Στέβια: Ποια τα οφέλη της στην απώλεια βάρους και την υγεία

Στέβια: Ποια τα οφέλη της στην απώλεια βάρους και την υγεία

Η στέβια έχει αποκτήσει τη φήμη ενός γλυκαντικού που μας επιτρέπου να εντάξουμε τα γλυκά στη ζωή μας, χωρίς να αυξάνουμε την πρόσληψη θερμίδων. Αυτό την καθιστά δημοφιλή σε όσους υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους. Ωστόσο, οι έρευνες επισημαίνουν και άλλα οφέλη της για την υγεία, τα οποία δεν είναι τόσο ευρέως γνωστά. Πώς αλλιώς μπορεί η στέβια να είναι ευεργετική για την υγεία;

Στο άρθρο μας, θα μάθετε για την επίδραση της στέβια και σε άλλους τομείς της υγείας:

Τι είναι η στέβια;

Με την ονομασία στέβια, περίπου 150 φυτά από τη Νότια Αμερική είναι γνωστά για τις γλυκαντικές τους ιδιότητες. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι χρησιμοποιούνταν επίσης ως φυσικό αντισυλληπτικό, αν και η επίδραση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Το πιο γνωστό από αυτά τα φυτά είναι η Stevia rebaudiana, καθώς είναι το πιο γλυκό. Από αυτό το φυσικό γλυκαντικό παράγονται πλέον διάφορες σκόνες, σταγόνες ή άλλες μορφές. Το φυτό αυτό περιέχει γλυκοζίτες στεβιόλης, που του δίνουν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση του. Μεταξύ αυτών είναι οι rebaudiosides και οι πιο γλυκείς από όλους, οι steviosides. [7,8,9]

Τι περιέχει το γλυκαντικό της στέβια;

Το γλυκαντικό δεν παρασκευάζεται από αποξηραμένα φύλλα στέβιας. Στην πραγματικότητα, περιέχει ένα εκχύλισμα από τη στέβια με τη μορφή γλυκοζιτών στεβιόλης. Αυτό το εκχύλισμα είναι περίπου 200-300 φορές πιο γλυκό από τη σακχαρόζη (κανονική λευκή ζάχαρη). Επομένως, απαιτείται σημαντικά λιγότερη στέβια σε σύγκριση με τη ζάχαρη όταν γλυκαίνουμε κάτι. Ωστόσο, τα γλυκαντικά από στέβια είναι επίσης γνωστά για την ιδιαίτερη γεύση τους, η οποία μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους. Συχνά, για να επιτευχθεί η πιο αυθεντική γλυκιά γεύση, συνδυάζεται με άλλα γλυκαντικά, όπως ή ερυθριτόλη. [7,8,9]

Τι είναι η στέβια;

Πόσες θερμίδες έχει η στέβια;

Η στέβια θεωρείται γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Αν και περιέχει κάποια ενέργεια, είναι σε τόσο μικρή συγκέντρωση που θεωρείται αμελητέα για το σώμα μας. Δεν απορροφάται σχεδόν καθόλου στην κυκλοφορία του αίματος από το πεπτικό σύστημα, αλλά προσλαμβάνεται από τα εντερικά βακτήρια στο παχύ έντερο. Αυτά τα βακτήρια παράγουν ουσίες με ορισμένη θερμιδική περιεκτικότητα, οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν σε ελάχιστες ποσότητες. Ωστόσο, η ενεργειακή πρόσληψη είναι τόσο μικρή που η στέβια κατατάσσεται γενικά στα μη θρεπτικά γλυκαντικά. [9]

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν, επίσης, αυτά τα προϊόντα:

Ποια είναι τα οφέλη της στέβια για την υγεία;

Παρόλο που η στέβια είναι κυρίως γνωστή μόνο ως φυσικό, μηδενικών θερμίδων γλυκαντικό, διαθέτει επίσης πολλά άλλα οφέλη. Πολλά από αυτά απαιτούν περαιτέρω έρευνα για την αποσαφήνισή τους, αλλά σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η στέβια έχει πολλά υποσχόμενες επιδράσεις στην υγεία, καθιστώντας την ευεργετική όχι μόνο για την απώλεια βάρους.

1. Βοηθά στην απώλεια και τη διαχείριση του βάρους

Η χρήση της στέβια αντί της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Η επιτυχής απώλεια βάρους συμβαίνει όταν υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή η πρόσληψη ενέργειας είναι χαμηλότερη από τη δαπάνη.

Η ζάχαρη έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (1 g ζάχαρης έχει 4 kcal) και με τη μερική αντικατάστασή της με στέβια, μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους πιο διαχειρίσιμη.

Τι μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια;

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Lucy, η οποία κάθε μέρα καταναλώνει συνήθως 500 ml ζαχαρούχων ποτών με ζάχαρη, τουλάχιστον δύο καφέδες με ζάχαρη και ένα κομμάτι κέικ. Πόση ζάχαρη και πόσες θερμίδες θα μπορούσε να αποφύγει αντικαθιστώντας τις κανονικές εκδοχές με εκείνες που περιέχουν στέβια;

Τροφή

Εκδοχή με ζάχαρη

Εκδοχή με στέβια

Coca Cola (500 ml)55 g ζάχαρη / 220 kcal0 kcal
Πρωινός καφές5 g ζάχαρη / 20 kcal0 kcal
Απογευματινός καφές5 g ζάχαρη / 20 kcal0 kcal
Κέικ10 g ζάχαρη / 40 kcal 0 kcal

Δεδομένου ότι η στέβια είναι ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, ουσιαστικά οποιαδήποτε ποσότητα στο φαγητό αυξάνει τη θερμιδική πρόσληψη κατά 0 kcal. Από την άλλη πλευρά, η ζάχαρη έχει σίγουρα θερμίδες. Όπως φαίνεται στον πίνακα, η κατανάλωση περίπου 70 g ζάχαρης καθημερινά είναι αρκετά εύκολη. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 300 kcal, που είναι το ενεργειακό περιεχόμενο ενός μικρότερου γεύματος, όπως ένα τοστ με δύο φέτες τυρί edam 45% και ζαμπόν. Κάνοντας αυτή την αλλαγή, θεωρητικά, θα μπορούσατε να κάψετε 1 κιλό λίπους με ελάχιστη προσπάθεια σε 25 ημέρες (1 κιλό σωματικού λίπους είναι περίπου 7700 kcal).

Επομένως, αν σας αρέσουν τα γλυκά και η διατροφή σας είναι πλούσια σε ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στέβια για να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Θα εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τη γλυκιά γεύση, χωρίς να προσλαμβάνετε επιπλέον θερμίδες. Η στέβια είναι ευεργετική όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, αλλά και όταν θέλετε να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος ή απλώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

Αν σας ενδιαφέρουν επιπλέον συμβουλές για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας 8 τρόποι για να περιορίσετε τη ζάχαρη και να τρώτε λιγότερα γλυκά.

Στέβια και απώλεια βάρους

2. Επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες δείχνουν ότι η στέβια μπορεί να έχει επίδραση στην απελευθέρωση και τη λειτουργία της ινσουλίνης. Αυτή η ορμόνη βοηθά στη μετακίνηση της γλυκόζης (ζάχαρης) από το αίμα στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκαιμία). Χάρη στη δράση των γλυκοζιτών στεβιόλης στην ινσουλίνη, η στέβια μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το αποτέλεσμα αυτό έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις όπου η αρχική γλυκαιμία ήταν αυξημένη. Ως εκ τούτου, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, των οποίων ο οργανισμός δυσκολεύεται να ρυθμίσει ανεξάρτητα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη στέβια. Λόγω των ιδιοτήτων της, όπως οι μηδενικές θερμίδες και ο μηδενικός γλυκαιμικός δείκτης, η στέβια είναι ένα ιδανικό γλυκαντικό για άτομα με διαβήτη.

Οι διακυμάνσεις της γλυκαιμίας μπορούν να επηρεάσουν και υγιή άτομα, παρουσιάζοντας αίσθημα χαμηλής ενέργειας ή  επιθυμία για γλυκά. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα μπορεί πραγματικά να εκτιμήσουν τα πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.[3,5]

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την καταπολέμηση της επιθυμίας για γλυκά, δείτε τις προτάσεις στο άρθρο Πώς να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες;

3. Έχει αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης ασκούν επιρροή και στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Βοηθούν στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε μείωση της πίεσης.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 106 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, εντοπιστηκε ο αντίκτυπος της στέβιας στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά 750 mg γλυκοζιτών στεβιόλης ή αντίστοιχη ποσότητα εικονικού φαρμάκου. Μετά από 12 εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά σε όσους έπαιρναν γλυκοζίτες στεβιόλης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. [2,3]

Πρόκειται σίγουρα για μια ενδιαφέρουσα επίδραση των γλυκοζιτών στεβιόλης, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αθηροσκλήρωση, γνωστή και ως σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτό το ζήτημα υγείας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η στέβια θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει χρήσιμο σύμμαχο στη φροντίδα για μια υγιή καρδιά. [3,5]

Ανακαλύψτε τα bestseller μας:

4. Επηρεάζει την οδοντική υγεία

Η στέβια είναι μη καριογόνος, δηλαδή δεν συμβάλλει στο σχηματισμό τερηδόνας. Επομένως, η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια μπορεί να ωφελήσει τα δόντια σας. Η ζάχαρη είναι ο ένοχος όταν πρόκειται για κινδύνους για την υγεία των δοντιών. Από τη ζάχαρη, τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα σχηματίζουν οξέα και καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Με τη στέβια, δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο και η δομή των δοντιών δεν επηρεάζεται καθόλου.[3]

Μελέτες αναφέρουν επίσης την αντιβακτηριακή δράση της στέβια. Μπορεί, έτσι, να βοηθήσει στη διαδικασία εξάλειψης των επιβλαβών βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

Στέβια και τερηδόνα

5. Έχει αντιοξειδωτικές επιδράσεις

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες, η στέβια διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορεί να προστατεύσει από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από το οξειδωτικό στρες.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αποδίδονται πιθανότατα στις φαινολικές και σε άλλες ευεργετικές ενώσεις που υπάρχουν στη στέβια. Καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες, μπορούν να δράσουν προληπτικά για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος. Το οξειδωτικό στρες επιταχύνει επίσης τη γήρανση των κυττάρων. Έτσι, αυτές οι ουσίες είναι αυτές χρήσιμες στο πλαίσιο μιας υγιούς γήρανσης ή των διαδικασιών αντιγήρανσης. [3]

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι άλλο ενισχύει την υγιή γήρανση, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι άλλο μπορεί να σας βοηθήσει να γεράσετε υγιώς, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας Αντιγήρανση και υγιής γήρανση: Πώς να φροντίσετε το σώμα σας και να διατηρήσετε την υγεία και τη νεανική σας εμφάνιση;

6. Επηρεάζει την πέψη

Μελέτες τονιζουν, επίσης, την επίδραση της στέβια σε θέματα πέψης, καταδεικνύοντας ιδιαίτερα τη δυνητική χρησιμότητά της σε περιπτώσεις διάρροιας. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, αλλά φαίνεται ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης αλληλεπιδρούν με το εντερικό τοίχωμα, ανακουφίζοντας την υπερβολική έκκριση νερού στο έντερο, χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του πεπτικού προβλήματος.

Επιπλέον, οι γλυκοζίτες στεβιόλης φαίνεται να έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων στο έντερο. [5]

Επιρροή της στέβια στο εντερικό μικροβίωμα

7. Επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα

Τα αποτελέσματα των μελετών που εξετάζουν την επίδραση της στέβια στο εντερικό μικροβίωμα δεν είναι ομοιογενή. Οι επιστήμονες συζητούν τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιδράσεις της. Από τη μία πλευρά, η στέβια μπορεί να συμπεριφέρεται ως προβιοτικό, χρησιμεύοντας ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν, να πολλαπλασιαστούν και να περιορίσουν την εξάπλωση ανεπιθύμητων βακτηρίων που σχετίζονται με διάφορα προβλήματα υγείας.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αναφέρει επίσης ότι η κατανάλωση στέβια μπορεί να επιδεινώσει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιόκοσμου. Ωστόσο, η επίδραση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως σε ζώα. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε τη στέβια με μέτρο και σύμφωνα με τις συστάσεις, τις οποίες θα αναλύσουμε σε λίγο. [4,5]

8. Άλλα πιθανά οφέλη της στέβια για την υγεία

  • Οι έρευνες αναφέρουν επίσης την επίδραση της στέβια στα καρκινικά κύτταρα. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης σε πειράματα βοήθησαν στην επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού τους, ειδικά σε περιπτώσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.[7]
  • Υπάρχει επίσης θετική επίδραση στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που οδηγούν σε βλάβη του εντερικού τοιχώματος. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης, λόγω των υποσχόμενων αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών των παθήσεων. [3]
Τα οφέλη υγείας της στέβια

Έχει η στέβια ανεπιθύμητες ενέργειες;

Η στέβια είναι γνωστό ότι δεν συνδέεται ουσιαστικά με καμιά ανεπιθύμητη παρενέργεια. Ωστόσο, αυτό αφορά κυρίως το εκχύλισμα από γλυκοζίτες στεβιόλης που βρίσκονται στα ευρέως διαθέσιμα γλυκαντικά στην αγορά. Αυτή η μορφή της στέβιας είναι η πιο μελετημένη.

Η χρήση ολόκληρου του φυτού, για παράδειγμα, σε αλεσμένη μορφή ή ως εκχύλισμα, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει παρενέργειες. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις αυτών των μορφών στέβια. Για τον μέσο άνθρωπο, είναι πιο χρήσιμο να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των ίδιων των γλυκοζιτών στεβιόλης. Στην πράξη, θα ερχόσασταν σε επαφή με το πραγματικό φυτό μόνο αν το καλλιεργούσατε στο σπίτι. Ενώ αυτό είναι ρεαλιστικό, τα γλυκαντικά αποτελέσματα και άλλα οφέλη προέρχονται κυρίως από το εκχύλισμα των γλυκοζιτών στεβιόλης. [1,8]

Η κατανάλωση στέβια είναι ασφαλής;

Η στέβια είχε απαγορευτεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι θα ήταν καλύτερα να την αποφεύγει. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον περισσότερες επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις της στέβια, και ιδιαίτερα των γλυκοζιτών στεβιόλης, στην υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, η γνώση έχει προχωρήσει, δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε μελέτες και με βάση αυτό, το γλυκαντικό στέβια με τη μορφή γλυκοζιτών στεβιόλης θεωρείται ασφαλές. Σημαντικοί επαγγελματικοί φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), υποστηρίζουν αυτήν τη θέση. [5]

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γλυκοζίτες στεβιόλης αναγνωρίζονται με την ονομασία E960. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το φοβάστε ως κάποιο επικίνδυνο πρόσθετο τροφίμων. Αντιθέτως, ο κωδικός αυτός υποδεικνύει ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν μελετηθεί επαρκώς και είναι ασφαλείς για χρήση στα τρόφιμα.

Είναι η στέβια ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η στέβια θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι έγκυες θα πρέπει να καταναλώνουν στέβια με μέτρο, ακολουθώντας τις συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη. [5]

Η κατανάλωση στέβια είναι ασφαλής;

Πόση στέβια μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά;

Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) των γλυκοζιτών στεβιόλης έχει οριστεί σε 4 mg/kg σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί σε 280 mg για ένα μέσο άτομο 70 kg. Αυτή η ποσότητα μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά χωρίς κινδύνους για την υγεία. Η μέση εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη στέβιας (EDI) είναι πολύ χαμηλότερη από το όριο της ADI. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η πρόσληψη 1,5 g ημερησίως δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις με μακροχρόνια χρήση. [6,7]

Επισκόπηση των ιδιοτήτων της στέβια:

Ιδιοτητες

Ονομασία ΕΕ E960
Γλυκύτητα200 – 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
ADI*4 mg / kg TH 
EDI** 0,1 – 1 mg / kg TH 
[7,8]

*Αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη

**Εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη

Πού μπορείτε να βρείτε στέβια;

Η στέβια είναι ένα σχετικά διαδεδομένο γλυκαντικό, που συνήθως βρίσκεται σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Μπορεί να βρεθεί σε σοκολάτες, καραμέλες, μπισκότα ή ακόμη και σε τσίχλες. Χρησιμοποιείται σε γιαούρτια, προϊόντα δημητριακών, διάφορες σάλτσες, κέτσαπ, ενώ χρησιμοποιείται επίσης σε μπάρες πρωτεΐνης ή σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Επιπλέον, βρίσκεται συχνά στη σύνθεση διαιτητικών ποτών χωρίς ζάχαρη.

Χρήση και ασφάλεια της στέβια

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η στέβια;

Όταν επιλέγετε σε ποια μορφή θα αγοράσετε τη στέβια, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως σταγόνες, δισκία ή σκόνη. Η στέβια συνδυάζεται επίσης με άλλα γλυκαντικά, προκειμένου να καλύψει την ιδιαίτερη γεύση που μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στέβια στη ζαχαροπλαστική, στο μαγείρεμα ή απλώς σε ροφήματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε κέικ, γλυκά, muffins, μπισκότα και άλλες γλυκές λιχουδιές
  • Σε μείγμα για pancakes
  • Σε πόριτζ βρώμης, ρυζιού ή άλλων δημητριακών
  • Σε γλυκές σάλτσες ή μαρινάδες για κρέας
  • Σε καφέ ή τσάι
  • Σε σπιτικές λεμονάδες

Τι πρέπει να θυμάστε;

Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει αποκτήσει καλή φήμη, κυρίως λόγω της μηδενικής της περιεκτικότητάς σε θερμίδες. Διαθέτει έντονη γλυκιά γεύση, χωρίς να αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την απώλεια βάρους. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν τις πρόσθετες ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία, όπως στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την υγεία των δοντιών. Η στέβια μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη διατροφή σας όταν θέλετε να μειώσετε τη ζάχαρη, να διαχειριστείτε το βάρος ή απλώς να φροντίσετε την υγεία σας. Επίσης, χρησιμεύει ως ένα εξαιρετικό υποκατάστατο ζάχαρης για άτομα με διαβήτη. Θα δοκιμάσετε τη στέβια; Αν αυτό το άρθρο σας κέντρισε το ενδιαφέρον, μην το κρατήσετε για τον εαυτό σας. Μοιραστείτε το με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Εσείς θα δοκιμάσετε τη στέβια; Αν αυτό το άρθρο σας κέντρισε το ενδιαφέρον, μην το κρατήσετε για τον εαυτό σας. Κοινοποιήστε το στους φίλους και την οικογένειά σας.

Πηγές:

[1] ANTON, S.D. et al. Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/

[2] CHAN, P. et al. A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2014988/

[3] JAHANGIR CHUGHTAI, M.F. et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Stevia rebaudiana as emerging sweetener; a way forward for sweetener industry. – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2020.1721562

[4] KASTI, A.N. et al. The Effects of Stevia Consumption on Gut Bacteria: Friend or Foe? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9028423/

[5] ORELLANA-PAUCAR, A.M. Steviol Glycosides from Stevia rebaudiana: An Updated Overview of Their Sweetening Activity, Pharmacological Properties, and Safety Aspects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920402/

[6] PATEL, K. Stevia Research Analysis. – https://examine.com/foods/stevia/

[7] PETELIUK, V. et al. Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8600158/

[8] SAMUEL, P. et al. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622163650

[9] Research Breakdown on Stevia - Examine. – https://examine.com/foods/stevia/research/

Προσθέστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *