Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε οτι συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες
Λιπαρά Οξέα
Λιπαρά Οξέα είναι απαραίτητα συστατικά των "υγιών" λιπών που βοηθούν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και προάγουν την ανοσία. Είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επομένως είναι απαραίτητο να τα συμπληρώσετε με μια κατάλληλη διατροφή ή με συμπληρώματα διατροφής.
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα χωρίζονται στα πολυακόρεστα βασικά Ωμέγα, τα οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του, και το ακόρεστο ωμέγα-9 λιπαρό οξύ. Συχνά συναντάται στη διατροφή και δεν είναι απαραίτητο αμινοξύ, επειδή η σύνθεση του λαμβάνει χώρα στο ανθρώπινο σώμα.
Ωμέγα 3-6-9 και τα Οφέλη τους
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο να φροντίσετε να αναπληρώσετε στον οργανισμό σας με ωμέγα λιπαρά οξέα. Δείτε παρακάτω τους πιο σημαντικούς και πιο ευεργετικούς για την υγεία σας:
- βελτίωση της λειτουργικότητας του εγκεφάλου
- ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης
- υποβοήθησης του ανοσοποιητικού συστήματος
- έχουν θετική επίδραση στις αυτοάνοσες ασθένειες
- έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων
- μειώνουν τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης
- είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη καρδιακών προσβολών
- επιβραδύνουν της διαδικασίας γήρανσης
- έχουν ευεργετική επίδραση στις νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες
- μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
- βοηθούν στην θεραπεία της ψωρίασης
- προστατεύουν το DNA από την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνουν της προοπτικές εμφάνισης καρκίνου του δέρματος
- μειώνουν τους κινδύνους πρόωρου τοκετού
- μειώνουν το αίσθημα του άγχους και της επιθετικότητας σε παιδιά και ενήλικες
- βελτιώνουν την πορεία της επώδυνης εμμηνόρροιας
- προωθούν την αναγέννηση των μυών
- αυξάνουν τη φυσική απόδοση και την αντοχή.
Πηγές ωμέγα λιπαρών οξέων
Οι φυσικές πηγές του ωμέγα-9 περιλαμβάνουν τα φυτικά έλαια - ειδικά το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο. Η έλλειψη ωμέγα-9 λιπαρών οξέων δεν συναντάται συχνά καθώς βρίσκονται σε αφθονία στην κανονική διατροφή και μπορεί να παραχθεί από το ίδιο το σώμα.
Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε πολλά τροφές όπως κολοκύθα, ηλιόσπορος, υπάρχουν επίσης στα καρύδια, σόγια, κράμβη, καλαμπόκι ή φιστίκια.
Όσον αφορά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη διαίρεσή του σε ALA (αλφα-λινολενικό οξύ), DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ) και ΕΡΑ (εικοσιπενταενοϊκό οξύ). Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ένα συνδυασμό και των τριών ALA + DHA + EPA, το καθένα από τα οποία είναι διαθέσιμο σε άλλο τρόφιμο.
Λαμβάνουμε ALA από λιναρόσπορο, σπόρους κολοκύθας, καρύδια και, σε μικρές ποσότητες, από σόγια, ελαιόλαδο ή φύτρο σίτου.
Η πηγή των EPA και DHA είναι το λίπος ψαριών. Από τα θαλάσσια ψάρια, μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχουν ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγγα, η σαρδέλα, ο σολομός και ο γαύρος. Από τα ψάρια του γλυκού νερού μεγάλες ποσότητες υπάρχουν στο χέλι, στο feather fish, στην πέστροφα, στο γατόψαρο και στον κυπρίνο. Μπορούν επίσης να αντικατασταθούν από ιχθυέλαια.
Συνήθως, ένας συνδυασμός ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ένα ελαττωματικό στοιχείο στο σώμα. Εάν κάποιος παίρνει αρκετό ALA από τη διατροφή του, στερείται EPA και DHA επειδή δεν τρώει ψάρια. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε να συμπληρώσετε το ωμέγα-3 με τη μορφή δισκίων ή σε υγρή μορφή ως ιχθυέλαιο.
Πότε πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα ωμέγα λιπαρών οξέων
Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τα ψάρια στη διατροφή μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να αποκτήσουμε την απαραίτητη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκεφαλικών αγγειακών διαταραχών έως και 6%.
Ωστόσο, η ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση των ψαριών, οι αλλεργίες ή ο τρόπος ζωής εμποδίζουν τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν ψάρια σε τέτοιες ποσότητες. Οι Σλοβάκοι γενικά καταναλώνουν πολύ λίγα ψάρια. Μόνο το 18% των Σλοβάκων τρώει ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι έως και 42%. Συγκεκριμένα, οι ομάδες κινδύνου είναι παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, χορτοφάγοι και ηλικιωμένοι που πρέπει να αναζητήσουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ωμέγα λιπαρά οξέα.
Συνιστώμενη δόση ωμέγα λιπαρών οξέων
Για να δείτε ευεργετικό αποτέλεσμα στον οργανισμό σας πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον την ημερήσια λήψη των 250 mg ΕΡΑ και DHA. Συνιστούμε το συνδυασμό ωμέγα λιπαρών οξέων με βιταμίνη Β, η οποία αυξάνει την επίδρασή τους.