Ποιός δεν θα λάτρευε το πολυαγαπημένο spread σοκολάτας-φουντουκιού που η μαμά σας συνήθιζε να αλείφει στο ψωμί και τα γλυκά σας όταν ήσασταν παιδιά. Αν ακολουθείτε όμως μια υγιεινή διατροφή, πιθανότατα γνωρίζετε ότι το διατροφικό του προφίλ δεν είναι και το καλύτερο. Περιέχει πολλή ζάχαρη. Σήμερα αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση που μπορούν να απολαύσουν ακόμα και οι vegans.
Υλικά:
- 200 g φουντούκια
- 80 g υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα (χρησιμοποιήσαμε σταγόνες μαύρης σοκολάτας)
- 15 g λάδι καρύδας
- 10 g κακάο
- μια πρέζα αλάτι
- μερικές σταγόνες flavor drops γεύσης βανίλιας
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν, επίσης, αυτά τα προϊόντα:
Εκτέλεση:
Ξεκινήστε με την προετοιμασία των φουντουκιών. Τα απλώνετε ομοιόμορφα σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
Βάλτε τα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C και ψήστε τα για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η φλούδα τους. Οι ξηροί καρποί πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς μπορεί να καούν γρήγορα. Μόλις ψηθούν καλά, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, λιώστε την σοκολάτα και το έλαιο καρύδας μαζί σε μια μικρή κατσαρόλα.
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και παράλληλα αρχίστε να ανακατεύετε τους ξηρούς καρπούς που δεν είναι πλέον καυτοί. Αν θέλετε το άλειμμα να είναι πιο γλυκό, ξεφλουδίστε τους ξηρούς καρπούς πριν την ανάμιξη. Απλά απλώστε τους σε μια καθαρή πετσέτα και τρίψτε τους. Έτσι θα φύγουν οι φλούδες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρό μπλέντερ για να κάνετε τους ξηρούς καρπούς ένα απαλό βούτυρο. Αυτό μπορεί να πάρει 4-10 λεπτά. Καλό είναι να κάνετε μικρότερα διαλείμματα στο μπλέντερ για να μην υπερθερμανθεί.
Προσθέτουμε το λιωμένο μείγμα σοκολάτας, μια πρέζα αλάτι, κακάο και μερικές σταγόνες σταγόνες γεύσης βανίλιας στους ξηρούς καρπούς που πέρασαν από το μπλέντερ. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για να ομογενοποιηθούν όλα τα συστατικά. Τοποθετήστε το τελικό spread σε ένα επανασφραγιζόμενο γυάλινο δοχείο, αφήστε το να κρυώσει πριν το σφραγίσετε.
Η συμβουλή μας: Αποθηκεύστε το άλειμμα κατά προτίμηση στο ψυγείο, όπου θα στερεοποιηθεί και θα διατηρηθεί για αρκετές εβδομάδες. Θα μαλακώσει ελαφρώς και θα λιώσει όμορφα σε ζεστές τηγανίτες ή χυλό όταν το βγάλετε και το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατροφικές αξίες | Ανά 100g |
---|---|
Ενεργειακή αξία | 632 kcal |
Πρωτεΐνη | 13 g |
Υδατάνθρακες | 11 g |
Λιπαρά | 58g |
Φυτικές ίνες | 7 g |
Αυτό το σπιτικό spread φουντουκιού έχει υπέροχη γεύση με γλυκά, σε κουάκερ και άλλες λιχουδιές. Είμαστε σίγουροι ότι δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε να το ‘γονατίσετε’ με το κουτάλι κατευθείαν από το βάζο.
Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας στα μέσα social media κάνοντας μας tag #gymbeamcom.
Προσθέστε ένα σχόλιο