Μέταλλα

Μέταλλα είναι μια κατηγορία που περιλαμβάνει μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία σημαντικών διεργασιών στον οργανισμό. Η έλλειψή τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία κάποιου. Επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες, το νευρικό σύστημα, την ανοσία, το μυοσκελετικό σύστημα και τον ενεργειακό μεταβολισμό. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί επίσης να εκδηλωθούν ως κόπωση καθώς και κακή ποιότητα νυχιών, μαλλιών και δέρματος. Για να λειτουργήσουν όλα στο σώμα όπως θα έπρεπε, είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα μέταλλα, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας Ενασ πληρησ οδηγοσ για τα μεταλλα: λειτουργιεσ, συνιστωμενη ημερησια προσληψη και ελλειψεισ

 Προβολή περισσότερων

 

Τα μέταλλα χωρίζονται σε μακρομεταλλικές και μικρομεταλλικές ουσίες.

 • Οι μικρομεταλλικές ουσίες είναι συγκεκριμένες στο ότι η ημερήσια πρόσκληψή τους πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 100 mg.
 • Η πρόσληψη των μικρομετάλλων θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 0-100 mg.

 

Μακρομέταλλα

 • Ασβέστιο – οι πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, κονσέρβες ψαριών, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μερικά φυλλώδη λαχανικά. Βρίσκεται επίσης σε πρωτεΐνες ορού γάλακτος ή σε συμπυκνωμένα συμπληρώματα. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, τη μυϊκή σύσπαση και την σωστή πήξη του αίματος. Επιπλέον, συμμετέχει στο σχηματισμό δοντιών και οστών. Για αυτό είναι δημοφιλές σε άτομα που προσπαθούν να αποτρέψουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης (λέπτυνση των οστών). Επιπλέον, επηρεάζει επίσης θετικά τη λειτουργία των πεπτικών ενζύμων, την πήξη του αίματος, τους μύες και επίσης συμβάλλει στον σωστό μεταβολισμό που είναι σημαντικός για την παραγωγή ενέργειας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 800 mg.
 • Φώσφορος – όπως και το ασβέστιο, έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση υγιών δοντιών, οστών και του σωστού μεταβολισμού που είναι σημαντικός για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, βοηθά και στην καλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών. Τροφές πλούσιες σε φώσφορο περιλαμβάνουν κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό, θαλασσινά, γάλα ή ξηρούς καρπούς, δημητριακά και κάποιους σπόρους. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληωη είναι 700 mg.
 • Μαγνήσιο – ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα. Εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα οι οποίες δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς αυτό. Οι πιο πλούσιες πηγές του περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και βούτυρα ξηρών καρπών, σπόρους, φυλλώδη λαχανικά και κακάο. Η πρόσληψή του είναι σημαντική κυρίως για ενεργούς αθλητές που υποφέρουν από συχνές μυϊκές κράμπες. Το μαγνήσιο έχει ευεργετική επίδραση στη σωστη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Όπως το ασβέστιο, είναι σημαντικό για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και τη μυϊκή σύσπαση. Ωστόσο, συμβάλλει επίσης στη μείωση της κόπωσης και της εξάντλησης, την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, στη σωστή ψυχολογική λειτουργία και στη φυσιολογική πρωτεϊνοσύνθεση. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι βοηθά στη διατήρηση υγιών δοντιών και οστών. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 375 mg.
 • Νάτριο – βρίσκεται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό. Για παράδειγμα, το κλασικό επιτραπέζιο αλάτι είναι μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές του. Η βέλτιστη πρόσληψη νατρίου είναι σημαντική, για παράδειγμα, για τους αθλητές, καθώς υποστηρίζει την ενυδάτωση του σώματος, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Μαζί με το κάλιο, ρυθμίζει την υδατική ισορροπία του οργανισμού. Καθώς το επίπεδό του μειώνεται, μπορεί να εμφανιστούν κράμπες κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που ειδικά οι αθλητές αντοχής συμπληρώνουν νάτριο κατα τη διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε με την πρόσληψή του. Οι υπερβολικές ποσότητες στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας. Η συνιστώμενη ημερησια πρόσληψη είναι 2g.  
 • Κάλιο – εκτός από τα συμπυκνωμένα συμπληρώματα, μπορούμε επίσης να λάβουμε κάλιο από τροφές, για παράδειγμα από φρούτα (μπανάνες, πορτοκάλια, βερίκοκα), σπανάκι, μπρόκολο, γάλα, όσπρια ή πατάτες. Μαζί με το νάτριο, είναι ένα από τα μέταλλα που επηρεάζουν την ενυδάτωση του σώματος που μπορεί τελικά να επηρεάσει την απόδοση. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, στη σωστή λειτουργία των μυών και επίσης στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2 g.
 • Χλώριο – ένα μέταλλο του οποίου η πηγή είναι το χλωριούχο νάτριο, δηλαδή το επιτραπέζιο αλάτι. Το χλωρίδιο χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να συμβάλλει στη σωστή πέψη με την παραγωγή υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι. Η βέλτιστη πρόσληψη χλωρίου μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που έχουν πεπτικά προβλήματα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 800 mg.
 • Θείο – συνήθως εισέρχεται στον οργανισμό με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι πηγές του περιλαμβάνουν πουλερικά, θαλασσινά, όσπρια, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το θείο είναι μέρος 2 βασικών AMK - της κυστεΐνης και της μεθειονίνης. Βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και σε μεγαλύτερες ποσότητες το βρίσκουμε, για παράδειγμα, στο δέρμα, τα νύχια ή τα μαλλιά. Συμμετέχει σε πολλές διεργασίες στο σώμα και ως εκ τούτου η βέλτιστη πρόσληψή του είναι πολύ σημαντική. Δεν συνιστάται η ημερήσια πρόσληψη θείου.

 

Μικρομέταλλα

 • Ο Σίδηρος επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, τη σωστή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη μεταφορά οξυγόνου και τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Βοηθά επίσης στη μείωση της κούρασης, της εξάντλησης και παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Ο σίδηρος βρίσκεται κυρίως στο κρέας, το ψάρι ή τα φυλλώδη λαχανικά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 14 mg.
 • Ο Ψευδάργυρος βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρές, στη διατήρηση υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών όπως και στα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα και επίσης συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, επηρεάζει τη γονιμότητα και τις αναπαραγωγικές λειτουργίες. Οι πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το κρέας, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 10 mg.
 • Ο Χαλκός είναι σημαντικός για τη διατήρηση υγιών συνδετικών ιστών, μαλλιών, μελάγχρωσης του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Ο χαλκός είναι ένα από τα μέταλλα που επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τον συναντάμε συνήθως σε ψάρια, θαλασσινά ή ξηρούς καρπούς. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1 mg.
 • Το Ιώδιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Επιπλέον, συμβάλλει στη σωστή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και στη βέλτιστη λειτουργία του. Το ιώδιο βρίσκεται, για παράδειγμα, στα θαλασσινά και στα άλατα εμπλουτισμένα με ιώδιο. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 150 μg.
 • To Φθόριο βρίσκεται κυρίως στο σώμα με τη μορφή φθοριούχου. Συσγκεκριμένα, βρίσκεται σε οστά και δόντια. Είναι σημαντικό για την σωστή μεταλλοποίηση των δοντιών. Το φθόριο βρίσκεται κυρίως στις οδοντόκρεμες ή στο πόσιμο νερό. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 3.5 mg.
 • Το Χρώμιο επηρεάζει τον σωστό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών στο σώμα και επίσης βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να απαλλαχθούν από τις λιγούρες για γλυκό. Οι λιγούρες για γλυκό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των ασταθών επιπέδων γλυκόζης και των συχνών διακυμάνσεών της. Το χρώμιο βρίσκεται κυρίως στο κρέας, το τυρί και τους ξηρούς καρπούς. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 40 μg.
 • Το Κοβάλτιο επηρεάζει την καλή λειτουργία του οργανισμού και αποτελεί μέρος της βιτανίνης B12. Βρίσκεται, για παράδειγμα, σε ψάρια, ξηρούς καρπούς ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 4.2–8.6 μg.
 • Το Σελήνιο συμβάλλει στη σωστή σπερματογένεση, στη διατήρηση υγιών μαλλιών, νυχιών, βέλτιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού καθώς και του θυρεοειδούς αδένα, και επίσης βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά, αυγά, γάλα και ξηρούς καρπούς ή τους σπόρους. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 55 μg.
 • Το Μαγγάνιο βοηθά στον βέλτιστο μεταβολισμό, σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση υγιών οστών. Επιπλέον, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και επηρεάζει τον φυσιολογικό σχηματισμό των συνδετικών ιστών. Το μαγγάνιο βρίσκεται κυρίως σε φυτικές πηγές όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 2 mg.
 • Το Μολυβδαίνιο συμβάλλει στον μεταβολισμό των αμινοξέων του θείου. Μπορούμε να το βρούμε, για παράδειγμα, σε όσπρια ή προϊόντα ολικής αλέσεως. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 50 μg.

 

Όπως φαίνεται από τη λίστα, κάθε μέταλλο έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο στον οργανισμό. Επομένως, σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμούμε την πρόσληψή τους. Εάν δεν μπορείτε να καλύψετε την απαιτούμενη ημερήσια δόση με μια ισορροπημένη διατροφή, είναι σκόπιμο να συμπεριλάβετε συμπληρώματα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα συμπλήρωμα ενός συσταρτικού ή ένα σύνθετο συμπλήρωμα που περιέχει περισσότερα μέταλλα ή ακόμα και βιταμίνες.

 Λιγότερα

Στοιχεία 1-30 από 77

Σελίδα
ανά σελίδα
Ορίστε Αύξουσα Κατεύθυνση
Κατηγορία
Καατασκευαστής
 1. GymBeam (35)
 2. NOW Foods (14)
 3. OstroVit (10)
 4. Universal Nutrition (4)
 5. ActivLab (4)
 6. Nutrend (3)
 7. Reflex Nutrition (2)
 8. Amix (1)
 9. Optimum Nutrition (1)
 10. BeastPink (1)
 11. PRO!BRANDS (1)
 12. Redcon1 (1)
Γεύση
 1. Χωρίς Γεύση (16)
 2. Πορτοκάλι (3)
 3. Μάνγκο - Maracuja (2)
 4. Κεράσι - Μούρα (1)
 5. Πράσινο Μήλο (1)
 6. Λεμόνι (1)
 7. Βατόμουρο (1)
 8. matcha (1)
 9. aronia (1)
 10. pomaranč (1)
 11. pomeranč (1)
 12. citrón (1)
 13. citron (1)
Γραμμάρια (γρ)
 1. 250 g (2)
 2. 100 g (1)
 3. 312 g (1)
 4. 342 g (1)
 5. 360 g (1)
 6. 20 x 2,8 g (1)
Συσκευασία (μλ)
 1. 20 x 60 ml (2)
 2. 60 ml (2)
 3. 237 ml (2)
 4. 10 x 25 ml (1)
Ταμπλέτες
 1. 90 ταμπ. (8)
 2. 120 ταμπ. (7)
 3. 100 ταμπ. (5)
 4. 60 ταμπ. (4)
 5. 20 ταμπ. (2)
 6. 30 πακ. (2)
 7. 44 πακ. (1)
 8. 150 ταμπ. (1)
 9. 180 ταμπ. (1)
 10. 200 ταμπ. (1)
 11. 12 x 20 tab (1)
 12. 28 x 20 tab (1)
 13. 14 x 20 tab (1)
Χρώμα
 1. shadow (37)
 2. violet (6)
 3. ivory (1)
Κάψουλες
 1. 90 καψ. (16)
 2. 120 καψ. (12)
 3. 60 καψ. (9)
 4. 180 καψ. (3)
 5. 100 καψ. (2)
 6. 250 καψ. (1)
Μορφή
 1. κάψουλες (37)
 2. ταμπλέτες (27)
 3. σκόνη (5)
 4. υγρό (5)
 5. αναβράζοντα δισκία (1)
 6. μασώμενα δισκία (1)
Μείγμα
 1. μείγμα (46)
 2. καθαρό (30)
νομική κατηγορία του προϊόντος
Ετικέτες προϊόντος
 1. SPRING 39% (4)
 2. SPRING 40% (3)
 3. Best Seller (2)
 4. Vegan (2)
 5. GR GREAT DEAL (1)
 6. Discount 39% (1)
 7. SPRING 31% (1)
 8. SPRING 35% (1)
 9. SPRING 36% (1)
 10. SPRING 38% (1)
 11. SPRING 49% (1)
 12. SPRING 50% (1)
Τιμή
Φιλτρα
Vegetarian (59)
Vegan (49)
Χωρίς Γλουτένη (74)
Χωρίς Λακτόζη (73)
BIO (76)
Χωρίς GMO (60)
Χωρίς Τεχνητά Γλυκαντικά (49)
Χωρίς Πλαστικό Πακέτο (77)
Χωρίς Ασπαρτάμη (77)
 1. Σύμπλεγμα Πολυβιταμινών Vitality - GymBeam
  Vitality complex - GymBeam
  93%
  93 % (446)
  Από 9,50 €
 2. Χηλικό Μαγνήσιο - GymBeam
  Χηλικό Μαγνήσιο - GymBeam
  96%
  96 % (109)
  Από 11,50 €
 3. Mutivitamin Men‘s Essentials - GymBeam
  Men‘s Essentials - GymBeam
  91%
  91 % (93)
  17,95 €
 4. Ψευδάργυρος - GymBeam
  Ψευδάργυρος - GymBeam
  92%
  92 % (168)
  Από 4,95 €
 5. Triple Magnesium - GymBeam
  Triple Magnesium – GymBeam
  95%
  95 % (37)
  9,95 €
 6. ZMA - ActivLab
  ZMA - ActivLab
  87%
  87 % (7)
  10,95 €
 7. ZMB6 - GymBeam
  ZMB6 - GymBeam
  89%
  89 % (79)
  Από 5,50 €
 8. Animal Pak 44
  Animal Pak - Universal Nutrition
  98%
  98 % (57)
  Από 33,95 €
 9. Πολυβιταμίνες Vita Pink - BeastPink
  Vita Pink - BeastPink
  98%
  98 % (124)
  17,50 €
 10. Tribu ZMA 90 tab Amix
  Tribu ZMA - Amix
  80%
  80 % (5)
  25,95 €
 11. Electrolyte TABS - GymBeam
  Electrolyte TABS - GymBeam
  87%
  87 % (30)
  9,50 €
 12. Opti-Women - Optimum Nutrition
  Opti-Women - Optimum Nutrition
  89%
  89 % (9)
  Από 16,95 €
 13. Animal Pak Powder - Universal Nutrition
  Animal Pak Powder - Universal Nutrition
  94%
  94 % (18)
  Από 53,95 €
 14. Κιτρικό μαγνήσιο - GymBeam
  Κιτρικό Μαγνήσιο - GymBeam
  78%
  78 % (81)
  7,50 €
 15. Magnesium chelate + B6 - GymBeam
  Χηλικό μαγνήσιο + B6 – GymBeam
  96%
  96 % (105)
  Από 2,80 €
 16. Magnesium Bisglycinate - Reflex Nutrition
  Διγλυκινικό Μαγνήσιο - Reflex Nutrition
  85%
  85 % (9)
  9,95 €
 17. Magnesium citrate caps - GymBeam
  Κάψουλες κιτρικού μαγνησίου - GymBeam
  87%
  87 % (6)
  11,95 €
 18. Σελήνιο - GymBeam
  Σελήνιο - GymBeam
  97%
  97 % (33)
  5,50 €
 19. Zinc chelate - GymBeam 15mg
  Χηλικός ψευδάργυρος (διγλυκινικός) 100 tab - GymBeam
  94%
  94 % (48)
  Από 8,50 €
 20. Βιταμίνη C + Ψευδάργυρος - GymBeam
  Βιταμίνη C + Ψευδάργυρος - GymBeam
  94%
  94 % (27)
  6,95 €
 21. Ca-Zn-Mg 60 δισκία - GymBeam
  Ca-Zn-Mg - GymBeam
  94%
  94 % (49)
  Από 4,95 €
 22. Ginkgo Biloba + Magnesium - GymBeam
  Τζίνγκο Μπιλόμπα + Μαγνήσιο - GymBeam
  90%
  90 % (26)
  9,50 €
 23. Essentials VitaPack - GymBeam
  Essentials VitaPack – GymBeam
  98%
  98 % (14)
  19,95 €
 24. Σύμπλεγμα Σιδήρου - GymBeam
  Σύμπλεγμα Σιδήρου - GymBeam
  96%
  96 % (28)
  6,95 €
 25. Σίδηρος - GymBeam
  Σίδηρος - GymBeam
  98%
  98 % (65)
  4,95 €
 26. Chromium Picolinate - GymBeam
  Πικολινικό Χρώμιο - GymBeam
  92%
  92 % (65)
  Από 4,30 €
 27. Magnesium Shot - GymBeam
  Magnesium Shot- GymBeam
  96%
  96 % (51)
  Από 1,20 €
 28. Magnesium Citrate 200 mg - NOW Foods
  Κιτρικό Μαγνήσιο 200 mg - NOW Foods
  100%
  100 % (6)
  12,95 €
 29. Vitality Complex Drink - GymBeam
  Vitality Complex Drink - GymBeam
  81%
  81 % (59)
  15,95 €
 30. Magnesium Citrate Softgels - NOW Foods
  Magnesium Citrate Softgels - NOW Foods
  93%
  93 % (3)
  17,95 €

Στοιχεία 1-30 από 77