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση τους. Το μαγγάνιο βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά (στρείδια, καραβίδες), στα ψάρια υπάρχει στην πέστροφα, στην ρέγγα, στον τόνο, στον γαύρο και στης σαρδέλες. Βρίσκεται επίσης σε καρπούς με κέλυφος, όσπρια, σπόρους (ηλίανθος, λινάρι, chia), σε προϊόντα ολικής αλέσεως και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Χαλκός (Copper)

Ο χαλκός διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου και είναι επίσης υπεύθυνος για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης. Λειτουργεί θετικά στο νευρικό σύστημα και έχει αντιαλλεργικές επιδράσεις, επειδή μειώνει το επίπεδο της ισταμίνης. Ο χαλκός προάγει επίσης τον σχηματισμό χρωστικών ουσιών και την πήξη του αίματος. Ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, τους τένοντες και τα νεύρα. Στην έλλειψη του στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχει αυξημένο επίπεδο χοληστερόλης, εύκολη κόπωση ή απώλεια ή καταστροφή των μαλλιών.

 

Φθόριο (Fluorine)

Πρόκειται για ιχνοστοιχείο που απαιτείται για το σχηματισμό των οστών και δοντιών - σμάλτος των δοντιών. Προστατεύει τα οστά από την οστεοπόρωση και έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το φθόριο επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη των μυών, την λειτουργίες του συνδετικού ιστού, το δέρμα και της τρίχες. Η κύρια πηγή φθορίου είναι το πόσιμο νερό, εκτός από το γάλα, τα ψάρια, το κρέας, τα όσπρια και ορισμένα λαχανικά.

Χρώμιο

Το χρώμιο χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερόλης, τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, τη διπολική διαταραχή και τη θεραπεία της κατάθλιψης. Χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, την αύξηση της ενέργειας και την αποτροπή της απώλειας λειτουργιών λόγω γήρατος.

Προβολή περισσότερων

14 είδη

ανά σελίδα
Ορίστε Αύξουσα Κατεύθυνση
Παρασκευαστής
 1. GymBeam (6)
 2. NOW Foods (5)
 3. OstroVit (2)
 4. Nutrend (1)
Γεύση
 1. Χωρίς Γεύση (2)
Συσκευασία (μλ)
 1. 237 ml (1)
Ταμπλέτες
 1. 60 ταμπ. (1)
 2. 90 ταμπ. (1)
 3. 100 ταμπ. (1)
 4. 120 ταμπ. (1)
 5. 200 ταμπ. (1)
Κάψουλες
 1. 60 καψ. (3)
 2. 120 καψ. (3)
 3. 90 καψ. (3)
 4. 100 καψ. (1)
Μορφή
 1. κάψουλες (9)
 2. ταμπλέτες (4)
 3. υγρό (1)
Μείγμα
 1. καθαρό (11)
 2. μείγμα (3)
Ετικέτες προϊόντος
 1. Vegan (12)
Τιμή
Φιλτρα
Vegetarian (12)
Vegan (12)
Χωρίς Γλουτένη (14)
Χωρίς Λακτόζη (13)
BIO (14)
Χωρίς GMO (12)
Χωρίς Τεχνητά Γλυκαντικά (9)
Χωρίς Πλαστικό Πακέτο (14)
Χωρίς Ασπαρτάμη (14)
 1. Potassium - GymBeam
  Κάλιο - GymBeam
  98%
  98 % (22)
  3,95 €
 2. Σελήνιο - GymBeam
  Σελήνιο - GymBeam
  99%
  99 % (18)
  5,50 €
 3. Chromium Picolinate - GymBeam
  Πικολινικό Χρώμιο - GymBeam
  93%
  93 % (54)
  4,50 €
 4. Selén 200 mcg - NOW Foods
  Selenium 200 mcg - NOW Foods
  100%
  100 % (4)
  9,95 €
 5. Copper bisglycinate - GymBeam
 6. Boron - GymBeam
  Βόριο - GymBeam
  100%
  100 % (1)
  4,95 €
 7. Iodine Kelp Extract – GymBeam
  Iodine Kelp Extract – GymBeam
  96%
  96 % (7)
  6,95 €
 8. Potassium - OstroVit
  Κάλιο – OstroVit
  67%
  67 % (3)
  5,95 €
 9. Βόριο 3 mg - NOW Foods
  Βόριο 3 mg - NOW Foods
  0%
  0% (0)
  9,95 €
 10. Chromium - OstroVit
  Χρώμιο - OstroVit
  0%
  0% (0)
  5,50 €
 11. Salt Caps - Nutrend
 12. Zinok Pikolinát 50 mg - NOW Foods
  Εξαντλημένο
 13. Potassium Gluconate 99 mg - NOW Foods
  Εξαντλημένο
  Potassium gluconate 99 mg - NOW Foods
  100%
  100 % (1)
 14. Iron Liquid - NOW Foods
  Εξαντλημένο

14 είδη