Λογαριασμός
Potrebujete skutočne užívať multivitamíny?

Χρειάζεται πραγματικά να παίρνετε πολυβιταμίνες;

Πρέπει όλοι να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα χάπι πολυβιταμινών; Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων περισσότερο από άλλους ώστε να παραμείνουν υγιείς. Είστε ένας από αυτούς; Θα βρείτε διάφορες πολυβιταμίνες και πολυμέταλλα με διαφορετική σύνθεση και μορφή στην αγορά. Διατίθενται σε μορφή δισκίων, καψουλών, ροφημάτων και τώρα επίσης ως ζελεδάκια καραμέλες. Διαβάστε για τις πολυβιταμίνες, τη σημασία τους κατά την περίοδο της γρίπης, αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους.

Πολυβιταμίνες

Στον κόσμο των συμπληρωμάτων, θα συναντήσετε προϊόντα που περιέχουν είτε ένα θρεπτικό συστατικό, είτε έναν συνδυασμό πολλών χρήσιμων ουσιών, αλλά και μια ολόκληρη σειρά από θρεπτικά συστατικά. Ο όρος «πολυβιταμίνη» καλύπτει τα συμπληρώματα διατροφής με ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων, αλλά και άλλων συστατικών. Είναι ένας δημοφιλής και πρακτικός τρόπος για να συμπληρώσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του σώματός σας. [1] [2]

Κάποιος πρέπει να πάρει 13 βιταμίνες για να παραμείνει υγιής. Πρέπει να τις αγοράσουμε από κάπου, με δύο εξαιρέσεις – τη βιταμίνη D και Β3, τις οποίες ο οργανισμός μας μπορεί να δημιουργήσει υπό ορισμένες συνθήκες. Παραθέτουμε στη συνέχεια μια λίστα βιταμινών με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους – τιμή αναφοράς θρεπτικών ουσιών (NRV=Nutrient Reference Value) [2] [3] [5]:

Τιμή αναφοράς θρεπτικών συστατικών (NRV) – συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

 

Βιταμίνη Α800 μg
Βιταμίνη C80 mg
Βιταμίνη D5 μg
Βιταμίνη E12 mg
Βιταμίνη K75 μg
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη)1,1 mg
Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη)1,4 mg
Βιταμίνη B3 (νιασίνη)16 mg
Βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ)6 mg
Βιταμίνη B61,4 mg
Βιταμίνη B7 (βιοτίνη)50 μg
Βιταμίνη B9 (φυλλικό οξύ)200 μg
Βιταμίνη B122,5 μg

Δεν έχουμε αναφέρει ακόμη μέταλλα, τα οποία είναι επίσης σημαντικά για τον άνθρωπο. Χωρίζονται σε βαρέα και ελαφρά, επειδή βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες στο ανθρώπινο σώμα. Για μια καλύτερη εικόνα, τα παρουσιάζουμε σε έναν συνοπτικό πίνακα [4]:

Βαρέα μέταλλα 

Ελαφρά μέταλλα

ΧλωρίδιοΦθόριο
ΚάλιοΧρώμιο
ΦώσφοροςΙώδιο
ΜαγνήσιοΜαγγάνιο
ΘείοΧαλκός
ΝάτριοΜολυβδαίνιο
ΑσβέστιοΣελήνιο
Ψευδάργυρος
Σίδηρος

Θα ήταν υπέροχο και ιδανικό να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να σκεφτείτε τη διατροφή σας τον τελευταίο μήνα. Έχετε καταναλώσει αρκετά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πηγές πρωτεΐνης; Εάν απαντήσατε – ναι, σας συγχαίρουμε ειλικρινά και ίσως σας ζηλεύουμε, γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων για διάφορους λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πολυβιταμίνεςείναι μια πρακτική λύση για τη συμπλήρωση βιταμινών και μετάλλων. [1]

Γιατί είναι σημαντικό να παίρνουμε πολυβιταμίνες;

Θα ήταν το ιδανικό να λαμβάνετε βιταμίνες και μέταλλα από τη διατροφή, όπως από τα φρούτα και τα λαχανικά, που περιέχουν απαραίτητα συστατικά. Είναι η διατροφή σας πραγματικά τόσο ισορροπημένη και ελέγχετε την πρόσληψη όλων των μετάλλων και βιταμινών; Οι πολυβιταμίνες είναι μια πρακτική λύση, δεν χρειάζεται να ελέγχετε την ποσότητα βιταμίνης C ή σιδήρου που παίρνετε από τη διατροφή σας, επειδή τις έχετε ήδη εξασφαλισμένες σύμφωνα με τη συσκευασία του προϊόντος. Μεταξύ άλλων, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ιδανική, αλλά με τη γήρανση οι διατροφικές μας ανάγκες αυξάνονται και ταυτόχρονα το σώμα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα με το να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. [21] Τέλος, εξίσου αξιοσημείωτο είναι, ότι ένας συγκεκριμένος τύπος διατροφής, όπως ο βιγκανισμός ή η δυσκολία απορρόφησης ορισμένων θρεπτικών ουσιών από τη διατροφή, μπορεί να είναι ο λόγος για την έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Πώς να επιλέξετε μια πολυβιταμίνη;

Η ποικιλία είναι μεγάλη, η συσκευασία είναι πολύχρωμη, αλλά οι δόσεις τους είναι διαφορετικές. Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε την καλύτερη πολυβιταμίνη που θα αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που σας λείπουν; Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα δισκία, άλλοι σίγουρα θα προτιμήσουν κάποιο ρόφημα ή ζελεδάκια. Η τελική απόφαση εξαρτάται από εσάς, αλλά έχουμε ακόμα μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποια πολυβιταμίνη να επιλέξετε. [6] [7]

 • Διαβάστε το περιεχόμενο των συστατικών – εκτός από τον αριθμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε μια πολυβιταμίνη, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε το περιεχόμενό τους. Στη συνέχεια, αποφασίστε μεταξύ των προϊόντων που πλησιάζουν το RDA (Recommended Dietary Allowance = Συνιστώμενο διατροφικό όριο) με την ποσότητα των δραστικών συστατικών. Η συντομογραφία RDA ή AI (Adequate intake = επαρκής πρόσληψη) αναφέρεται στα επίπεδα θρεπτικών ουσιών που πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση της καλής υγείας. Η λήψη συμπληρωμάτων που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα ημερήσια επίπεδα θα μπορούσε να έχει παρενέργειες.

Πώς όμως καταλαβαίνουμε αν μια δόση είναι υπερβολικά υψηλή;

Επιπλέον, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 80 mg και πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν 500 ή 1000 mg. Εκτός από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, υπάρχει ένα ανεκτό ανώτατο όριο (UL = Upper Limit), δηλαδή η τιμή της υψηλότερης δυνατής δόσης χωρίς ύπαρξη κινδύνου. Αυτό το όριο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να απέχει πολύ από τη συνιστώμενη δόση. Επομένως, μπορείτε να πάρετε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα σε επίπεδα που υπερβαίνουν το RDA.

Το ανώτερο όριο της βιταμίνης C είναι, για παράδειγμα, 2000 mg, του ψευδαργύρου 40 mg και της βιταμίνης Β6 100 mg ημερησίως. Επιπλέον, ορισμένα ανώτατα όρια συνδέονται μόνο με τη συμπληρωματική μορφή τους και δεν υπάρχουν σε φυσικές πηγές, όπως η βιταμίνη Β3, το μαγνήσιο ή το φολικό οξύ. Σε άλλες περιπτώσεις, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Να θυμάστε ότι οι ανώτερες και οι συνιστώμενες δόσεις μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ενηλίκων, παιδιών, ηλικιωμένων και πιθανώς εγκύων και γυναικών που θηλάζουν. Και τώρα, το πιο σημαντικό από όλα, ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν το ανώτερο όριο κοντά στο συνιστώμενο και η υψηλή πρόσληψή τους μπορεί να είναι επικίνδυνη για το σώμα, όπως συμβαίνει με τις βιταμίνες Α, Ε, Κ, αλλά και με το σελήνιο και τον σίδηρο.

 • Αριθμός δισκίων έναντι αριθμού δόσεων – ο αριθμός των καψουλών ή των δισκίων αναφέρεται συχνά στη συσκευασία των προϊόντων. Λάβετε υπόψη ότι 90 δισκία δεν σημαίνει απαραίτητα 90 δόσεις. Μπορεί να φαίνεται καλό από την οπτική του προϊόντος, αλλά εάν, για παράδειγμα, η ημερήσια δόση είναι 3 δισκία, ολόκληρη η συσκευασία θα σας διαρκέσει ένα μήνα.

 • Τιμή έναντι ποιότητας – η τιμή μιας πολυβιταμίνης μπορεί εύκολα να ποικίλει, οπότε προσπαθήστε να αξιολογήσετε προσεκτικά τις προτεραιότητές σας ανάλογα με την τιμή, έτσι ώστε να μην πληρώνετε άσκοπα για μια ωραία συσκευασία και συστατικά τα οποία δεν είναι αυτά που χρειάζεστε.

 • Επιλέξτε κατασκευαστές με ποιότητα – οι πολυβιταμίνες μπορεί επιπλέον να διαφέρουν από άλλα συμπληρώματα στο γεγονός ότι η λήψη τους ενδέχεται να μην έχει τόσο προφανές αποτέλεσμα, όπως, για παράδειγμα συμβαίνει με τα υπνωτικά χάπια, όπου μπορείτε να νιώσετε αμέσως την επίδρασή τους. Μπορείτε επίσης να μάθετε την ποιότητα του προϊόντος βάσει της φήμης του κατασκευαστή. Σήμερα, δεν είναι κάτι το δύσκολο να ελέγξετε διάφορες κριτικές ή φόρουμ και να επαληθεύσετε γενικά εάν η εταιρεία που σας ενδιαφέρει έχει «καλό όνομα».

πώς να επιλέξετε μια πολυβιταμίνη

Ποιος θα πρέπει να παίρνει πολυβιταμίνες;

Ο καθένας από εμάς μπορεί μερικές φορές να χρειαστεί να συμπληρώσει βιταμίνες και μέταλλα, είτε μετά από τη λήψη αντιβιοτικών, είτε εξαιτίας μιας ανεπαρκούς διατροφής, είτε για άλλους λόγους. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ομάδες ανθρώπων που μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερα τις πολυβιταμίνες. [6] [8] [9] [18]:

 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες – οι έγκυες γυναίκες συχνά συνιστάται να συμπληρώνουν, για παράδειγμα, το φολικό οξύ, επειδή μειώνει τον κίνδυνο διαταραχών του νευρικού σωλήνα. Ωστόσο, η γυναίκες αυτών των κατηγοριών, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους σχετικά με την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, καθώς δεν ενδέχεται να έχουν όλες οι βιταμίνες θετική επίδραση σε αυτές, για παράδειγμα, η βιταμίνη Α είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της πιθανότητας συγγενών διαταραχών του εμβρύου.

 • Βρέφη που θηλάζουν (εν μέρει και αποκλειστικά).

 • Ηλικιωμένοι – μπορεί να χρειάζονται κυρίως βιταμίνη Β12, ασβέστιο και βιταμίνη D.

 • Χορτοφάγοι και vegans – οι διατροφές αυτών των ειδών μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμίνης D, σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

 • Αθλητές – Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τον καθένα από εμάς και οι αθλητές δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα υπάρχουν σε διάφορες διαδικασίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό, τη μετατροπή της διατροφής σε ενέργεια ή με τα οστά ή το κολλαγόνο. Σύμφωνα με έρευνες, οι αθλητές θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμινών, λόγω του υψηλού επιπέδου δραστηριότητας. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν οδηγίες και συστάσεις για διαφορετική πρόσληψη βιταμινών, οι οποίες απευθύνονται σε αθλητές. Τα συμπληρώματα με βιταμίνες και μέταλλα δεν θα αυξήσουν την απόδοσή σας, αλλά η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη απόδοση.

 • Άτομα με χαμηλή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών (δυσαπορρόφηση) ή που έχουν διαγνωστεί με έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

 • Άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα

 • Άτομα με γαστρική παράκαμψη (bypass)

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι των πολυβιταμινών

Αναφέραμε παραπάνω ότι οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό για την πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών, λόγω της ποσότητας βιταμίνης Α. Οι πολυβιταμίνες σε γενικές γραμμές είναι ασφαλείς, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κίνδυνοι [10] [11]:

 1. Η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά.

 2. Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 για μεγάλο χρονικό διάστημα (ένα χρόνο και περισσότερο) σχετίζονται με νευρική βλάβη.

 3. Η υψηλή πρόσληψη βήτα καροτίνης στους καπνιστές σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Η συμπλήρωση βήτα καροτενίου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων καροτενοειδών από τη διατροφή, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 600.

 4. Υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και η συμπλήρωση αυτής της βιταμίνης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και συνολικής θνησιμότητας.

 5. Η βιταμίνη Κ επηρεάζει την αντιπηκτική δράση στην αραίωση του αίματος.

 6. Ο μεταλλικός σίδηρος είναι σημαντικός για τον άνθρωπο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση ανεπάρκειας ή συγκεκριμένης ανάγκης. Η συμπλήρωση σιδήρου είναι σημαντική στην περίπτωση που τα επίπεδα σιδήρου είναι κάτω του μέσου όρου, γεγονός που προκαλείται από την βαριά εμμηνόρροια ή την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου ενέχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από τα αυξημένα αποθέματα σιδήρου.

 7. Οι πολύ χαμηλές ή υψηλές δόσεις σεληνίου είναι επικίνδυνες. Για παράδειγμα, αυξημένες δόσεις σχετίζονται με διάφορες ασθένειες – διαβήτη, καρκίνο του προστάτη ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

 8. Ο μεταλλικός χαλκός δεν συνιστάται να συμπληρώνεται επειδή η περίσσεια του σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ ή αύξηση της συνολικής θνησιμότητας και καρκίνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνες A, E, D, C και φολικό οξύ δεν είναι πάντα ευεργετική. Και μάλιστα το χειρότερο είναι, ότι μπορεί να είναι κακή για την υγεία σας. Πολλοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι για τη μέγιστη ασφάλεια των πολυβιταμινών, αλλά οι επιπτώσεις στην υγεία από τη μακροχρόνια χρήση υπερβολικής δόσης πολυβιταμινών είναι άγνωστες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι λογικό να περιορίζεται η πρόσληψη αυτών των βιταμινών μόνο σε εκείνες που μας λείπουν. [12]

Αβιταμίνωση και υπερβιταμίνωση

Αυτές οι 2 λέξεις συνδέονται με τα επίπεδα βιταμινών στο σώμα, το νόημα και τη διαφορά των οποίων πρέπει να γνωρίζει ο καθένας από εμάς. [19] [20]

Αβιταμίνωση – μια κατάσταση που προκαλείται από την έλλειψη μιας ή περισσότερων απαραίτητων βιταμινών.

Υπερβιταμίνωση – μια κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική πρόσληψη μίας ή περισσότερων βιταμινών.

Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα ενός συστατικού;

Οι πολυβιταμίνες δεν αποτελούν τη λύση ενός κακού τρόπου ζωής. Για να παραμείνετε υγιείς, είναι καλύτερα να καταναλώνετε φρέσκα τρόφιμα και να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν φοβάστε τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, προσπαθήστε να σημειώσετε τη διατροφή σας για μία ημέρα και να ελέγξτε το περιεχόμενο των θρεπτικών συστατικών. Θέλει δουλειά, αλλά θα έχετε τουλάχιστον μια μικρή ιδέα για το πόσο (αν)ισορροπημένη η διατροφή σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια εξέταση αίματος για να δείτε ακριβώς τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών. [6]

Σας λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά; Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, ξεχωριστά. Έτσι, εάν έχετε έλλειψη κάποιας συγκεκριμένης βιταμίνης, είναι καλύτερο να λύσετε το πρόβλημά σας με τη μορφή ενός προϊόντος με ένα συστατικό. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε την έλλειψη σας με πολυβιταμίνες, αλλά έχετε υπόψη σας ότι περιέχουν συστατικά τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε εάν θα επιλέξετε ξεχωριστά συμπληρώματα ή μια σειρά θρεπτικών ουσιών, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. [6] [8]

Πολυβιταμίνες κατά την περίοδο της γρίπης

Η κατανάλωση πολυβιταμινών συχνά σχετίζεται με την περίοδο της γρίπης, την πρόληψη της γρίπης και του κρυολογήματος και την ενίσχυση της ανοσίας. Το ερώτημα είναι ποια συστατικά των πολυβιταμινών είναι τα καλύτερα για τη μάχη με το «φτέρνισμα και τη ρινική καταρροή». Σύμφωνα με τον διατροφικό σύμβουλο, οι βιταμίνες Α, C και D3, καθώς και ο ψευδάργυρος και τα προβιοτικά, είναι όλα χρήσιμα για μια ισχυρή ανοσία. [13]

Η βιταμίνη C είναι ίσως η πιο δημοφιλής βιταμίνη για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Είναι ενδιαφέρον, σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός ότι η βιταμίνη C δεν λειτουργεί ως πρόληψη του κρυολογήματος. Η χρήση της κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι υπέροχη, σύμφωνα με έρευνα, καθώς μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 24-36 ώρες, ωστόσο υπάρχουν και οι μελέτες που ισχυρίζονται ότι οι υψηλότερες δόσεις βιταμίνης C δεν έχουν θετικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, η βιταμίνη C μπορεί να είναι ευεργετική στην πρόληψη του κρυολογήματος για άτομα με απαιτητική προπόνηση ή σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε κρύο καιρό. [14] Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν με τη γρίπη και το κρυολόγημα στο άρθρο –Ποια συμπληρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν με τη γρίπη και το κρυολόγημα;

Βιταμίνη C 1000 mg - GymBeam

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Μια μελέτη του 2016 αναφέρει ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που μειώνει την ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων. Σύμφωνα με έρευνα του 2011, οι άρρωστοι ερωτηθέντες που έλαβαν ψευδάργυρο είχαν μικρότερη διάρκεια κρυολογήματος και ταυτόχρονα τα συμπτώματά τους ήταν λιγότερο σοβαρά. [15] [16] [17]

Εάν θέλετε να υποστηρίξετε την υγεία σας, τα εντερικά βακτήρια στα προβιοτικά, η εχινάκεια ή το σκόρδο και το τζίνσενγκ μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν. [14] [15] Εάν θέλετε να προστατευτείτε από κρυολογήματα και γρίπη, προσπαθήστε να εστιάσετε στις πολυβιταμίνες που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν τη σημασία τους, αλλά δεν εγγυώνται ότι σίγουρα δεν θα αρρωστήσετε. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη σημασία των προβιοτικών; Διαβάστε το άρθρο – Προβιοτικά: η σημασία των ευεργετικών βακτηρίων για την ανοσία και γενικότερα για την υγεία των αθλητών.

βιταμίνες για τα κρυολογήματα

Οι πολυβιταμίνες είναι ένας πρακτικός τρόπος για τη συμπλήρωση των επιπέδων των βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να τις χρησιμοποιεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων για τους οποίους είναι πιο σημαντικές. Ωστόσο, σας βοηθούν να πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά την περίοδο της γρίπης, αλλά δεν αποτελούν θαύμα για όλες τις ασθένειες. Επομένως, εξακολουθεί να ισχύει ότι η ιδανική πηγή θρεπτικών συστατικών είναι η διατροφή. Αλλά ποιος στη σημερινή ταραχώδη εποχή έχει χρόνο να ελέγξει διεξοδικά την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά της διατροφής; Σε αυτήν την περίπτωση, οι πολυβιταμίνες θα σας βοηθήσουν. Παρόλα αυτά, μην αγοράζετε αμέσως το πρώτο προϊόν που βρίσκετε, αλλά λάβετε υπόψη σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προϊόντος. Ελπίζουμε ότι έχουμε εμπλουτίσει για άλλη μια φορά τις γνώσεις σας και ότι έχετε μάθει όλα τα σημαντικά για τις πολυβιταμίνες. Θέλετε οι φίλοι σας να γνωρίζουν αυτό το θέμα; Μη διστάσετε να υποστηρίξετε το άρθρο με κοινοποίηση.

η καλύτερη πολυβιταμίνη

Πηγές

[1] Rosalind Ryan – Multivitamins: what you need to know – https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/vitamins/multivitamin/what-do-multivitamins-do/
[2] Multivitamin/mineral Supplements – https://ods.od.nih.gov/factsheets/MVMS-Consumer/
[3] Vitamins and Minerals – https://www.helpguide.org/harvard/vitamins-and-minerals.htm
[4] Minerals: Their Functions and Sources – https://www.uofmhealth.org/health-library/ta3912
[5] Dietary Reference Values – https://nutraceuticalsgroup.com/uk/tools-dietary-reference-values
[6] Wyatt Brown – Should you take a multivitamin? – https://examine.com/nutrition/do-you-need-a-multivitamin/
[7] Vitamins and Minerals: How Much Should You Take? – https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/vitamins-minerals-how-much-should-you-take#1
[8] Hrefna Palsdottir, MS – Do Multivitamins Work? The Surprising Truth – https://www.healthline.com/nutrition/do-multivitamins-work#1
[9] Kelli McGrane, MS, RD – How to Choose High Quality Vitamins and Supplements – https://www.healthline.com/nutrition/how-to-choose-high-quality-vitamins-and-supplements#who-needs-them
[10] Do you need a daily supplement? – https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-you-need-a-daily-supplement
[11] Joel Fuhrman, MD – 7 Potentially Harmful Nutrients in Multivitamins – https://www.verywellfit.com/potentially-harmful-nutrients-in-multivitamins-3572230#citation-6
[12] Hadi Hamishehkar, Farhad Ranjdoost, Parina Asgharian, Ata Mahmoodpoor, Sarvin Sanaie – Vitamins, Are They Safe? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241405/
[13] Jay Polish – The Best Vitamins To Take During Flu Season, According To Experts – https://www.bustle.com/p/the-best-vitamins-to-take-during-flu-season-20516965
[14] R. Morgan Griffin – Natural Cold and Flu Remedies – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/colds-flu-immune-system#1
[15] Molly Kimball, RD, CSSD – 5 Vitamins to Help Fight the Flu – https://blog.ochsner.org/articles/can-vitamins-help-to-fight-the-flu
[16] Erin Brodwin – Here’s the only supplement you should take for your cold – https://www.businessinsider.com/colds-flu-vitamins-supplements-2016-12
[17] Jamie Eske – How to reduce the risk of getting sick – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324422
[18] Vitamin Needs of Athletes – https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/types-of-vitamins-and-nutrients/vitamin-needs-of-athletes
[19] Avitaminosis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/medgen/91216
[20] hypervitaminosis – https://www.merriam-webster.com/dictionary/hypervitaminosis
[21] 8 Reasons to Take a Multivitamin Every Day – https://gettespo.com/blog/2016/06/24/8-reasons-take-multivitamin-every-day/