Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματάτε να πίνετε καφέ;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματάτε να πίνετε καφέ;

Για κάποιους είναι η πρωινή ιεροτελεστία, για άλλους μια περιστασιακή απόλαυση, ενώ κάποιοι δεν τον προτιμούν καθόλου. Μιλάμε για ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο παγκοσμίως: τον καφέ. Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό σας όταν τον εγκαταλείπετε; Υπάρχουν συμπτώματα στέρησης ή είναι σαν μια βόλτα στο πάρκο; Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στον τρόπο λειτουργίας της καφεΐνης, στα πιθανά οφέλη της και στο τι συμβαίνει όταν τη διακόπτετε.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, κυρίως για τις διεγερτικές του επιδράσεις. Γνωρίζατε ότι καταναλώνονται σχεδόν 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ παγκοσμίως κάθε μέρα; Από όλες τις χώρες, η Φινλανδία παίρνει το στέμμα σε αυτόν τον διαγωνισμό. Οι κάτοικοι της σκανδιναβικής χώρας καταναλώνουν κατά μέσο όρο 4 φλιτζάνια την ημέρα ανά άτομο. Η Νορβηγία ακολουθεί με 3 φλιτζάνια και η Δανία με 2 φλιτζάνια ανά άτομο καθημερινά. [1]

“Σίγουρα δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η καφεΐνη είναι η ουσία που ευθύνεται για τις διεγερτικές επιδράσεις του καφέ.

Τι ακριβώς είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα φύλλα, τους σπόρους ή τους καρπούς των φυτών και δρα ως φυσικό εντομοκτόνο που τα προστατεύει από τα παράσιτα. Είναι πιο άφθονη στους κόκκους καφέ, αλλά υπάρχει επίσης στα φύλλα τσαγιού, στους κόκκους κακάο, στο γκουαράνα και στα καρύδια κόλα. [2]

Πού βρίσκεται κυρίως η καφεΐνη;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην περιεκτικότητα καφεΐνης σε ορισμένες κοινές πηγές:

1. Καφές

Η ποσότητα καφεΐνης στο αγαπημένο σας φλιτζάνι καφέ ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καφέ και τον τρόπο παρασκευής του. Για παράδειγμα, ο μέσος εσπρέσο περιέχει περίπου 80 mg καφεΐνης. Από την άλλη, ο στιγμιαίος καφές, έχει κατά μέσο όρο περίπου 30 mg καφεΐνης ανά 1 κουταλάκι του γλυκού. [3]

Τι γίνεται με τον ντεκαφεϊνέ;

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ο ντεκαφεϊνέ εξακολουθεί να περιέχει κάποια ποσότητα καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ εσπρέσο μπορεί να περιέχει από 3 έως 16 mg καφεΐνης. [4]

Πώς δρα η καφεΐνη στο σώμα;

2. Κόκκοι κακάο και σοκολάτα

Όπως οι κόκκοι καφέ, έτσι και οι κόκκοι κακάο περιέχουν καφεΐνη, γι’ αυτό και θα τη βρείτε στη σοκολάτα και το κακάο. Για παράδειγμα, 100 g κόκκων κακάο περιέχουν κατά μέσο όρο 200-300 mg καφεΐνης. [5, 30]

Κάθε σοκολάτα περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης, ανάλογα με το ποσοστό κακάο που περιέχει. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η μαύρη σοκολάτα (100 g) περιέχει κατά μέσο όρο περίπου 50 mg καφεΐνης, ενώ η σοκολάτα γάλακτος (100 g) περιέχει περίπου 20 mg. Μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι η μαύρη σοκολάτα (100 g) περιέχει περίπου 114 mg καφεΐνης, δηλαδή η διαφορά στα νούμερα είναι αξιοσημείωτη. [6 – 7]

3. Πράσινο τσάι

Καφεΐνη υπάρχει επίσης και στο πράσινο τσάι. Ένα φλιτζάνι αυτού του ροφήματος περιέχει κατά μέσο όρο 30-50 mg καφεΐνης. Επιπλέον, περιέχει κατεχίνες όπως η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία είναι η κύρια κατεχίνη στο πράσινο τσάι. Η EGCG και η καφεΐνη αλληλοσυμπληρώνονται και λειτουργούν συνεργιστικά. Η καφεΐνη απορροφάται σε περίπου 20-45 λεπτά και οι κατεχίνες από το τσάι φτάνουν στη μέγιστη συγκέντρωσή τους στον οργανισμό περίπου 1-2 ώρες μετά την κατανάλωση. [31 – 32]

Γνωρίζατε ότι η περιεκτικότητα των φύλλων πράσινου τσαγιού σε καφεΐνη ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία τους; Τα παλαιότερα φύλλα έχουν λιγότερη καφεΐνη από τα καινούργια. [8]

Καφεΐνη μπορεί επίσης να βρεθεί στο matcha, στο yerba mate, καθώς και σε ενεργειακά ποτά, τζελ και shots. Είναι επίσης κοινό συστατικό σε λιποδιαλύτες και προϊόντα pre-workouts.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν, επίσης, αυτά τα προϊόντα:

Πόση ποσότητα καφεΐνης θεωρείται υπερβολική;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για έναν υγιή ενήλικα βάρους 70 κιλών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400 mg. Τα άτομα με μεγαλύτερο σωματικό βάρος ενδέχεται να έχουν ελαφρώς υψηλότερο όριο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται υψηλή δόση, μερικές φορές δεν είναι τόσο δύσκολο να την υπερβείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αρκεί να καταναλώσετε 2-3 φλιτζάνια καφέ, πράσινο τσάι, μισή μπάρα μαύρης σοκολάτας και ίσως ένα ενεργειακό ποτό για την κούραση.

Σε ορισμένους ανθρώπους, η υπέρβαση αυτού του ορίου μπορεί να μην προκαλεί τίποτα, ενώ σε άλλους, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε ταχυπαλμία, νευρικότητα ή αϋπνία. Εξάλλου, η καφεΐνη παραμένει στο σώμα για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση, διαταράσσοντας ενδεχομένως την ποιότητα του ύπνου . Επομένως, είναι συνετό να καταναλώνετε καφεΐνη με μέτρο.

Πώς λειτουργεί η καφεΐνη στο σώμα;

Τις περισσότερες φορές, η καφεΐνη καταναλώνεται για τις διεγερτικές της επιδράσεις, καθώς μπορεί να καταστείλει την κούραση και να βελτιώσει τη συγκέντρωση. Είτε χρειάζεστε μια ώθηση πριν από μια προπόνηση, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ή οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε την ενέργειά σας να πέφτει αλλά πρέπει να παραμείνετε ενεργοί, η καφεΐνη έρχεται να σας σώσει.

Αλλά πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα αυτή η «αναζωογόνηση»;

Ο εγκέφαλός μας περιέχει υποδοχείς που αλληλεπιδρούν με την αδενοσίνη, μια ουσία που παράγεται ως υποπροϊόν της παραγωγής ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη). Η παραγωγή αδενοσίνης συμβαίνει συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια περιόδων σωματικής ή πνευματικής δραστηριότητας λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ΑΤΡ στον εγκέφαλο. Κατά συνέπεια, η αδενοσίνη συσσωρεύεται σταδιακά κατά τη διάρκεια των ωρών εγρήγορσης, με φυσική κορύφωση το βράδυ, η οποία σηματοδοτεί στον οργανισμό να προετοιμαστεί για ύπνο. Η αδενοσίνη συνδέεται με συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο -όταν συνδέεται με τον υποδοχέα Α1, προκαλεί μυϊκή χαλάρωση και υπνηλία, ενώ η σύνδεση με τον υποδοχέα Α2Α οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης.

Και εδώ είναι που έρχεται η καφεΐνη στο προσκήνιο. Δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων της αδενοσίνης, καταλαμβάνοντας τους ίδιους υποδοχείς και εμποδίζοντας την αδενοσίνη να κάνει τη δουλειά της. Έτσι, όταν πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ (ή οποιαδήποτε άλλη πηγή καφεΐνης), η καφεΐνη δεσμεύεται στους υποδοχείς αδενοσίνης.Η αδενοσίνη δεν θα έχει τίποτα για να συνδεθεί, οπότε τα αποτελέσματά της -υπνηλία ή κόπωση- δεν αρχίζουν να εμφανίζονται. [9]

Πότε αρχίζει να δρα η καφεΐνη και πόσο καιρό παραμένει στον οργανισμό σας;

Οι επιδράσεις της καφεΐνης συνήθως ξεκινούν περίπου 30 έως 45 λεπτά μετά την κατανάλωση.

Οι επιδράσεις της καφεΐνης συνήθως ξεκινούν περίπου 30 έως 45 λεπτά μετά την κατανάλωση.

Ο χρόνος που χρειάζεται η καφεΐνη για να αποβληθεί από το σώμα ονομάζεται βιολογικός χρόνος ημιζωής. Είναι η διάρκεια που χρειάζεται το σώμα σας για να μειώσει τη συγκέντρωση της καφεΐνης στο αίμα σας κατά 50%. Ο μέσος βιολογικός χρόνος ημιζωής της καφεΐνης είναι 4 έως 6 ώρες. Έτσι, αν πιείτε έναν εσπρέσο, ας πούμε, στις 5:00 μ.μ., είναι πιθανό στις 10:00 μ.μ., όταν πηγαίνετε για ύπνο, το σώμα σας να έχει ακόμα τη μισή ποσότητα καφεΐνης που καταναλώσατε με τον εσπρέσο.

Η διάρκεια παραμονής της καφεΐνης στον οργανισμό σας επηρεάζεται επίσης από την ευαισθησία σας στην καφεΐνη και την ταχύτητα του μεταβολισμού της, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, έως και 10 ώρες, για τους αργούς μεταβολιστές της καφεΐνης.[10]

Μόλις το σώμα σας μεταβολίσει την καφεΐνη, οι αναφερόμενοι υποδοχείς στον εγκέφαλό σας απελευθερώνονται και η αδενοσίνη ενεργοποιείται ξανά, επαναφέροντας την κόπωση και τη χαλάρωση.

Μπορείτε εξαρτηθείτε από την καφεΐνη;

Όπως και με οτιδήποτε άλλο, το μέτρο είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την κατανάλωση καφέ. Ενώ ο καφές, ή μάλλον η καφεΐνη, μπορεί να έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία σας, όλα εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνετε.

Η ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει ανοχή στην καφεΐνη παίζει επίσης ρόλο εδώ. Μπορεί να έχετε βιώσει ότι μετά από μια περίοδο κατανάλωσης καφέ, χρειαζόταν να αυξήσετε την κατανάλωσή σας για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας έχει δημιουργήσει ανοχή, απαιτώντας να αυξήσετε τη δόση καφεΐνης. Το σώμα σας αρχίζει σταδιακά να αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων αδενοσίνης στον εγκέφαλο (μια διαδικασία που ονομάζεται up-regulation), οπότε η συνήθης ποσότητα καφεΐνης δεν θα είναι αρκετή για να τους ικανοποιήσει. Η αδενοσίνη αρχίζει να συνδέεται ξανά με νέους υποδοχείς, προκαλώντας κούραση ή υπνηλία, παρόλο που έχετε πιει τη συνηθισμένη ποσότητα καφέ. Σε αυτό το σημείο, αυτή η ποσότητα καφεΐνης δεν έχει πλέον επίδραση πάνω σας. [11]

Ενώ η κατανάλωση καφεΐνης δεν οδηγεί σε κυριολεκτικό εθισμό, το σώμα σας μπορεί να δημιουργήσει ανοχή σε αυτήν, οδηγώντας σε αυξημένη πρόσληψη και δημιουργώντας ενδεχομένως έναν φαύλο κύκλο.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αυξήσουν την πρόσληψη καφεΐνης, αλλά μακροπρόθεσμα, αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, επειδή το σώμα σας θα συνεχίσει να σχηματίζει όλο και περισσότερους νέους υποδοχείς. Επιπλέον, η δοσολογία καφεΐνης μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί λανθασμένα, οδηγώντας σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες ή πονοκεφάλους. Σε αυτή την περίπτωση, μια πιο κατάλληλη στρατηγική θα ήταν να μειώσετε προσωρινά την πρόσληψη καφεΐνης ή να απέχετε από αυτήν για λίγες ημέρες και να δώσετε στον εαυτό σας μια επαναφορά της καφεΐνης.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν διακόπτετε την καφεΐνη;

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν διακόπτετε την καφεΐνη;

Δεδομένου ότι ο οργανισμός μπορεί να αναπτύξει κάτι που μοιάζει με σωματική εξάρτηση από την καφεΐνη, η διακοπή μπορεί να οδηγήσει σε τυπικά συμπτώματα στέρησης. Το πώς ανταποκρίνεται το σώμα στη διακοπή της καφεΐνης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά κυρίως από την ποσότητα καφεΐνης στην οποία είχε συνηθίσει. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά καφεΐνη παρουσίαζαν πιο σοβαρά συμπτώματα στέρησης από εκείνους που την κατανάλωναν μόνο μερικές φορές την εβδομάδα.[12]

Όταν διακόπτετε την καφεΐνη, μπορεί να αντιμετωπίσετε διάφορες παρενέργειες. Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού σχεδόν πάντα είναι προσωρινές και συνήθως διαρκούν μόνο λίγες ημέρες. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατά τη διακοπή της καφεΐνης;

1. Πονοκέφαλοι

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια της στέρησης της καφεΐνης είναι οι πονοκέφαλοι. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος. Η διακοπή της καφεΐνης συχνά έχει ως αποτέλεσμα τη διαστολή τους και την αύξηση της ροής του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Αν και η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, παραδόξως, μπορεί επίσης να είναι ευεργετική στην καταπολέμηση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης ή στις ημικρανίες .Ωστόσο, αν ο στόχος σας είναι να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της καφεΐνης, είναι καλό να υπομείνετε αυτούς τους πονοκεφάλους για τις πρώτες ημέρες.[13 – 14]

2. Κόπωση

Όπως έχουμε αναφέρει, η καφεΐνη έχει την ικανότητα να μπλοκάρει τη σύνδεση της αδενοσίνης στον εγκέφαλο, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση κόπωσης. Η εξάλειψή της μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας την κούραση και την υπνηλία.

3 Άγχος

Πολλοί άνθρωποι που κόβουν την καφεΐνη αναφέρουν επίσης άγχος. Δεδομένου ότι ο οργανισμός μπορεί να έχει γίνει φυσιολογικά και ψυχολογικά εξαρτημένος από την καφεΐνη, η διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα συμπτώματα. [15]

4. Δυσκολία συγκέντρωσης και ομίχλη εγκεφάλου

Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και τη δραστηριότητα διεγερτικών νευροδιαβιβαστών όπως η νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη). Αυτό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και διεγείρει τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αυξημένη εγρήγορση και καλύτερη συγκέντρωση. Η σταδιακή εξάλειψη της καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση, επειδή ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στη λειτουργία χωρίς αυτήν. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στη λεγόμενη «Oμίχλη του εγκεφάλου», όπου αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, αποσπάται εύκολα η προσοχή σας, δυσκολεύεστε να θυμάστε ορισμένες πληροφορίες ή δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην εργασία ή τη μελέτη. [16 – 17]

5. Μειωμένα κίνητρα και ώθηση

Η διακοπή της καφεΐνης μπορεί επίσης να επηρεάσει τα κίνητρα και την προθυμία για εργασία ή μελέτη. Αυτό μπορεί να σχετίζεται όχι μόνο με την αυξημένη κόπωση ή τη μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και με τη μειωμένη επιθυμία για κοινωνικοποίηση.[12]

6. Επιδείνωση της διάθεσης

Η πρόσληψη καφεΐνης όχι μόνο αυξάνει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση αλλά βελτιώνει και τη διάθεση. Συχνά, η πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα, μια μεγάλη ανασκόπηση 12 μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Επομένως, η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει προσωρινά τη διάθεσή σας.[18]

7. Ευερεθιστότητα

Σας έχουν πει ποτέ «Μη μου μιλάς μέχρι να πιω καφε»; Πολλοί άνθρωποι είναι γκρινιάρηδες και ευερέθιστοι χωρίς τον καφέ τους. Η διακοπή της καφεΐνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτά τα συμπτώματα, μαζί με την κυκλοθυμία. [15]

Ανακαλύψτε τα bestseller μας:

Πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη διακοπή της καφεΐνης;

Όμως, έχουμε καλά νέα. Αυτά τα συμπτώματα όχι μόνο διαρκούν λίγες ημέρες, αλλά υπάρχουν και τρόποι για να τα καταπραΰνετε και να κάνετε τη διαδικασία διακοπής της καφεΐνης πιο ανεκτή.

  • Το πρώτο βήμα είναι να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης αργά και σταδιακά. Η διακοπή της κατανάλωσης μια και καλή μπορεί να αποτελέσει σοκ για τον οργανισμό. Με τη σταδιακή μείωση, μπορείτε να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης.
  • Ένας άλλος τρόπος για να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και να πίνετε πολλά υγρά. Η αφυδάτωση θα μπορούσε να επιδεινώσει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος ή η κόπωση.
  • Μην ξεχνάτε ούτε τον ύπνο. Στοχεύστε σε 7 έως 9 ώρες ποιοτικού ύπνου. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κόπωση.
  • Κατά τη διακοπή της καφεΐνης, μπορεί να έχετε λιγότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως. Προσπαθήστε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με άλλους τρόπους εκτός από τον καφέ. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και άσκηση, διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής ή κρυοθεραπεία.

Όπως αναφέραμε, τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που έρχονται μετά τη διακοπή της καφεΐνης συνήθως διαρκούν μόνο λίγες ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Αφού υποχωρήσουν, μπορείτε να επιστρέψετε στην κατανάλωση καφέ και να απολαύσετε ξανά τις ευεργετικές του επιδράσεις στο σώμα και το μυαλό. Και ποιος ξέρει, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν τον χρειάζεστε πια και να αποφασίσετε να τον διακόψετε τελείως.

Η ζωή χωρίς καφέ έχει και τα θετικά της. Ένα από αυτά είναι, για παράδειγμα, ο καλύτερος και ποιοτικότερος ύπνος. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν καφέ κοιμούνται πολύ πιο γρήγορα. [19]

Ποια είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα της καφεΐνης;

Σίγουρα, η καφεΐνη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με αρνητική ματιά. Στη σωστή και ασφαλή ποσότητα, εκτός από την καταπολέμηση της κόπωσης και την εγρής, η καφεΐνη μπορεί να έχει πολλές θετικές επιδράσεις.

Ποια είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα της καφεΐνης;

1. Βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Η καφεΐνη είναι μία από τις πιο μελετημένες ουσίες για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελεί κοινό συστατικό σε σύνθετα συμπληρώματα προπόνησης. Έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη δύναμη, τον συντονισμό, την αντοχή και τον χρόνο αντίδρασης. Αυτές οι επιδράσεις στην αθλητική απόδοση μπορούν να αποδοθούν στη μείωση της κόπωσης και στην αύξηση των επιπέδων αδρεναλίνης μετά την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς και στην ικανότητά της να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. [20-21]

2. Προωθεί την καύση λίπους και βοηθά στην απώλεια βάρους

Η καφεΐνη αποτελεί συχνά συστατικό των λιποδιαλυτών για κάποιο λόγο. Εκτός από την ενίσχυση της εγκεφαλικής και μυϊκής σας δραστηριότητας, μπορεί επίσης να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας. Έχει θερμογενετική δράση, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος βραχυπρόθεσμα. Αυτό απαιτεί από το σώμα να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ουσιαστικά χωρίς καμιά προσπάθεια από την πλευρά σας.

3. Βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης

Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τη διάθεση. Η καφεΐνη που προσλαμβάνεται αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στο σώμα. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων επιπέδων άγχους ή μειωμένου κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. [18, 29]

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: σε ποιον βαθμό παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τις μελέτες; Πάντως, σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι ένα φλιτζάνι καλού καφέ, είτε μόνος είτε με την παρέα των αγαπημένων σας προσώπων, μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για να χαλαρώσετε, να ξεκουραστείτε και να αποβάλετε το άγχος.

4. Έχει θετική επίδραση στην υγεία

Ο καφές μπορεί επίσης να έχει θετικές επιδράσεις σε ορισμένους τομείς που σχετίζονται με την υγεία. Αν και ο ίδιος ο καφές σίγουρα δεν είναι πανάκεια, πολλές μελέτες έχουν παρατηρήσει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, Αλτσχάιμερ ή νόσου Πάρκινσον. Φαίνεται επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου κίρρωσης του ήπατος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. [22 – 26]

5. Βοηθά στην αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο καφές περιέχει ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κακάο ή το πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας, οι οποίες, σε περίσσεια, θα μπορούσαν να βλάψουν τα κύτταρά μας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών, μεταβολικών ή νευρολογικών διαταραχών. Η απόλαυση ενός καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση αυτών των ευεργετικών μαχητών. [27-28]

Τι πρέπει να θυμάστε;

Ο καφές μπορεί αναμφίβολα να αποτελέσει ένα ευεργετικό μέρος της ημέρας σας. Στη σωστή ποσότητα και αν δεν γίνεται υπερβολική χρήση, μπορεί να έχει πολλές θετικές επιδράσεις. Μπορεί να υποστηρίξει την εγρήγορση, τη συγκέντρωση, να ενισχύσει την αθλητική απόδοση και να βοηθήσει στην καύση λίπους. Ωστόσο, το σώμα μπορεί να αναπτύξει ανοχή στην καφεΐνη με την πάροδο του χρόνου και η ίδια δόση μπορεί να μην είναι πλέον επαρκής.

Ως εκ τούτου, το να κάνετε περιστασιακά «αποτοξίνωση από την καφεΐνη» μπορεί να είναι τρομερά ωφέλιμο. Η αντίδραση του οργανισμού στη διακοπή της καφεΐνης μπορεί να ποικίλλει, ιδίως ανάλογα με την ποσότητα που είχατε συνηθίσει να καταναλώνετε καθημερινά. Με μικρότερες δόσεις, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, ενώ με μεγαλύτερες δόσεις, μπορεί να νιώσετε μεγαλύτερη δυσφορία. Συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η κόπωση ή η ευερεθιστότητα συνήθως διαρκούν μόνο λίγο, από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες. Αν αντέξετε αυτές τις ημέρες, μπορείτε να επιστρέψετε στο αγαπημένο σας φλιτζάνι καφέ και να απολαύσετε ξανά τα οφέλη του χωρίς σταδιακή αύξηση της πρόσληψης καφεΐνης.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να κάνετε ένα διάλειμμα από τον αγαπημένο σας καφέ για λίγες ημέρες; Ή μόλις τώρα το σκεφτήκατε; Αν σας άρεσε το άρθρο, υποστηρίξτε το με μία κοινοποίηση, ώστε οι φίλοι σας να μάθουν τι συμβαίνει στον οργανισμό τους όταν σταματούν τον καφέ. Μάλιστα, ίσως δώσετε το κίνητρο σε κάποιον να κάνει μια μικρή παύση από αυτό το δημοφιλές ρόφημα και να ανακαλύψει ξανά τα πολλά οφέλη του.

Πηγές:

[1] Coffee Consumption by Country in 2024: Top 10 Countries – https://coffeeaffection.com/coffee-consumption-by-country/

[2] REYES, C. M., CORNELIS, M. C. Caffeine in the Diet: Country-Level Consumption and Guidelines – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266969/

[3] LUDWIG, I. A., MENA, P., CALANI, L., CID, C., DEL RIO, D., LEAN, M.E., CROZIER, A. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25014672/

[4] Decaffeinated Coffee Is Not Caffeine-free, Experts Say – https://www.sciencedaily.com/releases/2006/10/061012185602.htm

[5] KIM, J., KIM, J., SHIM, J., LEE, C.Y., LEE, K.W., LEE, H.J. Cocoa phytochemicals: recent advances in molecular mechanisms on health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24580540/

[6] Caffeine – https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/caffeine

[7] ROCHA, P.L.A., LIMA, A.L.C., SAUNDERS, B., REIS, C.E.G. Development of a Caffeine Content Table for Foods, Drinks, Medications and Supplements Typically Consumed by the Brazilian Population – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608580/

[8] LIN, Y.S., TSAI, Y.J., TSAY, J.S., LIN, J.K. Factors affecting the levels of tea polyphenols and caffeine in tea leaves – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12643643/

[9] DALY, J.W., BUTTS-LAMB, P. & PADGETT, W. Subclasses of adenosine receptors in the central nervous system: Interaction with caffeine and related methylxanthines – https://link.springer.com/article/10.1007/BF00734999#citeas

[10] THORN, C.F, AKLILLU, E., MCDONAGH, E.M., KLEIN, T.E., ALTMAN, R.B. PharmGKB summary: caffeine pathway – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3381939/

[11] BOULENGER, J.P., PATEL, J., POST, R.M., PARMA, A.M., MARANGOS, P.J. Chronic caffeine consumption increases the number of brain adenosine receptors – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6298543/

[12] JULIANO, L.M., HUNTLEY, E.D., HARRELL, P.T., WESTERMAN, A.T. Development of the caffeine withdrawal symptom questionnaire: caffeine withdrawal symptoms cluster into 7 factors – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22341956/

[13] NOWACZEWSKA, M., WICIŃSKI, M., KAŹMIERCZAK, W. The Ambiguous Role of Caffeine in Migraine Headache: From Trigger to Treatment – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468766/

[14] ADDICOTT, M.A., YANG, L.L., PEIFFER, A.M., BURNETT, L.R., BURDETTE, J.H., CHEN, M.Y., HAYASAKA, S., KRAFT, R.A., MALDJIAN, J.A., LAURIENTI, P.J. The effect of daily caffeine use on cerebral blood flow: How much caffeine can we tolerate? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748160/

[15] SAJADI-ERNAZAROVA, K.R., ANDERSON, J., DHAKAL, A., HAMILTON, R.J. Caffeine Withdrawal – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430790/

[16] VOLKOW, N.D., WANG, G.J., LOGAN, J., ALEXOFF, D., FOWLER, J.S., THANOS, P.K., WONG, C., CASADO, V., FERRE, S., TOMASI, D. Caffeine increases striatal dopamine D2/D3 receptor availability in the human brain – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462609/

[17] RODAK, K., KOKOT, I., KRATZ, E.M. Caffeine as a Factor Influencing the Functioning of the Human Body—Friend or Foe? – https://www.mdpi.com/2072-6643/13/9/3088

[18] GROSSO, G., MICEK, A., CASTELLANO, S., PAJAK, A., GALVANO, F. Coffee, tea, caffeine and risk of depression: A systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26518745/

[19] WATSON, E.J., COATES, A.M., KOHLER, M., BANK,S S. Caffeine Consumption and Sleep Quality in Australian Adults - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997392/

[20] 20 Martins, G.L., Guilherme, J.P.L.F., Ferreira, L.H.B., de Souza-Junior, T.P. and Lancha, A.H. Jr. Caffeine and Exercise Performance: Possible Directions for Definitive Findings – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspor.2020.574854/full

[21] GUEST, S.N. et al. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1186/s12970-020-00383-4

[22] MAIA, L., DE MENDONÇA, A. Does caffeine intake protect from Alzheimer's disease? – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.x

[23] HERNÁN, M.A. et al. A meta-analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson's disease – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.10277

[24] CORRAO, G., ZAMBON, A., BAGNARDI, V., D'AMICIS, A., KLATSKY, A. Collaborative SIDECIR Group. Coffee, caffeine, and the risk of liver cirrhosis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11557177/

[25] LARSSON, S.C., ORSINI, N. Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21920945/

[26] Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes – https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024

[27] SVILAAS, A., SAKHI, A.K., ANDERSEN, L.F., SVILAAS, T., STRÖM, E.C., JACOBS, D.R. JR, OSE, L., BLOMHOFF, R. Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14988447/

[28] ZARIC, B.L., MACVANIN, M.T., ISENOVIC, E.R. Free radicals: Relationship to Human Diseases and Potential Therapeutic applications – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272522001911?via%3Dihub

[29] NEHLIG, A., DAVAL, J.L., DEBRY, G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1356551/

[30] TEMPLE, J.L., BERNARD, C., LIPSHULTZ, S.E., CZACHOR, J.D., WESTPHA,L J.A., MESTRE, M.A. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/

[31] PERVIN, M., UNNO, K., TAKAGAKI, A., ISEMURA, M., NAKAMURA, Y. Function of Green Tea Catechins in the Brain: Epigallocatechin Gallate and its Metabolites – https://www.mdpi.com/1422-0067/20/15/3630

[32] Green Tea Extract – https://examine.com/supplements/green-tea-extract/research/

Προσθέστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *