Ποια σκόνη πρωτεΐνης να επιλέξετε; Συμπυκνωμένο, απομονωμένο ή υδρολυμένο ορό γάλακτος;

Ποια σκόνη πρωτεΐνης να επιλέξετε; Συμπυκνωμένο, απομονωμένο ή υδρολυμένο ορό γάλακτος;

Η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος θεωρείται συνήθως η πιο δημοφιλής. Και στην πραγματικότητα δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που διαθέτει ένα εξαιρετικό φάσμα αμινοξέων. Επιπλέον, υπάρχει πολύ καλή αναλογία μεταξύ κόστους και ποιότητας. Όταν είστε έτοιμοι να αγοράσετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μπορεί να εκπλαγείτε από τη μεγάλη ποικιλία επιλογών. Ξαφνικά βλέπετε να είναι διαθέσιμη συμπυκνωμένη, απομονωμένη ή ακόμη και υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Πρόκληση, σωστά; Το γεγονός ότι σε μία ετικέτα θα αναγράφεται η φράση «Ορού Γάλακτος» δεν σημαίνει ότι είναι η καλύτερη πρωτεΐνη για εσάς. Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη δική σας επιλογή σήμερα. Θα σας πούμε πώς παρασκευάζονται αυτές οι πρωτεΐνες, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους και θα σας δώσουμε συμβουλές για το ποιος τύπος πρωτεΐνης ενδείκνυται με βάση την περίπτωση χρήσης. Τι ακριβώς είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τι περιέχει;

Τι ακριβώς είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τι περιέχει;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να θεωρηθεί ως μια συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης που προέρχεται από το αγελαδινό γάλα. Βασικά, είναι αυτό που απομένει από το γάλα όταν αφαιρούνται από αυτό όλα τα συστατικά εκτός από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Φιλτράροντάς το, απαλλάσσεστε από την καζεϊνική πρωτεΐνη, το νερό και μέρος του λίπους, καθώς και από τη λακτόζη. Οι διάφοροι τύποι πρωτεΐνης διαφέρουν στη συνέχεια μεταξύ τους ανάλογα με το επίπεδο διήθησης ή υδρόλυσης και την αναλογία των πρωτεϊνών και των άλλων συστατικών που περιέχονται. Ομοίως, η αναλογία των επιμέρους αμινοξέων διαφέρει ελαφρώς.

For a better idea of the amino acid content, we have created a table in which you can find their specific amounts. These are values created by averaging several different whey concentrates. For other types of whey protein, such as isolates and hydrolysates, the amino acid content will generally be higher. This is because filtration and other processes remove a proportion of fat and lactose from the whey concentrate, thereby increasing the proportion of amino acids. [1-3]

Amino Acid

Quantity of amino acid in 100g of whey protein

Quantity of amino acid in 30g of whey protein

Ισολευκίνη49.7 – 57.3 mg/g14.9 – 17.2 mg/g
Λευκίνη79.8 – 106.6 mg/g23.9 – 32 mg/g
Βαλίνη18.4 – 59.3 mg/g5.5 – 17.8 mg/g
Λυσίνη76.1 – 88.1 mg/g22.8 – 26.4 mg/g
Μεθειονίνη και κυστεΐνη79.7 mg/g23.9 mg/g
Φαινυλαλανίνη και τυροσίνη58.2 mg/g17.5 mg/g
Θρεονίνη61.1 – 67.7 mg/g18.3 – 20.3 mg/g
Τρυπτοφάνη17.3 mg/g5.2 mg/g
Ιστιδίνη7.8 – 18.7 mg/g2.3 – 5.6 mg/g
Αλανίνη42.1 – 55.5 mg/g12.6 – 16.6 mg/g
Αργινίνη22.0 – 27.1 mg/g6.6 – 8.1 mg/g
Γλουταμίνη141.4 – 158.4 mg/g42.4 – 47.5 mg/g
Γλυκίνη13.8 – 53.2 mg/g4.1 – 16 mg/g
Προλίνη46.7 – 66.6 mg/g14 – 20 mg/g
Σερίνη38.8 – 53 mg/g11.6 – 15.9 mg/g
Ασπαρτικό οξύ94.1 mg/g28.2 mg/g

Το τελικό διατροφικό προφίλ επηρεάζεται επίσης από το είδος του υγρού με το οποίο θα το συνδυάσετε. Αν θέλετε να μάθετε με ποιο υγρό είναι καλύτερο να αναμειγνύετε την πρωτεΐνη, δεν πρέπει να παραλείψετε το άρθρο Είναι καλύτερο να πίνετε το σέικ πρωτεΐνης με νερό ή γαλα;

Τι ακριβώς είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τι περιέχει;

Πώς παρασκευάζεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Whey protein is made from milk. It contains 20% whey and 80% casein protein. For the record, to make 1 kg of whey protein, you need approximately 100 litres of cow’s milk. A more detailed picture of the production process will help give you a better idea. [4-5]

1. Πηγή ορού γάλακτος

To produce whey protein, you first need to obtain the whey. Imagine it as a kind of greenish-yellow liquid. It is 94% water and the remaining 6% is dry matter. The dry matter itself consists mainly of lactose (about 77%), 10% of proteins and the remainder of non-protein nitrogenous and mineral substances or lipids. It is obtained from cow’s milk by coagulation. [32-35]

2. Επεξεργασία του ορού γάλακτος

In order to process the whey further, it must be treated first. In this process, the casein protein residues and much of the fat are removed to prevent clogging of the filter membranes. Another important step is pasteurisation (short-term heating), which kills unwanted organisms and deactivates certain enzymes. Some minerals that could have a negative effect on the process are also partially removed. The whey that has been treated in this way must then be concentrated by evaporation. [32-35]

3. Παραγωγή πρωτεΐνης ορού γάλακτος

The basic raw material for the production of protein powder is concentrated whey, which has been stripped of casein proteins and partly of fat, lactose and minerals during processing. In order to produce a quality protein from whey, it must undergo gentle filtration. The level of filtration is graded according to how much the pore size of the filter membranes is reduced. [32-35]

Τα στάδια της διήθησης κατά την παραγωγή πρωτεΐνης ορού γάλακτος

  • μικροδιήθηση (το χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο είναι το λιγότερο δαπανηρό και γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνότερα), στο πλαίσιο του οποίου διακρίνουμε δύο τύπους διήθησης: τη διασταυρούμενη ροή ή CFM (η οποία χρησιμοποιείται επίσης στην υπερδιήθηση) και την αδιέξοδη διήθηση
  • υπερδιήθηση
  • νανοδιήθηση
  • αντίστροφη όσμωση (το υψηλότερο επίπεδο διήθησης)

Η ποιότητα και η τιμή της παραγόμενης πρωτεΐνης εξαρτάται από τη μέθοδο διήθησης που χρησιμοποιείται.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν, επίσης, αυτά τα προϊόντα:

Τα 7 κύρια οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Αν και η πρωτεΐνη θεωρείται από πολλούς απλώς ένα συμπλήρωμα για όσους επιθυμούν ανεπτυγμένους μυς, αυτό σίγουρα δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα οφέλη της μπορούν να τα βιώσουν άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα, όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος ή ηλικιωμένα άτομα που στοχεύουν σε μυοσκελετική τόνωση. Ας ρίξουμε μια ματιά στα κύρια οφέλη.

1. Επιτάχυνση του μεταβολισμού

Η αύξηση του μεταβολισμού μπορεί να αποδοθεί στη θερμική επίδραση της πρωτεΐνης, η οποία ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά.

Η θερμική επίδραση των μακροθρεπτικών συστατικών:

  • Πρωτεΐνη: 20-30%, που σημαίνει ότι από τις 100 kcal που προσλαμβάνονται ως πρωτεΐνη, ο οργανισμός χρησιμοποιεί περίπου 70-80 kcal.
  • Υδατάνθρακες: που σημαίνει ότι από τις 100 kcal που προσλαμβάνονται ως υδατάνθρακες, ο οργανισμός χρησιμοποιεί περίπου 90-95 kcal.
  • Fat: 0-3%, meaning that out of 100 kcal ingested as fat, the body uses approximately 97-100 kcal.

This simply means that our body uses the most energy of all the macronutrients to metabolise protein. Thus, by consuming them, you burn more energy practically for free, which makes it easier to lose weight. If you consume 150g of protein per day, you can burn up to 180 kcal of additional energy. [6-8]

Η πρωτεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στη σκόνη πρωτεΐνης. Μπορείτε να βρείτε και άλλες πηγές σε αντίστοιχα άρθρα του blog μας.

2. Απώλεια και διατήρηση βάρους

Έχει πραγματικά διαφορά αν το σώμα σας αποτελείται από 25 ή 45% μυϊκή μάζα. Η ενεργειακή σας δαπάνη με το ίδιο βάρος αλλά διαφορετική σύσταση σώματος θα είναι διαφορετική. Η μυϊκή μάζα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τη λιπώδη μάζα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μυϊκής μάζας που έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε στον αθλητισμό και στην ξεκούραση. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ειδικά όταν χάνετε βάρος. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση σκόνης πρωτεΐνης σε συνδυασμό με την προπόνηση δύναμης μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε και να διατηρήσετε μυς.

When losing weight in particular, you will also appreciate the fact that protein has the highest satiating power of all the macronutrients. You will feel more satisfied after a complex meal with an ample amount of protein. [9-11]

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και πώς να επιλέξετε την πιο αποτελεσματική, δεν πρέπει να παραλείψετε το άρθρο μας Πώς να επιλέξετε την καλύτερη σκόνη πρωτεΐνης για απώλεια βάρους;

Και, εξίσου, μπορεί να βρείτε χρήσιμο το άρθρο μας Πώς η πρωτεΐνη αλλάζει το σώμα μιας γυναίκας και βοηθά στην απώλεια βάρους;

Τα 7 κύρια οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος

3. Ανάπτυξη και διατήρηση των μυών

This point is surely anticipated by all those who long for a big biceps and a back on which a Boeing 747 could land. The proteins in protein powder are essential for building muscle mass. In addition, whey protein also helps with the maintenance of already developed muscles, which you will appreciate especially when dieting. When your energy intake is lower, your body tends to reach into its own reserves and use them as a source of energy. And nobody wants to lose their hard-earned muscle. To make the most of protein’s potential, it’s ideal to add in strength training, without which muscles won’t grow. [12-13]

4. Βελτιωμένη μυϊκή αναγέννηση

Do you wonder why others at the gym reach for their protein shake practically right after their workout? Because they are not naive and they don’t expect to miraculously gain muscles. The main reason is the ability of protein to start the regeneration of training-damaged muscle fibres almost immediately. And since the body uses protein to repair damaged tissues, together with an optimal protein intake, it can be a great help even after an injury, when a person is trying to get in shape as soon as possible. [14-15]

5. Υποστηρίζει την ανοσολογική λειτουργία

You may be surprised to learn that proteins are also crucial for the production of immune cells such as white blood cells. Their intake is therefore essential for our immunity. And you will also have heard that the intestines are crucial for our immunity. Therefore, you will be pleased to know that quality whey protein contains alpha and beta-lactoglobulin or lactoferrin, which are beneficial for our intestinal immune function. With that being said, having enough protein in your diet is a great way to support your overall health. [16]

Πώς να απαλλαγείτε από την επίμονη πείνα και τις λιγούρες;

Μείωση της πείνας και της λιγούρας;

Are you one of the unfortunate ones who are haunted by cravings for sweet and salty treats from morning till night, and on top of that, you are also tormented by stomach grumbling? A poorly structured diet with a lack of protein could be to blame. It is this macronutrient that has the highest satiating power and thus helps to ensure satisfaction from eating. Optimal protein intake can also help reduce levels of ghrelin, which is also known as the hunger hormone. As a result, this further highlights the ability of protein to control hunger and cravings. [17-20]

Για περισσότερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να θέσετε υπό έλεγχο την πείνα και τις λιγούρες σας, διαβάστε το άρθρο μας Πώς να απαλλαγείτε από τη συνεχή πείνα και τις λιγούρες;

7. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

This point will please both active and older people who have difficulties with their musculoskeletal system. In addition to muscle mass, protein also helps maintain healthy bones. According to studies, they can even help prevent fractures and the development of osteoporosis to some extent. Regular physical activity, an optimal protein intake combined with sufficient calciumvitamin K and vitamin D appear to be effective in promoting bone health. This just confirms the fact that getting enough protein, even in the form of whey protein, is important at any age. [21-23] [36-37]

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος, τότε μπορείτε να ανατρέξετε σε σχετικά άρθρα του ιστολογίου μας.

Τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Δεν υπάρχει μόνο ένας ο τύπος πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, ανάλογα με τις ποικίλες διαφορές στην παραγωγή και το τελικό προφίλ συστατικών:

  1. Συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (WPC – Whey Protein Concentrate)
  2. Απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPI – Whey Protein Isolate)
  3. Yδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPH – Whey Protein Hydrolysate)

Μια ειδική ομάδα είναι επίσης οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος πολλαπλών συστατικών, οι οποίες αποτελούν μείγμα επιλεγμένων ή όλων των τύπων πρωτεϊνών ορού γάλακτος. Για να μπορέσετε να επιλέξετε την πρωτεΐνη που ενδείκνυται για εσάς σε σχέση με τους στόχους σας, ας αναλύσουμε κάθε τύπο με περισσότερες λεπτομέρειες.

1. Συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (WPC – Whey Protein Concentrate)

Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος κατατάσσεται ως ένας από τα κυρίαρχα σε δημοτικότητα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξαιρετική σχέση τιμής/απόδοσης και στην ευέλικτη χρήση του. Εάν δεν χρησιμοποιείτε ακόμη πρωτεΐνη και ψάχνετε για αυτήν που θα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Πώς παρασκευάζεται το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

Whey concentrate, like all other whey proteins, is made from whey obtained from milk. Previously, for example, the ion exchange method was used for processing, which was relatively cheap but not very gentle on the protein. This resulted in the degradation of protein fractions such as alpha – lactoglobulin, lactoferrin and the like. Today, therefore, more gentle filtration methods are preferred. These include, the aforementioned microfiltration, nanofiltration and ultrafiltration. Thanks to these, the protein retains a significantly higher proportion of beneficial substances and you can get the most out of it. In addition, the resulting powder is flavoured in various ways. If you don’t fancy the unflavoured option, you can choose from chocolate, vanilla, salted caramel, banana and countless other flavours. There’s a flavour for just about everyone. [24]

Πόση πρωτεΐνη περιέχει το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

The range of protein content in whey concentrate is very broad. Most often you will probably encounter 70-80%. However, there are also concentrates available that contain significantly less. For example, you can also find concentrates with only 35% protein content. Since it should be used primarily a source of protein, it is ideal to reach for one that has, for example, around 75% of this macronutrient.

Πόσο γρήγορα απορροφάται το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

Whey concentrate is absorbed relatively quickly, at a rate of approximately 10 g per hour. [31]

Ποια είναι τα οφέλη του συμπυκνώματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

Για ποιον και πότε είναι κατάλληλο το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

  • Αθλητές που θέλουν να χτίσουν μυς.
  • Αθλητές ισχύος, για χρήση μετά την προπόνηση προς υποστήριξη της διαδικασίας αποκατάστασης.
  • Αθλητές προπόνησης ισχύος, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, για να καλύψουν τη βέλτιστη πρόσληψη πρωτεΐνης.
  • Aθλητές αντοχής και άλλου είδους αθλητές, μετά την προπόνηση για την προώθηση της μυϊκής αναγέννησης.
  • Αθλητές αντοχής, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, προς κάλυψη της βέλτιστης πρόσληψης πρωτεΐνης.
  • Για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
  • Άτομα που θέλουν να περιορίσουν την επιθυμία για ζάχαρη και το αίσθημα της πείνας.
  • Όποιος χρειάζεται να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης.
  • Για όλους τους λάτρεις της μαγειρικής, οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν την περιεκτικότητα πρωτεΐνης στα γεύματά τους.
  • Για όσους βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης μετά από έναν τραυματισμό.
  • Όποιον θέλει να προσφέρει στον οργανισμό του υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτή σκόνη πρωτεΐνης.

Ποια είναι τα οφέλη της συμπυκνωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

  • Από όλα τα είδη πρωτεΐνης ορού γάλακτος, είναι συνήθως η πιο προσιτή.
  • Είναι εξαιρετικά εύχρηστη, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να την καταναλώσετε ως σέικ, να την προσθέσετε σε γεύματα κ.ο.κ.
  • Μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή όσων προσπαθούν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα, καθώς και όσων ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος.
  • Έχει εξαιρετική γεύση. Σε σύγκριση με την υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, για παράδειγμα, δεν είναι πικρή και αν επιλέξετε την αγαπημένη σας γεύση, σίγουρα θα μείνετε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι.

Ποια είναι μερικά από τα μειονεκτήματα της συμπυκνωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

  • Από όλες τις πρωτεΐνες ορού γάλακτος, η συμπουκνωμένη είναι η πιο βασική μορφή, η οποία, ωστόσο, μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους. Αξίζει να αναφέρουμε, όμως, ότι εξακολουθεί να είναι μία από τις κορυφαίες πρωτεΐνες και σίγουρα θα αποτελέσει ένα λειτουργικό μέρος της διατροφής σας.
  • Περιέχει λακτόζη και μπορεί να είναι δύσπεπτη για ορισμένους ανθρώπους.
  • Για κάποιους το μειονέκτημα μπορεί να είναι ότι συνήθως έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη από την απομονωμένη και την υδρολυμένη πρωτεΐνη.

2. Απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPI – Whey Protein Isolate)

Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια βελτιωμένη έκδοση της συμπυκνωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Έχει ένα “καθαρότερο” προφίλ συστατικών, το οποίο χαρακτηρίζεται, για παράδειγμα, από ελάχιστη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Η λακτόζη αποφεύγεται από πολλούς ανθρώπους για διάφορους λόγους. Είναι επομένως μια πρωτεΐνη που συνήθως προτιμάται από αθλητές που έχουν ανάγκη από περισσότερα από μια συμβατική επιλογή. Ωστόσο, είναι σίγουρα εξαιρετική για όσους αρχάριους χρήστες θέλουν μια υψηλής ποιότητας επιλογή.

Πώς παρασκευάζεται η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος παράγεται βασικά με τον ίδιο τρόπο όπως η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Ωστόσο, εμπλέκονται περισσότερες διεργασίες. Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος που προκύπτει υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία μέσω ενός πρόσθετου σταδίου διήθησης.

This produces a protein that has a higher isolated protein content than the original concentrate, but a lower sugar and fat content. The filtration process also removes a large proportion of lactose. On average, it contains around 2 g of lactose per 100 g. This makes it a high quality protein that is suitable for the most demanding of consumers as well as people who have problems digesting milk sugars. [25-27]

Πόση πρωτεΐνη περιέχεται στην απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Ο απομονωμένος ορός γάλακτος έχει συνήθως υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συγκριτικά με τον συμπυκνωμένο ορό γάλακτος. Συνήθως 80% ή και περισσότερο.

Πόσο γρήγορα απορροφάται η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

The absorption rate is similar to that of whey concentrate. It is around 10 g per hour. It is thus a relatively rapid absorbing protein powder. [31]

Πόση πρωτεΐνη περιέχει η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Για ποιον και πότε είναι κατάλληλος ο απομονωμένος ορού γάλακτος;

  • Αθλητές που προπονούνται υπό έντονες συνθήκες και  έχουν στόχο την άμεση μυϊκή αποκατάσταση.
  • Αθλητές Fitness και bodybuilding που προσέχουν κάθε γραμμάριο λίπους και ζάχαρης στη διατροφή τους.
  • Άνθρωποι σε δίαιτα απώλειας και διατήρησης βάρους που δεν θέλουν να προσλαμβάνουν περιττή ζάχαρη και λίπος.
  • Άνθρωποι που θέλουν την απόλυτη πρωτεΐνη απώλειας βάρους με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.
  • Άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Άτομα που αναζητούν την πιο καθαρή πηγή συμπυκνωμένης πρωτεΐνης.

Ποια είναι τα οφέλη του απομονωμένου ορού γάλακτος;

  • Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (έως και περίπου 90%).
  • Θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.
  • Είναι γενικά χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη.
  • Είναι επίσης κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Due to the higher protein content, there is no need to use as high a dose as with whey concentrate with a lower protein content. The protein has a longer life for the user.

Ποιο είναι το μειονέκτημα του απομονωμένου ορού γάλακτος;

  • Σε σύγκριση με το συμπύκνωμα ορού γάλακτος, είναι συνήθως πιο ακριβό.

3. Υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPH – Whey Protein Hydrolysate)

Μπορεί επίσης να γνωρίζετε τον υδρολυμένο ορό γάλακτος με την ονομασία “whey hydro“. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ενυδάτωση ή κάτι παρόμοιο. Η ονομασία προέρχεται από τη συγκεκριμένη διαδικασία παρασκευής που παράγει μια υψηλής ποιότητας και υψηλής απορροφησιμότητας πρωτεΐνη.

Πώς παρασκευάζεται η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος δημιουργείται με την περαιτέρω επεξεργασία του συμπυκνώματος ή του απομονωμένου ορού γάλακτος, συγκεκριμένα μέσω της διαδικασίας της υδρόλυσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη συστατικών στην αρχική πρωτεΐνη που διασπούν ενζυμικά τις αλυσίδες πρωτεΐνης σε μικρότερα πεπτίδια. Αυτά απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό από ό,τι οι πρωτεΐνες που αποτελούνται από μακριές αλυσίδες αμινοξέων. Αυτό μπορεί να ωφελήσει, για παράδειγμα, τους αθλητές μετά την προπόνηση, όπου θέλουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουν προγραμματίσει μία ακόμα προπόνηση για εκείνη την ημέρα.

On hydrolysates, you will also commonly see the DH (Degree of Hydrolysis) designation, which also includes a number. This tells you how much the protein has been split. The higher the number, the more bonds have been split and therefore the faster the protein is digested. To give you an idea of what values to go for – the highest possible degree of hydrolysis is called DH32. If you come across such a protein, you can be sure that it is the most absorbable choice. However, you may also come across DH5, for example, where the percentage of split bonds is lower. Because of the splitting, hydrolysate is usually a good alternative for those who are allergic to cow’s milk protein. This is because when hydrolysed, it loses its potential to cause an allergic reaction. [28-30] [38]

Πόση πρωτεΐνη περιέχει ο υδρολυμένος ορός γάλακτος;

Ο υδρολυμένος ορός γάλακτος περιέχει συνήθως περίπου 70-85% πρωτεΐνη.

Πώς παρασκευάζεται η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Πόσο γρήγορα απορροφάται η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Η υδρολυμένη πρωτε΅Ινη ορού γάλακτος ξεχωρίζει μεταξύ των πρωτεϊνών ορού γάλακτος για τον εξαιρετικό ρυθμό απορρόφησής της. Γενικά, ξεπερνάει τα 10 g ανά ώρα, και ο βαθμός υδρόλυσης ασκεί επιρροή στον ειδικό ρυθμό απορρόφησης.

Για ποιον και πότε είναι καταλληλότερη η πρωτεΐνη ορού γάλακτος

  • Για αθλητές που προπονούνται υπό ακραίες συνθήκες και επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή αποκατάσταση.
  • Για απαιτητικούς καταναλωτές που επιθυμούν έναν ακόμη ταχύτερο ρυθμό απορρόφησης από την πρωτεΐνη τους.
  • Όσους θέλουν να καταναλ΄ώσουν πρωτεΐνη κορυφαίας ποιότητας άμεσα.
  • Για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (κατάλληλο εάν η πρωτεΐνη προέρχεται από απομονωμένο ορό γάλακτος).
  • Για όσους έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.

Ποια είναι μερικά από τα οφέλη του υδρολυμένου ορού γάλακτος;

  • Είναι εξαιρετικά απορροφήσιμη.
  • Μπορεί πρακτικά να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης αμέσως μετά την άσκηση.
  • Κατά κανόνα, είναι επίσης κατάλληλη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στην πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο, πρέπει να πρόκειται για υδρολυμένη πρωτεΐνη που έχει παραχθεί από απομονωμένο ορό γάλακτος

Ποια είναι μερικά από τα μειονεκτήματα της πρωτεΐνης υδρολυμένου ορού γάλακτος;

  • Σε σύγκριση με την πρωτεΐνη συμπυκνωμένου και τον απομονωμένου ορού γάλακτος, είναι συνήθως πιο ακριβη.
  • Έχει μια χαρακτηριστική γεύση, ελαφρώς πικρή, η οποία μπορεί να είναι δυσάρεστη σε ορισμένα άτομα.

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος πολλαπλών συστατικών;

If you’ve been in the protein world for a while, you may have noticed that there is a multi-ingredient whey protein. As the name suggests, it’s a combination of several or all of the types of whey protein we’ve discussed above. This creates a protein that combines the properties of specific types, both the positive and negative ones. Therefore, you should always consider whether a multi-ingredient protein is a better choice for you.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να επιλέξετε μια πρωτεΐνη, ακόμη και φυτικής προέλευσης, δεν πρέπει να παραλείψετε το άρθρο μας Πώς να επιλέξετε τη σωστή πρωτεΐνη για απώλεια βάρους ή ανάπτυξη των μυών;

Πώς λαμβάνετε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

For whey protein, a dose of 0.25 – 0.3 g per kg of body weight is usually recommended. However, if you don’t want to bother with the maths, you won’t go wrong if you treat yourself to 20 – 40 g of protein. This more or less corresponds to a full 30 g scoop. The upper limit of 40 g of protein is especially appreciated by athletes after a gruelling full-body strength training, when the body’s demand for protein is even higher. If you are interested in the recommended dosage for a particular protein you have at home, you can typically find it on the label. [39]

Και αν δεν θέλετε να συμπληρώνετε την πρωτεΐνη σας μόνο με ρόφημα πρωτεΐνης, τότε θα πρέπει να δώσετε μια ευκαιρία και σε μπάρες πρωτεΐνης. Μάθετε πώς να επιλέξετε την καλύτερη μπάρα στο άρθρο μας Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη μπάρα πρωτεΐνης;

Πώς λαμβάνετε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Πώς επιλέγετε τη σωστή πρωτεΐνη ορού γάλακτος με βάση τον στόχο σας;

Goal

Type

Απώλεια Βάρους:Συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, πρωτεΐνη ορού γάλακτος πολλαπλών συστατικών
Μυϊκή ανάπτυξηΣυμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, πρωτεΐνη ορού γάλακτος πολλαπλών συστατικών
Μετά την προπόνηση (γενική χρήση)Συμπύκνωμα ορού γάλακτος
Μετά την προπόνηση (ταχύτερη αποκατάσταση)Υδρολυμένος ορός γάλακτος
Εμπλουτισμός γευμάτων, μαγειρική και ζαχαροπλαστική με πρωτεΐνηΣυμπύκνωμα ορού γάλακτος
Δυσανεξία στη λακτόζηΑπομονωμένος ορός γάλακτος (ή υδρολυμένος ορός γάλακτος από απομονωμένο ορό)
Αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτοςΥδρολυμένος ορός γάλακτος
Γρήγορο σνακΣυμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, πρωτεΐνη ορού γάλακτος πολλαπλών συστατικών

Τι πρέπει να θυμάστε;

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει μια σκόνη πρωτεΐνης που να ταιριάζει σε όλους και να είναι ιδανική για κάθε άτομο. Όλοι έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις. Για κάποιους, το κύριο κριτήριο κατά την επιλογή μιας πρωτεΐνης είναι η τιμή, για άλλους η γεύση και άλλοι δεν θα επιδιώξουν τίποτα άλλο εκτός από την υψηλότερη ποιότητα. Γι’ αυτό, στο σημερινό άρθρο αναλύουμε λεπτομερώς τους διάφορους τύπους πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε μόνοι σας ποια θα είναι η ιδανική για εσάς, δεδομένων των στόχων σας.

Και αν έχετε κάποιον στον κύκλο των φίλων σας που επιλέγει σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος σύμφωνα με τη συσκευασία τους, επειδή δεν γνωρίζει τα κατατόπια, μην ξεχάσετε να μοιραστείτε το άρθρο μας μαζί του.

Πηγές:

[1] Mikael Nilsson et al. – Metabolic effects of amino acid mixtures and whey protein in healthy subjects: studies using glucose-equivalent drinks – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17413098/

[2] Séverin Sindayikengera, Wen-shui Xia, Nutritional evaluation of caseins and whey proteins and their hydrolysates from Protamex – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16421963/

[3] Whey Protein – https://examine.com/supplements/whey-protein/

[4] Hanne B Jensen et al. – Comparative proteomic analysis of casein and whey as prepared by chymosin-induced separation, isoelectric precipitation or ultracentrifugation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998726/

[5] Phil Kelly Manufacture of Whey Protein Products – https://www.researchgate.net/publication/330046067_Manufacture_of_Whey_Protein_Products

[6] Thermic Effect of Food – https://examine.com/topics/thermic-effect-of-food/

[7] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[8] G W Reed, J O Hill - Measuring the thermic effect of food – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8561055/

[9] Kim J. et al. – Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv065

[10] Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune et al. – High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802461

[11] Waliłko, E. et al. – High-Protein or Low Glycemic Index Diet—Which Energy-Restricted Diet Is Better to Start a Weight Loss Program? – https://doi.org/10.3390/nu13041086

[12] John D Bosse et al. – Dietary protein to maximize resistance training: a review and examination of protein spread and change theories – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/

[13] Eric R Helms et al. – A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24092765/

[14] L Russell et al. – The importance of patients' nutritional status in wound healing – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12070399/

[15] David Frankenfield – Energy expenditure and protein requirements after traumatic injury – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16998142/

[16] Beaulieu, J. et al. – Whey proteins and peptides: Beneficial effects on immune health – https://doi.org/10.2217/14750708.3.1.69

[17] Pesta et al. – A high-protein diet for reducing body fat: Mechanisms and possible caveats. – https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-53

[18] Halton et al. – The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: A critical review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70804/

[19] Wendy AM Blom et al. – Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response – https://academic.oup.com/ajcn/article/83/2/211/4649849?login=true

[20] Manuela P G M Lejeune et al. – Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16400055/

[21] Jean-Philippe Bonjour – Dietary protein: an essential nutrient for bone health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/

[22] Marian T. Hannan et al. – Effect of Dietary Protein on Bone Loss in Elderly Men and Women: The Framingham Osteoporosis Study – https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.12.2504

[23] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[24] WHEY PROCESSING – https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/whey-processing

[25] C. V. Morr et al. – Whey protein concentrates and isolates: Processing and functional properties – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408399309527643

[26] Nissim Silanikove et al. –The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds – https://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5340/htm

[27] Cross Flow Microfiltration is considered the gold standard approach to producing whey protein – https://www.glanbianutritionals.com/en/nutri-knowledge-center/innovative-technology/cross-flow-microfiltration-cfm

[28] Shane M Rutherfurd Methodology for Determining Degree of Hydrolysis of Proteins in Hydrolysates: A Review – https://academic.oup.com/jaoac/article/93/5/1515/5655787

[29] RhichaSinha – Whey protein hydrolysate: Functional properties, nutritional quality and utilization in beverage formulation – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606003050?casa_token=iURxfPjthXcAAAAA:T5aVEauJtBK9N2Y93tSmzaNpnvjHk6xnDUigTDQevx52QKAa55v_DV1AerwlNjQq_xcVzyk0iQ

[30] Zhi-jie Bao et al. – Effects of degree of hydrolysis (DH) on the functional properties of egg yolk hydrolysate with alcalase – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5334225/

[31] Brad Jon Schoenfeld at. – How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828430/

[32] Pieter Walstra et al. – Dairy Science and Technology – https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.1201/9781420028010/dairy-science-technology-walstra-pieter-walstra-jan-wouters-tom-geurts

[33] Kadlec Pavel et al. – Technologie potravin: Co byste měli vědět o výrobě potravin

[34] Šustová K. et al. – Mlékárenské technologie

[35] Suková Irena – Syrovátka v potravinářství.

[36] Ballard, T. L at al. – Effect of protein supplementation during a 6-mo strength and conditioning program on insulin-like growth factor I and markers of bone turnover in young adults. The American Journal of Clinical Nutrition

[37] Bonjour, J.P. – Dietary protein: an essential nutrient for bone health. Journal of the American College of Nutrition.

[38] Giampietro, P.G. et al. – Hypoallergenicity of an extensively hydrolyzed whey formula. Pediatric Allergy and Immunology: Official Publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology.

[39] Ralf Jäger et al. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

Προσθέστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *