Άλλες Βιταμίνες

Άλλες Βιταμίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκεια βιταμινών, δηλαδή η υποβιταμίνωση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και ακόμη και θάνατο. Επίσης και η υπερβιταμίνωση, η υπερβολική ποσότητα βιταμινών, δεν είναι ευεργετική για το σώμα, αλλά η κατάσταση αυτή συμβαίνει πολύ σπάνια.

Οι βιταμίνες μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές ομάδες, στης λιποδιαλυτές βιταμίνες - A, D, E, K, οι οποίες μπορεί να έχουν την προαναφερθείσα υπερβιταμίνωση επειδή δεν εκκρίνονται μέσω των ούρων και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες B και C. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι σχεδόν αδύνατο να οδηγήσουν σε υπερβιταμίνωση επειδή απομακρύνονται πολύ γρήγορα από το σώμα.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι ίσως η πιο δημοφιλής βιταμίνη. Λαμβάνοντας τη βιταμίνη C ως συμπλήρωμα διατροφής, το σώμα λαμβάνει όσα χρειάζεται και απομακρύνει το υπόλοιπο μέσω των ούρων.

Η βιταμίνη C λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει το οξειδωτικό στρες. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το σώμα από μολυσματικές και ιογενείς ασθένειες.

Η βιταμίνη C προάγει την απορρόφηση σιδήρου, μειώνει τη χοληστερόλη και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου. Παρέχει αποκατάσταση των ούλων, των οστών, των δοντιών και των αιμοφόρων αγγείων. Αποτρέπει τη γήρανση των κυττάρων και ολόκληρου του οργανισμού. Λειτουργεί στην πρόληψη κιρσών και αιμορροΐδων.

 

B Βιταμίνες

Αυτές περιλαμβάνουν της βιταμίνες B1 ως B17. Ο ρόλος τους είναι να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνουν το άγχος. Υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία της μνήμης και διευκολύνουν τη σωματική άσκηση, αλλά και την πρόληψη σε δερματίτιδες, σε θεραπείες ακμής και επιχείλιου έρπη.

Η ανεπάρκεια βιταμινών της ομάδας Β μπορεί να εκδηλωθεί με σημάδια κόπωσης, δερματικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα και αϋπνία. Όλες οι βιταμίνες Β βρίσκονται στο B-complex, το οποίο περιέχει επίσης ινοσιτόλη, χολίνη και φολικό οξύ.

 

Βιταμίνη B1

Ονομάζεται επίσης θειαμίνη, ήταν η πρώτη που ανακαλύφθηκε από αυτή την ομάδα βιταμινών. Το σώμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με 30 mg αυτής της βιταμίνης κάθε φορά, οπότε πρέπει να συμπληρώνεται συνεχώς. Ωστόσο, όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη υδατανθράκων, τόσο περισσότερο χρειάζεται να παίρνετε βιταμίνη Β1 επειδή μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει ασθένεια του νευρικού συστήματος που ονομάζεται Μπέρι - Μπέρι.

 

Η Β1 είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό σημαντικό για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Βελτιώνει τη μνήμη, τη σκέψη και την προσοχή. Προωθεί τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος, την πέψη και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

 

Βιταμίνη B2

Η βιταμίνη Β2, γνωστή επίσης ως ριβοφλαβίνη, θεωρείται η βιταμίνη της ανάπτυξης. Επηρεάζει τον μεταβολισμό, και την παραγωγή σιδήρου, συμβάλλει στη διατήρηση της καλής όρασης, προάγει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Βελτιώνει την απόδοση, βελτιώνει το υγιές δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Βοηθά στη θεραπεία προβλημάτων του στοματικού βλεννογόνου και δρα ως πρόληψη του καταρράκτη στα μάτια. Η ανεπάρκεια της στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί αυξημένη ευαισθησία στην αναιμία.

 

Βιταμίνη B3

Η βιταμίνη B3, ονομάζεται επίσης νιασίνη ή νικοτινικό οξύ, είναι η πιο σταθερή από τις βιταμίνες Β. Προωθεί την ανάπτυξη και το μεταβολισμό, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία καλλυντικών επειδή διατηρεί το δέρμα υγιές και βοηθά στη θεραπεία της ακμής. Η βιταμίνη B3 είναι επίσης χρήσιμη στη θεραπεία της φλεγμονής των φλεβών και της επούλωσης των πληγών.

 

Βιταμίνη B6

Είναι επίσης γνωστή ως πυριδοξίνη και η ποσότητα της στο σώμα επηρεάζεται από τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος. Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τη γενετική μετάλλαξη και συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων.

 

Η βιταμίνη Β6 προάγει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, χολικού οξέος, νουκλεϊκών οξέων και αντισωμάτων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστέλλει τους μυϊκούς σπασμούς, προάγει τον σχηματισμό μυών και την αποκατάσταση τους. Λειτουργεί επίσης ως πρόληψη στον σχηματισμό λίθων στα νεφρά και των ρευματικών ασθενειών. Βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.

 

Βιταμίνη B9

Η βιταμίνη B9 ή αλλιώς φολικό οξύ έχει μεγάλη σημασία για τις έγκυες γυναίκες των οποίων το έμβρυο βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο ανάπτυξης. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρη γέννηση του παιδιού.

Η βιταμίνη Β9 προάγει την ανθρώπινη ψυχική υγεία και βοηθά στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Λειτουργεί ως πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Προωθεί την παραγωγή σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης, δρα ως πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού, τον πνευμόνων και των καρδιακών προσβολών. Η βιταμίνη Β9 έχει επίσης επίδραση στην καλύτερη ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών και προάγει την ανθρώπινη ψυχική υγεία.

 

Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κυανοκοβαλαμίνη, ανακαλύφθηκε τελευταία από τις βιταμίνες της ομάδας Β, όμως είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προωθεί επίσης την ορθή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, την ψυχική υγεία και τον σχηματισμό ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης και σεροτονίνης.

Η βιταμίνη Β12 βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, προάγει την πέψη, δρα ως πρόληψη της νόσου του Alzheimer και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και την παραγωγή ιωδίου στον θυρεοειδή.

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση αυτής της βιταμίνης, και είναι καλό να την λαμβάνετε από συμπληρώματα διατροφής.

 

Οι πιο γνωστές λιποδιαλυτές βιταμίνες

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D γνωστή και ως καλσιφερόλη, βρίσκεται μόνο σε λίγα τρόφιμα, αλλά είναι επίσης δυνατό να ληφθεί από το ηλιακό φώς και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου στα οστά, υποστηρίζοντας έτσι την αντοχή τους. Βοηθά στην εξουδετέρωση των τοξικών επιδράσεων του μολύβδου και των βαρέων μετάλλων, όπως και η βιταμίνη Α. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη Υποστηρίζει επίσης τη θεραπεία της φλεγμονής των αρθρώσεων και εξουδετερώνει την οστεοπόρωση.

 

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε, επίσης γνωστή ως τοκοφερόλη, είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία καθώς ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και έχει ευεργετική επίδραση στη σταθερότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και είναι σε θέση να αυξήσει την αντίδραση του αντισώματος του σώματος στον εμβολιασμό. Είναι κατάλληλη ως υποστηρικτική θεραπεία για της αναπνευστικές παθήσεις, το μυϊκό σύστημα, της αρθρώσεις, αλλά και για ασθένειες του ήπατος, νευρολογικές ασθένειες και δερματικές παθήσεις.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της βιταμίνης Ε είναι ότι προάγει την κανονική καρδιακή δραστηριότητα και την κυκλοφορία του αίματος και αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πρόληψη κατά της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών (π.χ. ανοσολογικές διαταραχές). Η βιταμίνη Ε μειώνει την κόπωση, επηρεάζει τη γονιμότητα και επιβραδύνει τις διαδικασίες γήρανσης στα κύτταρα.

Η έλλειψη της βιταμίνης Ε προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων οστών, μυϊκής βλάβης ή εξασθενημένης ανοσίας. Η αιτία της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι διάφορες γενετικές διαταραχές, η νόσος του Crohn, η κυστική ίνωση ή ο υποσιτισμός.

 

Σύμπλεγμα βιταμινών και πολυβιταμίνες

Οι σύνθετες βιταμίνες ή οι πολυβιταμίνες βοηθούν να αναπληρωθούν τα διατροφικά κενά που προκαλούνται από την ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών από τη διατροφή, είτε ως αποτέλεσμα άγχους είτε λόγω υπερβολικής σωματικής δραστηριότητας. Χρησιμεύουν στη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος και στην ενίσχυση της ανοσίας. Το πλεονέκτημα των πολυβιταμινών είναι ότι περιέχουν σε μια δόση την απαραίτητη και συνιστώμενη ημερήσια δόση πολλαπλών βιταμινών.

Οι σύνθετες βιταμίνες ή οι πολυβιταμίνες προορίζονται και για τα δύο φύλα, αλλά υπάρχουν και ξεχωριστές πολυβιταμίνες για άνδρες ή γυναίκες. Αυτή η διαίρεση οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικό μεταβολισμό, το σώμα τους δεν επεξεργάζεται εξίσου τις λαμβανόμενες ουσίες και επίσης οι γυναίκες χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες βιταμινών από τους άνδρες λόγου του οργανισμού τους.

 

Βιταμίνες για γυναίκες

Οι βιταμίνες για γυναίκες συμπληρώνουν στον οργανισμό τους τα απαραίτητα επίπεδα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Περιέχουν όλες τις απαραίτητες δόσεις από συμπλέγματα βιταμινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του σώματος, διατηρώντας ή βελτιώνοντας τη φυσική εμφάνιση, επιταχύνοντας την καύση λίπους, ενισχύοντας παράλληλα την ανοσία. Τα συμπλέγματα βιταμινών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γυναίκες και προσαρμόζονται στις ανάγκες τους, περιέχουν συχνά βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως βιταμίνη Β9, βιταμίνη C, E, βήτα-καροτένιο, βιταμίνη D, K, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ωμέγα λιπαρά οξέα.

Κατά την επιλογή των κατάλληλων βιταμινών για γυναίκες, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη και η ηλικία τους. Μια γυναίκα σε περίοδο εμμηνόπαυσης πρέπει να λαμβάνει διαφορετικές βιταμίνες από μια έγκυο γυναίκα που συνιστάται να πάρει τις προαναφερθείσες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά και της βιταμίνη Β6 και Β12.

 

Βιταμίνες για άνδρες

Υπάρχουν επίσης συμπλέγματα βιταμινών για άνδρες που συμπληρώνουν τα διατροφικά κενά και διατηρούν τη σταθερότητα του σώματος. Οι άνδρες συχνά παραμελούν την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, καθιστώντας έτσι  ευκολότερη την πιθανότητα να υποκύψουν σε ασθένειες του πολιτισμού. Διαφορετικές ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων είναι κατάλληλες για τους άνδρες από ό, τι για τις γυναίκες και πολλές φορές αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας ή της αύξησης της μυϊκής μάζας. Οι βιταμίνες για τους άνδρες περιέχουν συστατικά όπως b-complexβιταμίνη Α, βιταμίνη C, Ε, D, μαγνήσιο, χρώμιο, βιοτίνη, χολίνη, παντοθενικό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Προβολή περισσότερων

9 είδη

ανά σελίδα
Ορίστε Αύξουσα Κατεύθυνση
Παρασκευαστής
 1. NOW Foods (4)
 2. GymBeam (3)
 3. OstroVit (1)
 4. GYMQUEEN (1)
Γεύση
 1. Φραγκοστάφυλλο (1)
 2. Χωρίς Γεύση (1)
Γραμμάρια (γρ)
 1. 300 g (1)
Κάψουλες
 1. 60 καψ. (3)
 2. 120 καψ. (3)
 3. 100 καψ. (2)
 4. 90 καψ. (1)
Μορφή
 1. κάψουλες (8)
 2. σκόνη (1)
Μείγμα
 1. μείγμα (6)
 2. καθαρό (3)
Ετικέτες προϊόντος
 1. Vegan (6)
 2. New (1)
Τιμή
Φιλτρα
Vegetarian (7)
Vegan (6)
Χωρίς Γλουτένη (8)
Χωρίς Λακτόζη (7)
BIO (9)
Χωρίς GMO (9)
Χωρίς Τεχνητά Γλυκαντικά (6)
Χωρίς Πλαστικό Πακέτο (9)
Χωρίς Ασπαρτάμη (9)
 1. Vitamin D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  Βιταμίνες D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  99%
  99 % (34)
  15,50 €
 2. Βιταμίνη D3+K1+K2 - GymBeam
  Βιταμίνη D3+K1+K2 - GymBeam
  94%
  94 % (45)
  6,95 €
 3. Βιταμίνη Κ2 (Μενακινόνη) - GymBeam
  Βιταμίνη Κ2 (Μενακινόνη) - GymBeam
  100%
  100 % (1)
  9,50 €
 4. Vitamin K-2 100 mcg - NOW Foods
  Vitamin K-2 100 mcg - NOW Foods
  100%
  100 % (5)
  13,95 €
 5. Good Night - OstroVit
  Good Night - OstroVit
  0%
  0% (0)
  8,50 €
 6. Vitamín B-2 100 mg - NOW Foods
 7. Co-Enzyme B-Complex - NOW Foods
  Εξαντλημένο
 8. MK-7 Vitamin K-2 100 mcg - NOW Foods
  Εξαντλημένο
 9. Vitamin D3+K2 - GYMQUEEN
  Εξαντλημένο
  Vitamin D3 + K2 - GYMQUEEN
  84%
  84 % (6)

9 είδη