Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε οτι συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες
Βούτυρα Ξηρών Καρπών
Βούτυρα Ξηρών Καρπών ,όπως είναι το φυστικοβούτυρο και το βούτυρο κάσιους ή αμυγδάλου, είναι ποιοτικά και θρεπτικά ισορροπημένα βούτυρα, κατάλληλα για τους αθλητές και τους λάτρεις του υγιεινού τρόπου ζωής. Το πλεονέκτημά τους είναι η νόστιμη γεύση τους, η εξαιρετική υφή τους, λόγω της σύνθλιψης των ξηρών καρπών, και το ότι είναι υγιεινά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ίνες και περιέχουν, επίσης, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, όπως τη βιταμίνη Ε, μέταλλα, μαγνήσιο ή ψευδάργυρο, υγιεινά λιπαρά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.
ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΤΑ ΕΙΔΟΣ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
Τα βούτυρα ξηρών καρπών κατηγοριοποιούνται σε βούτυρο κάσιους, βούτυρο αμυγδάλου, βούτυρο φουντουκιού, βούτυρο κουκουναριού και φυστικοβούτυρο, σύμφωνα με το είδος του ξηρού καρπού από το οποίο προέρχονται. Επιπλέον, μπορείτε, επίσης, να βρείτε βούτυρο αναμεμειγμένο από διάφορα είδη ξηρών καρπών. Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά, διαφέρουν ως προς τις ποσότητες των ευεργετικών ουσιών που προσφέρουν στον οργανισμό μας.
Βούτυρο κάσιους
Τα κάσιους, από τα οποία παράγεται το βούτυρο κάσιους, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάσιους περιέχουν τα λιγότερα λιπαρά και το 80% αυτών είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Η αφθονία των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι περίπου τα ίδια με αυτά του ελαιολάδου, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον, το βούτυρο κάσιους είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού. Εξάλλου, μια συνηθισμένη δόση βουτύρου κάσιους, μπορεί να παρέχει στο σώμα τη συνιστώμενη ημερήσια δόση χαλκού.
Για να έχει το βούτυρο κάσιους μια διακριτική γεύση και ειδική υφή, τα κάσιους ψήνονται πριν από την ανάμιξη. Το βούτυρο κάσιους που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια υγιεινή και νόστιμη κρέμα για κάθε ζύμη. Η χρήση του βουτύρου κάσιους στην κουζίνα είναι πραγματικά ευρεία - μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μέρος των πρωτεϊνούχων ποτών σας, ως πρώτη ύλη σε διάφορα γλυκά και αλμυρά πιάτα που παρασκευάζονται στο γουόκ ή στο τηγάνι. Στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βέλτιστου σωματικού βάρους, το βούτυρο κάσιους βοηθά με τη μεγάλη ποσότητα λιπαρών που εμπλουτίζουν τη τροφή, έτσι τρώτε πολύ λιγότερο. Αυτό επιβεβαιώνεται από επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των κάσιους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα κάσιους είναι, επίσης, μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, χωρίς την οποία τα οστά σας θα υποφέρουν από συχνά κατάγματα ή οστεοπόρωση.
Βούτυρο Κάσιους και τα Οφέλη του:
- υψηλή ενεργειακή αξία (2600 kJ σε ποσότητα 100 g)
- μειώνει τον κίνδυνο χολολίθων
- τα κάσιους είναι αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και του πεπτικού σωλήνα
- μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, εμποδίζουν την απομετάλλωση των οστών
- ευρύ φάσμα χρήσεων
Φυστικοβούτυρο
Η λιχουδιά που είναι γνωστή από πολλές αμερικανικές ταινίες έχει γίνει σταδιακά μια αγαπημένη τροφή στη χώρα μας. Το φυστικοβούτυρο μπορεί να βρεθεί στα καταστήματα με διάφορες ονομασίες - επάλειμμα φυστικιού, πολτός φυστικιού ή κρέμα φυστικιού. Το φυστικοβούτυρο έχει μια συγκεκριμένη γλυκιά και αλμυρή γεύση, και αν και τα φυστίκια δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των ξηρών καρπών, η κρέμα φυστικιού έχει γεύση παρόμοια με αυτή των ψημένων ξηρών καρπών.
Υπάρχουν διάφορα είδη κρέμας φυστικιού. Το φυστικοβούτυρο με αλάτι δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, έτσι ώστε το φυστικοβούτυρο να είναι πιο υγιεινό όσον αφορά στην επίδρασή του στο ανθρώπινο σώμα. Αντίθετα, το γλυκό φυστικοβούτυρο περιέχει μια πρέζα ζάχαρης και για μερικούς η γλυκιά γεύση του μπορεί να είναι πιο ευάρεστη. Φυσικά, το πιο υγιεινό είναι το 100% φυστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετες ουσίες και με 100% περιεκτικότητα σε αλεσμένα φυστίκια.
Φυστικοβούτυρο και τα Οφέλη του:
- μια υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για το συνηθισμένο βούτυρο από γάλα
- περιέχει ακόρεστα λιπαρά
- υψηλή ενεργειακή αξία (2500 kJ ανά 100 g)
- υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και βιταμίνες
- ευρύ φάσμα χρήσεων
Βούτυρο Αμυγδάλου
Το αμύγδαλο εξαιτίας των θετικών, για την υγεία, ιδιοτήτων του, αναφέρεται ως η βασίλισσα των ξηρών καρπών. Το βούτυρο από αμύγδαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά και, επιπλέον, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και πολλές βιταμίνες. Το βούτυρο αμυγδάλου είναι μια τροφή με υπέροχη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, που προάγει την υγιή γήρανση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτρέπει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το κάνει να δρα προληπτικά ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και να φροντίζει την υγιή καρδιακή δραστηριότητα και τη χοληστερίνη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, το Bούτυρο Αμυγδάλου αποτελεί ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα σε μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας για όλους τους αθλητές. Η υγιής μυϊκή λειτουργία και η άψογη ανάπτυξή τους, που οφείλονται στο βούτυρο αμυγδάλου, συνδέονται με την πλούσια παρουσία μαγνησίου στο βούτυρο.
Εάν συγκρίνουμε το βούτυρο αμυγδάλου με το φυστικοβούτυρο, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κρέμας αμυγδάλου είναι ότι έχουν 2 φορές λιγότερα λιπαρά οξέα και λιγότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, το βούτυρο αμυγδάλου είναι μια πρώτη ύλη με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες. Αυτό το βούτυρο μπορεί να καταναλωθεί ως επάλειμμα σε υγιεινά αρτοσκευάσματα ή, αν το αναμίξετε με πρωτεΐνες, σε συνταγές διαφόρων γλυκών ή, ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σμούθι με γιαούρτι. Τέλος, γιατί να μην δοκιμάσετε το Bούτυρο Αμυγδάλου με μπανάνα και σοκολάτα, ένα συνδυασμό στον οποίο όλοι έχουν ενδώσει.
Βουτύρου Αμυγδάλου και τα Οφέλη του:
- υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά
- μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε και μαγνησίου
- προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις
- υποστηρίζει την υγιή λειτουργία της καρδιάς
- ευρύ φάσμα χρήσεων
Βούτυρο Φουντουκιού
Πιθανότατα το πιο γνωστό βούτυρο φουντουκιού είναι το νουγκάτ ή η Νουτέλα - ένα επάλειμμα σοκολάτας με φουντούκια, η οποία, όμως, δεν ταιριάζει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το βούτυρο φουντουκιού παρέχει στο σώμα ίνες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Η εξαιρετικότητα των φουντουκιών έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ, που ανήκει στις βιταμίνες, οι οποίες εξασφαλίζουν τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των νουκλεϊκών οξέων. Εν ολίγοις, το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) συμβάλλει στον σχηματισμό, την ανάκτηση και την υγιή λειτουργία των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα.
Το Βούτυρο Φουντουκιού με περιεκτικότητα 100% σε φουντούκια μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική πρόληψη ενάντια σε πολλές ασθένειες του πολιτισμού μας, όπως είναι ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στην ισορροπημένη αναλογία κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων, που μειώνουν την ποσότητα της κακής χοληστερίνης στο αίμα. Το bούτυρο φουντουκιού υποστηρίζει, επίσης, την πέψη, την αποτοξίνωση του παχέος εντέρου και την τακτική εκκένωση.
Αυτό το βούτυρο έχει ένα συνδυασμό γλυκόξινης γεύσης. Ένας ενδιαφέρων συμβιβασμός, χάρη στον οποίο θα αγαπήσετε αυτό το βούτυρο από φουντούκια. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σε πολλές αλμυρές ή γλυκές συνταγές ή, απλώς, ως επάλειμμα σε μια υγιεινή ζύμη.
Το πιο σημαντικό στην επιλογή ενός βουτύρου φουντουκιού είναι η σύνθεσή του, καθώς τα περισσότερα βούτυρα φουντουκιού στις αλυσίδες λιανικής πώλησης, δεν περιέχουν καθαρά φουντούκια. Ακόμα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρόσθετων γλυκαντικών ουσιών, όπως είναι η ζάχαρη, το λάδι και το αλάτι.
Βουτύρο Φουντουκιού και τα Οφέλη του:
- υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ
- υποστηρίζει την πέψη
- μειώνει το επίπεδο της κακής χοληστερίνης
- δρα προληπτικά ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις
- ευρύ φάσμα χρήσεων
Βούτυρο από διάφορα είδη Ξηρών Καρπών
Υπάρχουν, επίσης, βούτυρα ξηρών καρπών στην αγορά που περιέχουν ένα μείγμα από πολλά είδη ξηρών καρπών. Ένας πολύ κοινός και δημοφιλής συνδυασμός είναι, για παράδειγμα, ένα μείγμα από φυστίκια, κάσιους και αμύγδαλα σε συγκέντρωση 100%. Ένα τέτοιο βούτυρο περιέχει μια περίληψη των καλύτερων ιδιοτήτων όλων αυτών των ξηρών καρπών με μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, υγιεινών λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων.
Βούτυρο Ξηρών Καρπών και τα Οφέλη του:
- ένα μείγμα πολλών ξηρών καρπών
- ευρύ φάσμα χρήσεων
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
Μαλακό βούτυρο ξηρών καρπών
Τα βούτυρα ξηρών καρπών που χαρακτηρίζονται ως μαλακά έχουν απαλή και κρεμώδη πυκνότητα. Τα αλεσμένα φυστίκια ή οι αλεσμένοι ξηροί καρποί με τη μορφή κρέμας, αλείφονται ευκολότερα και, εκτός από την εξαιρετική γεύση τους, που θα λιώνει στο στόμα, δεν θα νιώθετε τίποτα άλλο. Το κρεμώδες φυστικοβούτυρο και το κρεμώδες βούτυρο ξηρών καρπών μπορούν να καταναλωθούν ως επάλειμμα σε ζύμη ή μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως ένα εύκολα διαλυτό συστατικό σε κέικ, ποτά, σπιτικά παγωτά και άλλα φαγητά.
Τραγανό βούτυρο ξηρών καρπών
Μια εναλλακτική λύση, αντί για τη μαλακή κρέμα ξηρών καρπών, είναι μια τραγανή κρέμα που εμπλουτίζεται με κομμάτια μη αλεσμένων φυστικιών ή ξηρών καρπών. Επίσης, αυτό το βούτυρο με μικρά κομμάτια ξηρών καρπών μπορεί να απλωθεί στο ψωμί ή να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι σας με διάφορα υγιεινά και πλούσια σε πρωτεΐνες γλυκά ή σε διατροφικές συνταγές.
Πρωτεϊνικό Βούτυρο
Τα περισσότερα καταστήματα με είδη διατροφής προσφέρουν κρέμες βουτύρων ξηρών καρπών και κρέμες φυστικοβούτηρων εμπλουτισμένες με πρωτεΐνες. Το μεγαλύτερο ποσοστό της πρωτεΐνης στο φυστικοβούτυρο είναι ο ορός γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προάγει την ανάπτυξη των μυών και κατατάσσεται σε δύο βασικούς τύπους:
- βούτυρο ξηρών καρπών που είναι εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες με τη μορφή συμπυκνώματος πρωτεϊνών ορού γάλακτος, το οποίο περιέχει περισσότερα λιπαρά και λακτόζη. Η συγκέντρωση πρωτεΐνης στο συμπύκνωμα ορού γάλακτος είναι 70-85%
- εάν επιλέξετε το βούτυρο που είναι εμπλουτισμένο με απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό το βούτυρο περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες με χαμηλότερη αναλογία λιπαρών / λακτόζης και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (από 90 έως 98%).
Το Πρωτεϊνικό Βούτυρο με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της φάσης της απόκτησης όγκου, καθώς και όταν ακολουθείτε μια διατροφή. Η μορφή του δεν διαφέρει από το συνηθισμένο βούτυρο από 100% ξηρούς καρπούς, έτσι μπορείτε να το καταναλώνετε με τον ίδιο τρόπο - είτε ως επάλειμμα σε ζύμη είτε σε πρωτεϊνικά ποτά και γεύματα.
Πρωτεϊνικό Βουτύρο και τα Οφέλη του:
- αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
- διάφορες γεύσεις
- υγιεινή λιχουδιά χωρίς δυσμενείς συνέπειες
ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Εκτός από την προστιθέμενη ποσότητα πρωτεΐνης, μερικά βούτυρα ξηρών καρπών έχουν διάφορες γεύσεις. Αν προτιμάτε σοκολάτα, φράουλες, κακάο, καραμέλα, καρύδα ή άλλες γλυκές απολαύσεις, και, ταυτόχρονα, απαιτείτε μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, το αγαπημένο σας προϊόν είναι αυτό.
Βούτυρο ξηρών καρπών με γεύση σοκολάτας
Οι κρέμες σοκολάτας είναι ίσως η πιο δημοφιλής εκδοχή στην κατηγορία του βουτύρου ξηρών καρπών με γεύση. Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η σοκολάτα μας συνοδεύει από τότε που ήμασταν μικροί και παρόλο που γνωρίζουμε τις αρνητικές ιδιότητες της υπερβολικής κατανάλωσής της, δεν μπορούμε να της αντισταθούμε ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι αθλητές, δηλαδή άνθρωποι με μεγάλη αποφασιστικότητα και αυτοσυγκράτηση, δύσκολα την αρνούνται. Γι' αυτούς, λοιπόν, η επιλογή της κρέμας σοκολάτας είναι η σωστή και υγιεινή επιλογή από 100% φουντούκια, την οποία μπορούν να απολαύσουν χωρίς ενοχές.
Βούτυρο ξηρών καρπών με γεύση φράουλα
Το υγιεινό βούτυρο ξηρών καρπών δεν έχει γεύση μόνο σοκολάτας. Ορισμένα καταστήματα προσφέρουν και βούτυρα ξηρών καρπών με γεύση φράουλας, εκτός από τις κρέμες σοκολάτας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να συνδυάσετε υγιεινά και θρεπτικά σμούθις, γιαούρτια ή για να δοκιμάσετε διάφορα φαγητά, όπως είναι οι τηγανίτες.
Βούτυρο ξηρών καρπών με γεύση νουγκάτ
Δεν είναι Νουτέλα, αλλά έχει την ίδια γεύση. Το βούτυρο νουγκάτ, που περιέχει υγιεινούς και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς, έχει σχεδιαστεί για όσους έχουν βρει την αποφασιστικότητα να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να αποχαιρετήσουν την εξαιρετική γεύση του νουγκάτ. Όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών με γεύση μπορούν να καταναλωθούν με αρτοσκευάσματα, όπως ως επάλειμμα σε τηγανίτα, ή ως ένα διατροφικό συστατικό.
Βούτυρα με Γεύσεις και τα Οφέλη τους:
- διάφορες γεύσεις
- για άτομα με μεγαλύτερη όρεξη
- υγιεινή λιχουδιά χωρίς δυσμενείς συνέπειες
- ευρύ φάσμα χρήσεων
ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
Βούτυρο από 100% ξηρούς καρπούς
Το βούτυρο από 100% ξηρούς καρπούς ή φυστίκια διασφαλίζει ότι τρώτε καθαρό και υγιεινό βούτυρο ξηρών καρπών. Τα βούτυρα με 100% περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς είναι τα πιο ευεργετικά για την υγεία απ' όλες τις κρέμες και προσφέρουν στον οργανισμό τις μέγιστες βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα. Δεν περιέχουν πρόσθετες ουσίες, όπως είναι το αλάτι, η ζάχαρη, το φοινικέλαιο ή κομμάτια φρούτων.
Βούτυρα με πρόσθετες ουσίες
Ορισμένα βούτυρα ξηρών καρπών ενισχύονται με διάφορες ουσίες για τη βελτίωση της γεύσης τους και της πυκνότητας τους ή για την αύξηση της διάρκειας ζωής τους. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αφαιρέσουν τα γλυκά από το μενού τους, προτιμούν τις κρέμες σοκολάτας, τη Νουτέλα ή άλλη εναλλακτική γεύση. Υπάρχουν, επίσης, βούτυρα ξηρών καρπών στην αγορά που περιέχουν κομμάτια φρούτων. Τέτοιες κρέμες μπορεί να περιέχουν αυξημένο ποσοστό ζάχαρης και συχνά πρόσθετων ουσιών, όπως είναι το αλάτι ή η ζάχαρη από φοίνικα.