Μανιτάρια

Μανιτάρια Τα μανιτάρια είναι μια κατηγορία προϊόντων που καλύπτει κυρίως εκχυλίσματα από τους λεγόμενους φαρμακευτικούς μύκητες. Αυτά κατατάσσονται μεταξύ των λειτουργικών τροφίμων, καθώς είναι ικανά να επηρεάσουν θετικά τις βιολογικές διεργασίες στο εσωτερικό του σώματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, πολυσακχαρίτες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις. Επομένως, εάν δεν σας αρέσει να καταναλώνετε απευθείας μανιτάρια, μπορείτε εύκολα να επωφεληθείτε από τις επιδράσεις τους χάρη στα συμπληρώματα διατροφής. Αυτά συνήθως περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση ωφέλιμων ουσιών, καθώς στερούνται νερού και άλλων συστατικών. Τα εν λόγω συμπληρώματα διατροφής συνήθως διατίθενται σε δισκία, κάψουλες ή σκόνη και  μπορούν να προστεθούν σε τρόφιμα ή ροφήματα.

 

 Προβολή περισσότερων

Οι πιο δημοφιλείς φαρμακευτικοί μύκητες:

Reishi

Το Reishi, που συχνά αποκαλείται «μανιτάρι της αθανασίας», είναι επίσης γνωστό με το όνομα lingzhi. Εκτός από το νερό, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και το λίπος, περιέχει μια σειρά από βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τερπενοειδών, των στεροειδών, των φαινολών και των νουκλεοτιδίων. Αυτό το καθιστά δημοφιλές μεταξύ των ανθρώπων που αναζητούν έναν τρόπο για να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή να υποστηρίξουν τη συνολική ανθεκτικότητα του σώματος. Συνιστάται η λήψη περίπου 5.2 g εκχυλίσματος reishi ημερησίως.

Shiitake

Το Shiitake, που ονομάζεται επίσης μαύρο μανιτάρι, υπερέχει κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε εδώδιμες ίνες. Ωστόσο, περιέχει επίσης τερπενοειδή, στερόλες και λιπίδια, τα οποία φημίζονται για πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. Είναι, επομένως, μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να υποστηρίξουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, να βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να περιορίσουν την κόπωση και την εξάντληση. Δεν υπάρχουν γενικές συστάσεις για τη λήψη του εκχυλίσματος μανιταριού shiitake. Ορισμένες πηγές αναφέρουν πρόσληψη 1000-2000 mg την ημέρα.

Chaga

Το Chaga είναι ένα παρασιτικό μανιτάρι, γνωστό και ως clinker polypore. Περιέχει πολυφαινόλες, τριτερπενοειδή και πολυσακχαρίτες, αλλά μια αξιόλογη ποσότητα αντιοξειδωτικών που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα μας. Επιπλέον, συχνά συνδέεται με ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και στην υγεία της καρδιάς, αλλά είναι εξίσου δημοφιλές σε άτομα που θέλουν να υποστηρίξουν την ανοσολογική τους λειτουργία. Ωστόσο, η βέλτιστη ποσότητα πρόσληψης του μανιταριού Chaga δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Επομένως, είναι ιδανικό να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του παρασκευαστή σχετικά με το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής.

Lion's mane

Το Lion's mane είναι ένα μανιτάρι που είναι επίσης γνωστό και ως monkey head. Είναι δημοφιλές κυρίως για την περιεκτικότητά του σε πολυσακχαρίτες β-γλυκάνης, οι οποίοι ωφελούν το σώμα με πολλούς τρόπους. Αυτό το μανιτάρι περιέχει και άλλες ευεργετικές ενώσεις όπως οι ερινακίνες και οι ερικενόνες, οι οποίες είναι δημοφιλείς λόγω των πιθανών νευροπροστατευτικών επιδράσεών τους, ενώ περιέχει μια ολόκληρη σειρά αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, αυτό το μανιτάρι συνδέεται κυρίως με την επίδραση στις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η προσοχή. Ως εκ τούτου, κατατάσσεται στην κατηγορία των νοοτροπικών και χρησιμοποιείται ως δημοφιλές υποκατάστατο του καφέ. Το συγκεκριμένο είδος μανιταριού είναι εξίσου περιζήτητο από τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με το καρδιαγγειακό σύστημα ή τον πεπτικό σωλήνα. Το μανιτάρι lion’s mane δεν έχει συνιστώμενη προσλαμβανόμενη ημερήσια ποσότητα, αλλά υπάρχει μια μελέτη που ερεύνησε την ποσότητα των 3000 mg, που ισοδυναμεί με εκχύλισμα 96% του μανιταριού. Aυτή η ποσότητα αποδείχθηκε αποτελεσματική. 

Cordyceps

Το Cordyceps είναι επίσης γνωστό ως ο μύκητας της κάμπιας. Περιέχει νουκλεοσίδια, πολυσακχαρίτες, στερόλες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, καθώς και πολυπεπτίδια. Μεταξύ άλλων βιοδραστικών ενώσεων, περιλαμβάνει κορντισεπίνη, εργοστερόλη, μαννιτόλη και αδενοσίνη. Χάρη σε αυτό, μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλές ευεργετικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε άτομα που θέλουν να προωθήσουν την υγεία της καρδιάς τους, τη σωματική ευεξία, την ανοσία ή να βελτιώσουν την απόδοση. Με τον ίδιο τρόπο, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση στα αναλγητικά. Η βέλτιστη προσλαμβανόμενη ποσότητα για το Cordyceps δεν έχει καθοριστεί. Ωστόσο, αρκετές μελέτες συχνά λειτούργησαν με μια ποσότητα μεταξύ 1000-3000 mg ανά ημέρα. 

Maitake

Το Maitake είναι ένα μανιτάρι που μεγαλώνει σε πολύπορο σώμα, και είναι πιθανό να το γνωρίζετε και με το όνομα hen of the woods. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και περιέχει επίσης βιοδραστικές β-γλυκάνες και αμινοξέα. Ακριβώς όπως μερικά από τα προαναφερθέντα μανιτάρια, κατατάσσεται στα προσαρμογόνα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν τη συνολική αντοχή τους στο στρες και τους εξωτερικούς παράγοντες. Ομοίως, χρησιμοποιείται από ανθρώπους που θέλουν να βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα ή εκείνους που θα ήθελαν να περιορίσουν την κόπωση. Η συνιστώμενη προσλαμβανόμενη ποσότητα αυτού του μανιταριού δεν έχει ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι ενήλικες συνήθως λαμβάνουν μεταξύ 1-1.5 g συμπυκνωμένου εκχυλίσματος τη μέρα.

Turkey tail

Το μανιτάρι turkey tail είναι ένα μανιτάρι επίσης γνωστό με τη διωνυμική του ονομασία Coriolus versicolor. Περιέχει αμινοξέα όπως λευκίνη, ισολευκίνη, μεθειονίνη, τυροσίνη, γλουταμίνη και ασπαραγίνη. Ωστόσο, περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως φαινόλες και φλαβονοειδή. Αυτό του επιτρέπει να επιδρά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και να υποστηρίζει την ανοσολογική λειτουργία. Επιπλέον, περιέχει πολυσακχαρίτες που λειτουργούν ως πρεβιοτικά, γεγονός που επηρεάζει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Το μανιτάρι turkey tail δεν έχει καθορισμένη συνιστώμενη ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Μανιτάρι Oyster

Το μανιτάρι Oyster είναι ένα πολύ δημοφιλές και κοινό βρώσιμο μανιτάρι, γνωστό και με το όνομα hiratake. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως πολυσακχαρίτες, πεπτίδια, πρωτεΐνες, τερπενοειδή, εστέρες λιπαρών οξέων και πολυφαινόλες. Επιπλέον, περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά. Αυτό το μανιτάρι συνδέεται πιο συχνά με ευεργετική επίδραση στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και του οξειδωτικού στρες, αλλά είναι επίσης εξαιρετικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, οι άνθρωποι το προτιμούν για να μειώσουν την κούραση και την εξάντληση. Τέλος, η βέλτιστη ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα αυτού του μανιταριού δεν είναι σαφώς καθορισμένη. Εάν αποφασίσετε να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του παρασκευαστή, οι οποίες είναι διαθέσιμες στη συσκευασία. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτό το μανιτάρι θα χρησιμεύσει ως ένα θαυμάσιο συστατικό για την προετοιμασία διαφόρων νόστιμων συνταγών.

Μύκητας του χιονιού

Ο μύκητας του χιονιού, επίσης γνωστός ως το μανιτάρι λευκού ζελέ, είναι δημοφιλής λόγω της ενδιαφέρουσας περιεκτικότητάς του σε πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία που παίζουν ζωτικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Φυσικά, δεν θα ήταν σε αυτή τη λίστα αν δεν περιείχε κάποιες βιοδραστικές ενώσεις. Χάρη σε αυτά, είναι σε θέση να συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Συνδέεται επίσης με νευροπροστατευτικά και αντιγηραντικά αποτελέσματα. Ομοίως, το επιλέγουν οι άνθρωποι που θέλουν να υποστηρίξουν τις γνωστικές τους λειτουργίες. Δεν είναι σαφώς καθορισμένο σε τι ποσότητα μπορείτε να το καταναλώνετε καθημερινά. Συνεπώς, να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του παρασκευαστή, οι οποίες είναι διαθέσιμες στη συσκευασία.`

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχυλίσματα από αυτά και ακόμη περισσότερα μανιτάρια μπορούν επομένως να θεωρηθούν ένας εξαιρετικός τρόπος για να εφοδιάσετε το σώμα σας με θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της σωστής λειτουργίας όλων των ζωτικών διεργασιών, καθώς και στη συνολική υγεία και ζωτικότητα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δισκία, κάψουλες ή σε σκόνη. Στη συνέχεια, εξαρτάται από εσάς αν θα επιλέξετε συμπληρώματα που περιέχουν ένα εκχύλισμα από ένα μόνο μανιτάρι ή θα φτάσετε σε μια σύνθετη λύση με πολλαπλά εκχυλίσματα από διαφορετικά μανιτάρια.

      

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιδράσεις των φαρμακευτικών μυκήτων, θα πρέπει σίγουρα να ανατρέξετε στο άρθρο μας Ο  φαρμακευτικές επιδράσεις των μανιταριών Reishi και Oyster και άλλων φαρμακευτικών μυκήτων

 

 Λιγότερα

12 είδη

ανά σελίδα
Ορίστε Αύξουσα Κατεύθυνση
Καατασκευαστής
 1. GymBeam (9)
 2. VanaVita (1)
 3. VemoHerb (1)
 4. NOW Foods (1)
Γραμμάρια (γρ)
 1. 1430 g (3)
 2. 100 g (1)
Χρώμα
 1. shadow (7)
 2. violet (5)
Κάψουλες
 1. 90 καψ. (9)
 2. 100 καψ. (1)
 3. 60 καψ. (1)
Μορφή
 1. κάψουλες (9)
 2. σκόνη (1)
Μείγμα
 1. καθαρό (8)
 2. μείγμα (4)
νομική κατηγορία του προϊόντος
Ετικέτες προϊόντος
 1. Vegan (9)
 2. BIO (2)
 3. RO - VANAVITA (1)
Τιμή
Φιλτρα
Vegetarian (11)
Vegan (11)
Χωρίς Γλουτένη (12)
Χωρίς Λακτόζη (12)
BIO (2)
Χωρίς GMO (12)
Χωρίς Τεχνητά Γλυκαντικά (11)
Χωρίς Πλαστικό Πακέτο (1)
Χωρίς Ασπαρτάμη (11)
 1. Hericium (Lion's Mane) extract
 - GymBeam
  Εκχύλισμα Ερικίου (Lion‘s Mane) - GymBeam
  82%
  82 % (10)
  12,95 €
 2. Reishi - Gymbeam
  Reishi - Gymbeam
  100%
  100 % (2)
  10,95 €
 3. Cordyceps - GymBeam
  Κόρντισεπς - GymBeam
  92%
  92 % (12)
  12,95 €
 4. Rei-Shi Mushrooms 270 mg - NOW Foods
  Rei-Shi Huby 270 mg - NOW Foods
  100%
  100 % (1)
  14,95 €
 5. Shiitake - GymBeam
  Shiitake - GymBeam
  0%
  0% (0)
  12,95 €
 6. BIO Mushroom Complex - VanaVita
  BIO Mushroom Complex - VanaVita
  100%
  100 % (8)
  17,95 €
 7. Chaga mushroom extract - GymBeam
  Εκχύλισμα μανιταριού Chaga - GymBeam
  100%
  100 % (1)
  8,95 €
 8. Bio Reishi - GymBeam
  BIO Reishi σε Σκόνη - GymBeam
  100%
  100 % (2)
  10,95 €
 9. Snow mushroom - GymBeam
  Snow Mushroom - GymBeam
  0%
  0% (0)
  14,95 €
 10. Hericium - VemoHerb
  Ερίκιο – VemoHerb
  0%
  0% (0)
  14,95 €
 11. Maitake - GymBeam
  Maitake - GymBeam
  0%
  0% (0)
  11,50 €
 12. Oyster mushroom
  Oyster Mushroom - GymBeam
  0%
  0% (0)
  9,95 €

12 είδη