Χλωρέλλα: Με ποιον τρόπο βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος και στην προαγωγή της υγείας;

Χλωρέλλα: Με ποιον τρόπο βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος και στην προαγωγή της υγείας;

Η χλωρέλλα είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πράσινο φύκι που πολλοί από εσάς μπορεί να γνωρίζετε ως εκείνη την πράσινη σκόνη που χρησιμοποιείται πιο συχνά για την αποτοξίνωση του σώματος. Αυτό, όμως, συνεπάγεται και πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία. Πώς βλέπει σήμερα η επιστήμη την επίδρασή της χλωρέλλας στην υγεία. Είναι ωφέλιμη η λήψη της;

Στο άρθρο μας θα διαβάσετε για τις επιδράσεις της χλωρέλλας στους ακόλουθους τομείς:

Τι είναι η χλωρέλλα;

Η χλωρέλλα είναι μια πράσινη άλγη του γλυκού νερού που διαφημίζεται εδώ και χρόνια για τη θρεπτική της σύνθεση και τα οφέλη της για την υγεία. Θεωρείται υπερτροφή, χάρη στις υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων που περιέχει. Τον περασμένο αιώνα, οι επιστήμονες την αναγνώρισαν ακόμη και ως μια υποσχόμενη πηγή θρέψης για ανθρώπους που πάλευαν με την πείνα. Σήμερα, αυτό το φύκι συζητείται κυρίως ως συμπλήρωμα για τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Παρασκευάστηκε και καταναλώθηκε για πρώτη φορά στην Ασία, ιδίως στην Ιαπωνία. Δύο είδη -η Chlorella vulgaris και η Chlorella pyrenoidosa– χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής. Και τα δύο έχουν συγκρίσιμες ιδιότητες και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. [2]

Η χλωρέλλα ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων πράσινων υπερτροφών, όπου μαζί με αυτή μπορείτε επίσης να βρείτε φύκια, σπιρουλίνα, πράσινο κριθάρι or σπανάκι, για παράδειγμα.

Τι είναι η χλωρέλλα;

Ποια είναι τα οφέλη και οι επιδράσεις της χλωρέλλας στην υγεία;

1. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Η χλωρέλλα είναι ίσως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη υπερτροφή για τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να δεσμεύσει βαρέα μέταλλα (π.χ. υδράργυρο), αλλά και άλλες τοξίνες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην απομάκρυνσή τους από το σώμα.

Σε επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχθεί εξίσου ότι βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις διαβόητες διοξίνες. Πρόκειται για ουσίες που παράγονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα και αποτελούν γνωστό ρύπο του περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό, απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό και εναποτίθενται εύκολα στο συκώτι, καθιστώντας, στη συνέχεια, δύσκολη την απομάκρυνσή τους από το σώμα. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο όχι μόνο για ηπατικά προβλήματα, αλλά και για καρκίνο και άλλες ασθένειες. Η χλωρέλλα μπορεί επομένως να αποτελέσει ένα χρήσιμο συμπλήρωμα.

Αυτή η πράσινη άλγη δεν βοηθάει το συκώτι ή τα νεφρά στις βασικές διαδικασίες αποτοξίνωσης που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη στον καθαρισμό του οργανισμού. Είναι ένα από τα κομμάτια στο παζλ της καλής υγείας. Η χλωρέλλα μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από ορισμένες από τις τοξίνες που εισέρχονται στο σώμα από το περιβάλλον. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για άτομα που εργάζονται στη βιομηχανία και σε μολυσμένα περιβάλλοντα.[12]

Αν σας ενδιαφέρει πώς γίνεται η αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού, μην παραβλέψετε το άρθρο μας Αποτοξίνωση και καθαρισμός του σώματος: Τι είναι ακριβώς και πώς να αποτοξινώσετε το σώμα σας με φυσικό τρόπο;

Με τι μπορείτε να συνδυάσετε τη χλωρέλλα για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα;

  • Spirulina and green barley act similarly to chlorella, i.e. they also help to remove various harmful substances from the body.
  • Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυτικό εκχύλισμα που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει θετική επίδραση στο συκώτι και τις λειτουργίες του. [11]
  • Τα σύνθετα συμπληρώματα συνδυάζουν πολλαπλά ενεργά συστατικά για να συνδράουν ουσιαστικά στη φροντίδα της υγείας του ήπατος και έτσι να υποστηρίξουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν, επίσης, αυτά τα προϊόντα:

2. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Η χλωρέλλα μπορεί να δεσμεύσει όχι μόνο βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες, αλλά και άλλες ουσίες. Έτσι, μπορεί να παγιδεύσει, για παράδειγμα, τα λιπαρά και τα χολικά οξέα, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και λιπαρών (τριακυλογλυκερόλες) στο αίμα. Καθώς υπάρχει ήδη στο λεπτό έντερο, μπορεί να παγιδεύσει το λίπος από τις τροφές, μειώνοντας έτσι την απορρόφησή του. Στη συνέχεια, στο παχύ έντερο, δεσμεύει τα χολικά οξέα. Αυτά αποτελούνται από χοληστερόλη και έτσι η απέκκρισή τους αναγκάζει τον οργανισμό να φτάσει στις αποθήκες χοληστερόλης του για τον σχηματισμό νέων χολικών οξέων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώνονται τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Έτσι, οι έρευνες δείχνουν ότι η χλωρέλλα είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα). Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη και στην ίδια τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. [2,7]

Με τι μπορείτε να συνδυάσετε τη χλωρέλλα για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα;

  • Οι φυτικές ίνες, όπως η γλυκομαννάνη ή το ψύλλιο, μπορούν επίσης να δεσμεύσουν το λίπος και τα χολικά οξέα για να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Η χιτοζάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, η οποία σχηματίζει μια τζελώδης σύσταση στο έντερο και βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης του λίπους. [16]
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
Επίδραση της χλωρέλλας στη χοληστερίνη

3. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Η χλωρέλλα περιέχει πολλές ουσίες που ανήκουν στα αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνες, καροτενοειδή και την πράσινη χρωστική ουσία χλωροφύλλη. Αυτές οι ουσίες είναι που προσδίδουν στη χλωρέλλα τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες και έτσι τη βοηθούν να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. [2]

Η αντιοξειδωτική δράση της χλωρέλλας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της συνολικής σας υγείας από ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Αυτές περιλαμβάνουν τον καρκίνο ή μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2. Ιάπωνες ερευνητές έχουν επίσης επισημάνει τη θετική επίδραση της λήψης χλωρέλλας στη νόσο Αλτσχάιμερ. Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και να αποτελέσει μέρος μιας προσέγγισης κατά της γήρανσης. [2,9]

Με τι μπορείτε να συνδυάσετε τη χλωρέλλα για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα;

  • Βιταμίνες που ανήκουν στα αντιοξειδωτικά είναι για παράδειγμα η βιταμίνη Ε ή η βιταμίνη C, η οποία είναι επίσης χρήσιμη για την ανοσία ή την παραγωγή κολλαγόνου. [16]
  • Το σελήνιο, συμβάλλει στη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος. [16]
  • Ο ψευδάργυρος, επιπλέον, είναι απαραίτητος για υγιή νύχια ή μαλλιά. Οι άνδρες θα εκτιμήσουν επίσης την επίδρασή του στα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.[16]
  • Βιοδραστικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η κουερσετίνη ή η ρεσβερατρόλη.
  • Σύνθετα συμπληρώματα που συνδυάζουν πολλαπλά αντιοξειδωτικά.

4. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι μελέτες μιλούν επίσης για την επίδραση της χλωρέλλας στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το πράσινο φύκι βοηθά στη μείωσή της, κυρίως λόγω της συνδυασμένης δράσης των ουσιών που περιέχει.

  • Η αργινίνη προάγει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιαστολή). Αυτή η λειτουργία με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλες ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Η επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζεται αυτόματα με την αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, η συσσώρευση χοληστερόλης (και άλλων συστατικών του αίματος) στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων) και στένωση των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας αυξημένη αρτηριακή πίεση.[2]

Με τι μπορείτε να συνδυάσετε τη χλωρέλλα για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα;

Η χλωρέλλα μπορεί να συνδυαστεί με ουσίες που είναι ευεργετικές για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο, ο υγιεινός τρόπος ζωής που επικεντρώνεται σε αυτούς τους τομείς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα βέλτιστα επίπεδα.

  • Ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα
  • Επαρκής και ποιοτικός ύπνος
  • Διαχείρισητου στρες
Η επίδραση της χλωρέλλας στην αρτηριακή πίεση

5. Έχει ανοσοτροποποιητική δράση

Η χλωρέλλα ασεκί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα μέσω ποικίλων λειτουργιών.

  • Έχει αποδειχθεί ότι δρα στην παραγωγή κυτοκινών,  ουσιών δηλαδή που επηρεάζουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες στο σώμα.
  • Μπορεί έτσι να βοηθήσει στην ανακούφιση των φλεγμονωδών διεργασιών στο σώμα.
  • Φαίνεται να αυξάνει τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Δρα επίσης στη βέλτιστη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Είναι πλέον γνωστό ότι η σωστή σύνθεση των μικροοργανισμών στο έντερο είναι σημαντική για την ανοσολογική λειτουργία. [2,6,8]

Για να έχετε ένα υγιές και πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να κάνετε πολλά περισσότερα από το να λαμβάνετε απλώς συμπληρώματα διατρφοής. Η χλωρέλλα, ωστόσο, χάρη στις ιδιότητές της, μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη φροντίδα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μπορεί, επομένως, να συμπληρώσει τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τον ποιοτικό ύπνο και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Αν αναρωτιέστε πώς αλλιώς μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, διαβάστε το άρθρο μας 15 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προστατεύσετε την υγεία.

Με τι μπορείτε να συνδυάσετε τη χλωρέλλα για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα;

  • Η Βιταμίνη C, βιταμίνη D και το φολικό οξύ έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην ανοσολογική λειτουργία.
  • Το Τζίντζερ, η εχινάκεια και άλλα φυτικά συμπληρώματα, για τα οποία οι επιστήμονες επισημαίνουν επιρροή στην άμυνα του οργανισμού.
  • Προβιοτικά, τα οποία φροντίζουν για τη σωστή σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος.
  • Τα σύνθετα συμπληρώματα είναι ένας συνδυασμός πολλών δραστικών συστατικών που σας βοηθούν να φροντίσετε για την απόδοση του ανοσοποιητικού σας.

Ανακαλύψτε τα bestseller μας:

Ποια άλλα οφέλη έχει η χλωρέλλα;

Σε επιστημονικές εργασίες που διερευνούν τη χλωρέλλα παρουσιάζονται και άλλες ελπιδοφόρες επιδράσεις στην υγεία

  • Προφανώς βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. [2]
  • Φαίνεται επίσης ότι προάγει τη διαδικασία πέψης. [2]
  • Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αερόβια άσκηση. Πρόκειται για δραστηριότητες αντοχής όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία ή η κολύμβηση. Οι επιστήμονες δικαιολογούν αυτήν την επίδραση ως εξοικονόμηση αποθεμάτων γλυκογόνου και ταυτόχρονα ως μέσο παραγωγής ΝΟ, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να αιματώνει περισσότερο τους μυς και, τελικά, να αποδίδουν καλύτερα. [7]
  • Οι μελέτες περιγράφουν θετικές επιδράσεις και στα ηπατοκύτταρα (ηπατικά κύτταρα) και, συνεπώς, στην υγεία του ήπατος. [2]
  • Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν, επίσης, ότι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. [2,5]
Ωφέλη της χλωρέλλας στην υγεία

Τι περιέχει η χλωρέλλα;

Η χλωρέλλα είναι ιδιαίτερα εξαιρετική λόγω του ποικίλου φάσματος μακροθρεπτικών συστατικών, μικροθρεπτικών συστατικών και άλλων βιοδραστικών ουσιών που περιέχει. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά διαθέτει επίσης φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Περιέχει επίσης σχεδόν όλες τις βιταμίνες.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της πράσινης άλγης. Κατά μέσο όρο, περιέχει έως και 60 g/100 g, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει ένα ευρύ φάσμα απαραίτητων αμινοξέων. Αυτά τα αμινοξέα πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της τροφής, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να βεβαιώνεστε ότι στην τροφή που καταναλώετε υπάρχει η σωστή αναλογία αυτών των αμινοξέων, διότι μόνο τότε μπορεί ο οργανισμός να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά για να φτιάξει τις πρωτεΐνες του οργανισμού. Το φάσμα των αμινοξέων στη χλωρέλλα πλησιάζει αυτή τη σωστή αναλογία. Μάλιστα, είναι ακόμη καλύτερο και από το φάσμα αμινοξέων της σόγιας, η οποία θεωρείται η υψηλότερης ποιότητας φυτική πηγή πρωτεΐνης. [2,3]

Λιπαρά

Η χλωρέλλα, από την άλλη πλευρά, είναι σχετικά χαμηλή σε λιπαρά. Περιέχει μόνο περίπου 10 g λίπους/100 g. Από αυτά, περίπου το 70% αποτελείται από υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA). Τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA) και το λινολεϊκό οξύ. Αν και τα φύκια είναι επίσης συνήθως πλούσια σε EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ), η χλωρέλλα, σε αντίθεση με τη σπιρουλίνα, δεν περιέχει αυτά τα λιπαρά οξέα. [2,3]

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό της σύνθεσης της χλωρέλλας. Πρόκειται περίπου για 15 g/100 g, ενώ μέχρι και το 65% του περιεχομένου της αποτελείται από δύσπεπτες φυτικές ίνες.[2,3]

Μέση περιεκτικότητα της χλωρέλλας σε μακροθρεπτικά συστατικά

Περιεκτικά σε θρεπτικά συστατικά

100 g
Πρωτεΐνη 60 g
Λιπαρά10 g
Υδατάνθρακες15 g
Φυτικές ίνες9 g
[2,3]

Βιταμίνες

Αυτή η πράσινη άλγη του γλυκού νερού είναι εξαιρετική για το ευρύ φάσμα βιταμινών που περιέχει. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη (βιταμίνη Β3) ή πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6). Είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη, βιταμίνη C, τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) ή βιταμίνη Κ. [2]

Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την περιεκτικότητά της σε φολικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για τον φυσιολογικό σχηματισμό του αίματος και την ανάπτυξη των ιστών. Περιέχει έως και περίπου 2,5 mg/100 g. Στη συνήθη συνιστώμενη δόση των 6 g, αυτό αντιστοιχεί περίπου σε150 μg, δηλαδή περίπου το ήμισυ της ημερήσιας δόσης για έναν ενήλικα. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, καθώς δεν είναι σύνηθες αυτή η βιταμίνη να υπάρχει σε τόσο συμπυκνωμένες ποσότητες στα τρόφιμα. [2,15]

Η χλωρέλλα μπορεί επίσης να περιέχει σημαντικό ποσοστό βιταμίνης Β12. Αυτή είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος ή της ανοσίας, για παράδειγμα. Ωστόσο, πρόκειται για μια μεταβλητή ποσότητα που μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 500 μg. Επομένως, είναι πάντα σκόπιμο να διαβάζετε τις ετικέτες των συμπληρωμάτων που λαμβάνετε. Εάν η χλωρέλλα περιέχει αυτή τη βιταμίνη, μπορεί αρκετά εύκολα να καλύψει την ημερήσια συνιστώμενη δόση των 4 μg.Αυτό την καθιστά εξαιρετική πηγή αυτής της βιταμίνης για τους vegans, καθώς βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές. [2,13]

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το πράσινο φύκι περιέχει επίσης βιταμίνη D, η οποία κατά τα άλλα βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές.Ενώ οι ζωικές πηγές περιέχουν βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη), τα φύκια και τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη). Και οι δύο αυτές μορφές είναι σημαντικές για την καλή ανοργανοποίηση των οστών.

Μέταλλα

Ομοίως με τις βιταμίνες, τα μέταλλα είναι άφθονα στη χλωρέλλα.Συγκεκριμένα, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και κάλιο.Ωστόσο, είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο.

Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες σεληνίου. Πρόκειται για μια ουσία που αποτελεί σημαντικό μέρος της αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού. Τα τρόφιμα είναι σχετικά φτωχά σε αυτή την ουσία, αλλά η χλωρέλλα μπορεί να περιέχει έως και περίπου 300 μg σεληνίου/100 g. Μια δόση 6 g χλωρέλλας μπορεί επομένως να περιέχει περίπου 18 μg, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σεληνίου.[2,15]

Άλλες βιοδραστικές ουσίες

Η χλωρέλλα είναι ένα μείγμα από αμέτρητες δραστικές ουσίες, η καθεμιά με τις δικές της ξεχωριστές ιδιότητες. Σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη όλες τις ευεργετικές ουσίες που κρύβει η χλωρέλλα. Ωστόσο, είναι πιο σαφείς για ορισμένες από αυτές από ό,τι για άλλες.

  • Το Β-καροτένιο ή η λουτεΐνη είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά.[10]
  • Οι β-γλυκάνες είναι χρήσιμες για το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα. [10]
  • Η χλωροφύλλη είναι η πράσινη χρωστική ουσία που δίνει στη χλωρέλλα το χρώμα της, αλλά διαθέτει κι αυτή αντιοξειδωτικές ιδιότητες.[1]

Τρόπος λήψης της χλωρέλλας

Δεν υπάρχει ακριβές πρωτόκολλο δοσολογίας, αλλά συνήθως συνιστάται η χορήγηση 6-10 g χλωρέλλας την ημέρα. Μπορείτε να τη λαμβάνετε σε μορφή σκόνης, δισκίων ή εκχυλίσματος. [18]

Σε περίπτωση που επιλέξετε τις ταμπλέτες, απλά ξεπλύνετε τις με νερό ή ένα άλλο αγαπημένο σας ρόφημα. Εάν επιλέξετε τη σκόνη, μπορείτε να την αναμείξετε σε νερό, αλλά μπορείτε επίσης να την προσθέσετε ελεύθερα σε τρόφιμα ή ποτά. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smoothies λαχανικών ή φρούτων, αλλά μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε cakes, muffins ή pancakes.

Η χλωρέλλα μπορεί να λαμβάνεται στη συνιστώμενη δόση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην τη λαμβάνετε όταν νηστεύετε, ώστε οι πιο ευαίσθητοι από εσάς να μην βιώσετε πεπτική δυσφορία.

Τρόπος λήψης της χλωρέλλας

Έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες η χλωρέλλα ;

Η χλωρέλλα θεωρείται ότι δεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν σε πιο ευαίσθητα άτομα πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, εμετός, κράμπες ή μετεωρισμός. Αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί ακόμη και στις συνιστώμενες δόσεις, αλλά δεν είναι συχνές. [14]

Για ποιους είναι ακατάλληλη η χλωρέλλα;

Η χλωρέλλα είναι γενικά ένα ασφαλές συμπλήρωμα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που θα πρέπει να την αποφεύγουν για διάφορους λόγους.

  • Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη. [17]
  • Τα ατομα με αλλεργίες θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις αλλεργίας σε φύκια. [4]
  • Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, για σιγουριά και ασφάλεια.

Τι πρέπει να θυμάστε;

Η χλωρέλλα είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα, πλούσιο σε πρωτεΐνε, βιταμίνες, μέταλλα και άλλες βιοδραστικές ουσίες. Αυτές είναι που της προσδίδουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Παρόλο που η χλωρέλλα δεν έχει ακόμη μελετηθεί από τους επιστήμονες για να έχουμε μια ιδέα για όλες τις ιδιότητές της, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι χρήσιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα ή τα επίπεδα χοληστερίνης. Όταν συνδυάζεται με μια ποιοτική διατροφή και έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική προσθήκη για τη φροντίδα της υγείας σας.

Πώς σας φάνηε το σημερινό άρθρο; Αν το βρήκατε ενδιαφέρον και πληροφοριακό, τότε μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Πηγές:

[1] AMPOFO, J. - ABBEY, Lord Microalgae: Bioactive Composition, Health Benefits, Safety and Prospects as Potential High-Value Ingredients for the Functional Food Industry. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222421/

[2] BITO, T. et al. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/

[3] CANELLI, G. et al. Biochemical and Nutritional Evaluation of Chlorella and Auxenochlorella Biomasses Relevant for Food Application. – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.565996

[4] JAMES, C. et al. Edible algae allergenicity – a short report. – https://link.springer.com/article/10.1007/s10811-022-02880-2

[5] JANUSZEWSKI, J. et al. Nutritional Supplements for Skin Health-A Review of What Should Be Chosen and Why. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38256329/

[6]6 JIN, J.B. et al. Supplementation with Chlorella vulgaris, Chlorella protothecoides, and Schizochytrium sp. increases propionate-producing bacteria in in vitro human gut fermentation. In Journal of the Science of Food and Agriculture . 2020. Vol. 100, no. 7, s. 2938–2945. .

[7] KIM, S. et al. A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10321

[8] KWAK, J.H. et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

[9] MIYAZAWA, T. et al. Ingestion of Chlorella reduced the oxidation of erythrocyte membrane lipids in senior Japanese subjects. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200934/

[10] MORAIS, M.G. DE et al. Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538420/

[11] NAULT, D. Milk Thistle Research Analysis. – https://examine.com/supplements/milk-thistle/

[12] PANAHI, Y. et al. A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229915001016

[13] WATANABE, F. et al. Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. In Nutrients . – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/

[14] A comprehensive review on chlorella-its composition, health benefits, market and regulatory scenario. – https://www.thepharmajournal.com/archives/?year=2018&vol=7&issue=7&ArticleId=2319

[15] Dietary Reference Values | DRV Finder. – https://multimedia.efsa.europa.eu/drvs/index.htm

[16] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[17] Chlorella - PubMed. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000882

[18] Research Breakdown on Chlorella - Examine. – https://examine.com/supplements/chlorella/research/#yQZy12O-sources-and-composition

Προσθέστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *