Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε οτι συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες
Έλαια
Έλαια προέρχονται από φυτά ή από τους σπόρους τους είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση που παρέχει μια δόση λιπαρών που το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται για να λειτουργεί καλά. Η ποιότητα και οι ιδιότητες κάθε λαδιού εξαρτώνται από το εάν είναι ψυχρής ή θερμής συμπίεσης και από το πόσες φορές επαναλαμβάνεται η συμπίεση. Όλα τα φυτικά έλαια περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ευνοούν τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Φυσικά, τα έλαια διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη σύνθεσή τους και την περιεκτικότητά τους σε ουσίες.
- Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο κοινώς χρησιμοποιούμενα έλαια. Είναι εύπεπτο, έχει θετική επίδραση στην πέψη και το μεταβολισμό, μειώνει την οξύτητα του οργανισμού και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
- Το ηλιέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο έλαιο γενικά, το οποίο περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό λινολεϊκού οξέος με ευεργετική επίδραση στη χοληστερίνη. Έχει τη μικρότερη ποσότητα επιβλαβούς χοληστερόλης από όλα τα έλαια. Έχει ουδέτερη γεύση και μεγάλη διάρκεια ζωής.
- Το κραμβέλαιο - ψυχρής συμπίεσης - έχει παρόμοιες ιδιότητες με το πιο κοινώς χρησιμοποιούμενο ελαιόλαδο.
- Το έλαιο αβοκάντο παράγεται από τον πολτό αβοκάντου. Έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και στην αρτηριακή πίεση και δρα κατά του καρκίνου.
- Το αραχιδέλαιο έχει μια λεπτή γεύση ξηρών καρπών και χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή ασιατικών πιάτων και σπεσιαλιτών.
- Το έλαιο κάνναβης ταιριάζει σε σαλάτες και δίνει νοστιμιά στα έτοιμα φαγητά χάρη στη γεύση του. Ενισχύει την ανοσία, περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά και αντιοξειδωτικά.
- Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται συχνότερα σε σαλάτες, σάλτσες και για να μαλακώνει τα έτοιμα φαγητά.
- Το έλαιο παπαρούνας είναι κατάλληλο για κρύα πιάτα και, όπως ίσως γνωρίζετε, έχει μια κατευναστική επίδραση. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο είναι σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Το σησαμέλαιο έχει μια καταπραϋντική επίδραση στο δέρμα, επηρεάζει θετικά την πέψη, προστατεύει και διεγείρει το νευρικό σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη και δρα ως αντικαταθλιπτικό.
- Το έλαιο λιναρόσπορου μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνες και αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για το μαγείρεμα.
- Το σογιέλαιο είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, όχι για τηγάνισμα. Δεν περιέχει υδατάνθρακες, οπότε θα πρέπει να προτιμάται από διαβητικούς. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λεκιθίνη, χρησιμοποιείται για ψήσιμο χωρίς τη χρήση αυγών.
- Το έλαιο κολοκύθας προστατεύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθά με τα προβλήματα του προστάτη και αντιμετωπίζει το σπάσιμο των νυχιών και την απώλεια των μαλλιών.
- Το έλαιο ρυζιού δεν καίγεται. Είναι κατάλληλο για ψήσιμο στο φούρνο και στη σχάρα και χρησιμοποιείται συχνά στην ασιατική κουζίνα. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.
- Το έλαιο καρύδας παρέχει ενέργεια στο σώμα και διεγείρει την ανοσία. Χρησιμοποιείται εξίσου καλά σε κρύα και ζεστά πιάτα.