Δημιουργική Προπόνηση: ασκήσεις με το βάρος του σώματος εμπνευσμένες από τον χορό

Εάν θέλετε να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας, δεν χρειάζεται να σηκώνετε πολλά βάρη ή να τρέχετε με τις ώρες στον διάδρομο. Η γυμναστική δεν χρειάζεται να αποτελείται μόνο από μονότονες ασκήσεις. Μπορείτε να την κάνετε διασκεδαστική, χρησιμοποιώντας πάντα διαφορετικές κινήσεις. Απλά δυναμώστε τη μουσική και αφεθείτε ελεύθεροι να σας παρασύρει ο ρυθμός. Ο χορός είναι ένα από τα είδη γυμναστικής που γυμνάζουν όλο το σώμα. Πρόκειται για προπόνηση υψηλής έντασης που συνδυάζει την αερόβια γυμναστική με την ενδυνάμωση, σε κάθε κομψό είδος χορού. Δεν χρειάζεται καν να ανησυχείτε εάν δεν ξέρετε να χορεύετε. Οι έμπειροι δάσκαλοι των μαθημάτων ή των βίντεο tutorial θα σας δείξουν ότι όλοι μπορούν να γυμναστούν μέσω του χορού. [1]

Δημιουργική προπόνηση: ασκήσεις με το βάρος του σώματος εμπνευσμένες από τον χορό

Τα οφέλη της γυμναστικής που είναι εμπνευσμένη από τον χορό

Οι έντονες προπονήσεις που είναι εμπνευσμένες από διαφορετικά είδη χορού έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Πέρα από ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας, ο χορός επίσης [1] [2]:

 • Βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος – εάν συμπεριλάβετε έντονες αερόβιες ασκήσεις εμπνευσμένες από τον χορό στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορείτε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας και να προάγετε την υγεία της καρδιάς σας με τακτικές ασκήσεις.
 • Βοηθά στην απώλεια βάρους – τα προγράμματα γυμναστικής που ενσωματώνουν τον χορό έχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια και είναι έντονα, και για αυτό κατά τη διάρκειά τους καίτε πολλές θερμίδες. Για αυτόν τον λόγο, ο χορός είναι η ιδανική άσκηση για να ξεφορτωθείτε το τοπικό πάχος.
 • Μείωση του στρες – όσο γυμνάζεστε, το σώμα σας εκκρίνει ορμόνες χαράς, δηλαδή ενδορφίνες. Εάν ακούτε και καλή χορευτική μουσική όσο γυμνάζεστε, εκτονώνετε γρηγορότερα και ευκολότερα το στρες. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι πέρα από μείωση του άγχους, ο χορός προλαμβάνει την εμφάνιση άνοιας σε προχωρημένη ηλικία.
 • Δεν υπερφορτώνει τον οργανισμό – σχεδόν όλα τα είδη γυμναστικής φτάνουν το σώμα στα άκρα του, αλλά ο χορός το απελευθερώνει. Εάν νιώσετε ότι το σώμα σας δεν αντέχει να χορέψετε άλλο και ότι έχετε κουραστεί, μπορείτε απλώς να αλλάξετε την κατεύθυνση της κίνησης και να συνεχίσετε.
 • Ασκήσεις μόνο με το βάρος του σώματός σας – το μόνο που θα χρειαστείτε, είναι σωστά ρούχα και ανθεκτικά παπούτσια για χορό. Πρέπει να είναι άνετα και να μην περιορίζουν τις κινήσεις σας.
 • Βελτιώνει τον συντονισμό – πολλές μελέτες και στατιστικές δείχνουν ότι ο χορός βελτιώνει τον συντονισμό του σώματος και μειώνει τις πιθανότητες πτώσης ή τραυματισμού, το σώμα σας αποκτά καλύτερη ισορροπία και γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τις πτώσεις.
 • Σας χαρίζει χαρά και ξεγνοιασιά – στον χορό υπάρχουν πολλές διαφορετικές κινήσεις. Όσο γυμνάζεστε ακούτε τη μουσική που σας αρέσει, κινείστε ελεύθερα και δεν θα το βαρεθείτε ποτέ.

Τα οφέλη της γυμναστικής που είναι εμπνευσμένη από τον χορό

Προγράμματα γυμναστικής που είναι εμπνευσμένα από τον χορό

Υπάρχουν αμέτρητα διαφορετικά είδη χορού στον κόσμο, τα οποία αργότερα αποτέλεσαν τη βάση αποτελεσματικών προγραμμάτων γυμναστικής. Εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί επιλέγουν τον συνδυασμό μουσικής και γυμναστικής, εμείς όμως θα σας δείξουμε τη λίστα με τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις που είναι εμπνευσμένες από τον χορό, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε σήμερα κιόλας στο σπίτι σας.

Zumba

Θέλετε να λικνίσετε τους γοφούς σας στον ρυθμό της σάλσα, της σάμπα και της λάτιν μουσικής; Εάν ναι, πρέπει να ξεκινήσετε zumba. Αποτελεί φαινόμενο στον κόσμο της γυμναστικής, αφού έχει γίνει η πιο δημοφιλής χορευτική γυμναστική στον κόσμο. Η zumba συνδυάζει δύο είδη χορού: τον αφρικανικό και το λάτιν. Η zumba συνήθως χορεύεται σε ρυθμούς λάτιν και μοντέρνας μουσικής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της zumba είναι ότι είναι ιδανική για γυναίκες και άνδρες διαφορετικών ηλικιών και σωματικών δυνατοτήτων. Εάν νομίζετε ότι πρέπει να ξέρετε να χορεύετε για να κάνετε γυμναστική που έχει ως βάση της τον χορό, η zumba θα σας αποδείξει το αντίθετο. Δεν είναι κάτι περίπλοκο, είναι κλασική γυμναστική με το βάρος του σώματος, την οποία μπορείς να κάνεις ακούγοντας μουσική. Υπάρχουν πολλά είδη zumba, από προγράμματα aqua zumba στο νερό ή zumba για ενδυνάμωση, στην οποία ενσωματώνονται βαράκια για ακόμη μεγαλύτερη καύση θερμίδων και μυϊκή γράμμωση. Υπάρχουν και προγράμματα zumba για παιδιά. [3]

Τα οφέλη των προγραμμάτων zumba:

Σε μόλις 60 λεπτά έντονης zumba μπορείτε να κάψετε κατά μέσο όρο 360 θερμίδες, περίπου το ίδιο δηλαδή με 60 λεπτά χαλαρού τρεξίματος στον διάδρομο. Σε μικρότερες έρευνες, οι συμμετέχοντες έκαψαν κατά μέσο όρο 369 θερμίδες σε ένα πρόγραμμα των 39 λεπτών. Επίσης, σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι δυνατότητες των συμμετεχόντων στην αερόβια γυμναστική βελτιώθηκαν σημαντικά σε ένα πρόγραμμα zumba διάρκειας 12 μηνών. Επομένως, η zumba είναι το ιδανικό πρόγραμμα γυμναστικής για να κάψετε λίπος, να δυναμώσετε τους μύες σας και να αυξήσετε την ευλυγισία σας. Ένα άλλο σημαντικό όφελος της zumba είναι η εναλλαγή ασκήσεων υψηλής και χαμηλής έντασης όσο γυμνάζεστε, η οποία βοηθά στην αύξηση των καρδιακών παλμών και της αντοχής. Το απέδειξε μία έρευνα όπου παρουσιάστηκε βελτίωση του καρδιακού παλμού και της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε άτομα που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα zumba διάρκειας 12 μηνών. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, οι υπέρβαρες γυναίκες που έκαναν zumba είδαν βελτίωση στη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης και στην απώλεια βάρους. [3] [4] [5]

Ποια σημεία του σώματος γυμνάζετε:

Όπως και τα περισσότερα χορευτικά είδη γυμναστικής, έτσι και η zumba επικεντρώνεται εξίσου σε όλο το σώμα. Οι κινήσεις μπορούν μεμονωμένα να γυμνάσουν τον κορμό σας, τα πόδια σας μέσω των καθισμάτων, των αναπηδήσεων και των προβολών, τους κοιλιακούς και την πλάτη.

Pole Dancing

Το pole dancing είναι ένα φαινόμενο στον κόσμο των γυναικών, που θέλουν να ενδυναμώσουν το σώμα τους και να προπονηθούν δημιουργικά. Γυμνάζεται όλο το σώμα και χρειάζεται αντοχή, ευλυγισία, δύναμη σε όλο το σώμα και καλή φυσική κατάσταση. Αν και είναι γυμναστική που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος, θα χρειαστείτε εξοπλισμό: τον στύλο. Σε σχέση με άλλα χορευτικά προγράμματα γυμναστικής, το pole dancing απαιτεί ικανότητες παρόμοιες με της άρσης βαρών. Εάν θέλετε να γίνετε καλοί, πρέπει να έχετε δυνατά χέρια, κορμό και πόδια. Όλο σας το σώμα πρέπει να είναι έτοιμο για τις απαιτητικές πόζες πάνω στον στύλο. Επομένως, πριν ανεβείτε στον στύλο, θα χρειαστεί να κάνετε μερικές προπονήσεις στο έδαφος για να προετοιμαστείτε, με τις οποίες θα ενδυναμώσετε τους μύες σας. Το pole dancing έχει συνδυαστεί με τα strip club. Όμως δεν είναι «φτηνός» χορός, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός γυμναστικής, ακροβατικών και χορού. [6] [7]

Τα οφέλη των προγραμμάτων γυμναστικής pole dancing:

 • Αποτελεσματική καύση θερμίδων – το σώμα σας χρησιμοποιεί όλους τους μύες του, οι οποίοι είναι συνεχώς τεντωμένοι. Επομένως, αποτελεί ιδανική ισομετρική και καρδιαγγειακή προπόνηση. Μέσα σε 30 λεπτά έντονης προπόνησης μπορείτε να κάψετε όσες θερμίδες θα καίγατε εάν κάνατε αεροβική ή καλλισθενική γυμναστική, κάτι που προάγει φυσικά την απώλεια βάρους.
 • Αυξάνει την αυτοπεποίθηση – όπως είναι λογικό, όταν γυμνάζεστε και βλέπετε τα αποτελέσματα της σκληρής σας δουλειάς στο σώμα σας, αυξάνεται αμέσως η αυτοπεποίθησή σας. Με το pole dancing, ίσως σας αυξάνεται λίγο περισσότερο. Η στάση του σώματός σας θα βελτιωθεί και οι κομψότητα στην κίνησή σας θα μεταφερθεί και στην καθημερινή σας ζωή, πέρα από τις προπονήσεις.
 • Ευλυγισία – το pole dancing θα αυξήσει την ευλυγισία σας και έτσι, θα μειωθούν προβλήματα όπως ο πόνος στην πλάτη, το πιάσιμο στον αυχένα ή οι μυϊκοί πόνοι. Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μυϊκού πιασίματος και θα σας κάνει να κινείστε πιο ομαλά και πιο ελεύθερα. Η ευλυγισία αυτή βοηθά επίσης τις γυναίκες να προετοιμαστούν για την εγκυμοσύνη και τη γέννα.
 • Μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων – ο πόνος των αρθρώσεων αποτελεί σοβαρό και επίμονο πρόβλημα για πολλούς, ιδίως για γυναίκες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Η ανάπτυξη δυνατών οστών και συνδετικών ιστών, καθώς και η αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων στο pole dancing μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Επειδή γυμνάζετε συνεχώς τους μύες των χεριών κρατώντας τον στύλο, μπορείτε να αποφύγετε και άλλα κοινά και επίμονα προβλήματα, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
 • Βελτιώνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα – το pole dancing είναι καλό για την καρδιά σας και υποστηρίζει την κυκλοφορία του αίματος, όπως και κάθε είδος έντονης αερόβιας γυμναστικής. [6] [7]

Πού γυμνάζεστε:

Το pole dancing γυμνάζει όλο το σώμα, αφού πρέπει να έχετε σφιχτό το σώμα σας όλη την ώρα. Θα σας βοηθήσει να γυμνάσετε κυρίως τα χέρια σας, τα πόδια σας και την πλάτη.

 

Hip-Hop Tabata

Με μια πρώτη ματιά, ο χορός hip-hop ίσως φαίνεται λίγο απρόσιτος. Δεν είμαστε όλοι φυσικοί χορευτές, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η hip-hop tabata χωρίζεται σε ξεχωριστές κινήσεις, με τις οποίες επικεντρώνεστε έντονα σε διάφορους μύες. Όσο γυμνάζεστε ακούτε χορευτική μουσική και όταν εξοικειωθείτε με την τεχνική των κινήσεων, θα τις ενσωματώσετε σε μια απλή χορογραφία. Η hip-hop tabata είναι πρακτικά ένα έντονο, αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής, για ενδυνάμωση και γράμμωση του σώματος μέσα από διάφορες χορευτικές κινήσεις. Είναι διασκεδαστική και δύσκολη γυμναστική που θα σας κάνει να ιδρώσετε, ενώ παράλληλα στριφογυρίζετε στην πίστα σαν σταρ. [8]

Τα οφέλη των προγραμμάτων γυμναστικής hip-hop tabata:

Όλα τα έντονα προγράμματα γυμναστικής αυξάνουν τους καρδιακούς σας παλμούς και διαθέτουν αερόβια οφέλη. Η hip-hop tabata είναι εξαιρετικά έντονη αερόβια γυμναστική, επειδή κινείστε διαρκώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια, το σώμα σας λαμβάνει οξυγόνο, το μεταφέρει στους μύες και σας βοηθά να κάψετε λίπος. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει χάσετε βάρος, να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και το στρες, ενώ παράλληλα σας χαρίζει τη σωστή δόση ενέργειας. Όταν κάνετε τις σωστές και ακριβείς κινήσεις, μπορεί να σας βοηθήσει επίσης να γραμμωθούν οι μύες σας, να τους ενδυναμώσετε, καθώς και να αυξήσει την ευλυγισία των αρθρώσεων και των οστών σας. [9]

Ποια σημεία του σώματος γυμνάζετε:

Η hip-hop tabata είναι ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής που επικεντρώνεται στην εκγύμναση όλου του σώματος. Μπορείτε να χωρίσετε το πρόγραμμα με βάση τα σημεία του σώματος που θέλετε να γυμνάσετε περισσότερο. Μπορείτε να εστιάσετε στους κοιλιακούς, στα οπίσθια ή στα πόδια.

Masala Bhangra

Το Masala Bhangra είναι ένας συνδυασμός ινδικού χορού, της κουλτούρας του Bollywood και της αερόβιας γυμναστικής, ιδανικό για άτομα κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως του πόσο γυμνασμένα είναι, τα οποία θέλουν να παραμείνουν δραστήρια σωματικά. Πρόκειται για τον χορό Bhangra που απαιτεί πολλή ενέργεια, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί σε πρόγραμμα γυμναστικής. Χάρη στη χορογραφία που είναι εμπνευσμένη από τη μουσική και τον χορό των σύγχρονων στυλ Bhangra και Bollywood, το Masala Bhangra αποτελεί μια φρέσκια και συναρπαστική νότα στον κόσμο της γυμναστικής και του χορού. Δημιουργός της είναι η Sarina Jain, η οποία είναι διασημότητα του χώρου του fitness εδώ και 23 χρόνια. Εάν σας αρέσει ο ινδικός πολιτισμός, το Masala Bhangra έχει φτιαχτεί για εσάς. [10]

Τα οφέλη του προγράμματος γυμναστικής Masala Bhangra:

Το Masala Bhangra βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, την ενίσχυση της καρδιάς και του καρδιακού παλμού, και αυξάνει επίσης την αντοχή. Πρόκειται για απολύτως καρδιαγγειακά προγράμματα γυμναστικής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ενδυναμώσετε τους μύες σας και θα αυξήσετε την ευλυγισία και τη σταθερότητά σας. Επίσης, ο ρυθμός της ινδικής μουσικής θα σας δώσει το κίνητρο που χρειάζεστε για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα και θα κάνει ακόμη πιο εύκολο το ταξίδι σας προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής. [10]

Ποια σημεία του σώματος γυμνάζετε:

Το Masala Bhangra ενδυναμώνει όλο το σώμα, αλλά εστιάζει κυρίως σε σημεία όπως τα χέρια, η πλάτη, οι κοιλιακοί και τα πόδια.

Χορός οριεντάλ

Ο χορός οριεντάλ προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και έχει μακρά ιστορία. Τον χόρευαν για να διασκεδάσουν οι μονάρχες και οι γυναίκες που τον χόρευαν θεωρούνταν εξαιρετικά ελκυστικές. Ο χορός αυτός δεν περιορίζεται στο κούνημα ή το λίκνισμα των γοφών. Η τεχνική των κινήσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χάρη σε αυτήν, οι χορευτές γυμνάζουν τους μύες τους. Για αυτό, η τεχνική του χορού οριεντάλ ενσωματώνεται σήμερα σε προγράμματα γυμναστικής. Ο χορός οριεντάλ γυμνάζει παρουσιάζοντας χαμηλό κίνδυνο τραυματισμών, και για αυτό είναι κατάλληλος για γυναίκες κάθε ηλικίας. [11] [12]

Τα οφέλη των προγραμμάτων γυμναστικής χορού οριεντάλ:

 • Βελτιώνει τη στάση του σώματος – η διαρκής κίνηση των γοφών, της λεκάνης και της πλάτης βοηθά στην απελευθέρωση αρθρικού υγρού ανάμεσα στους σπονδύλους, το οποίο πρακτικά αποτελεί το φυσικό λιπαντικό του σώματος. Έτσι, τα οστά και οι μύες δεν φθείρονται. Επειδή χρησιμοποιείτε διαρκώς τους μύες σας όσο κινείστε, τους ενδυναμώνετε και αυξάνετε τη δύναμη της πλάτης σας και βελτιώνετε τη στάση του σώματός σας.
 • Εξαιρετική αερόβια άσκηση – ο χορός οριεντάλ αποτελεί επίσης εξαιρετική αερόβια γυμναστική, χάρη στην οποία μπορείτε να κάψετε έως και 350 θερμίδες την ώρα, αναλόγως την ένταση και το σωματικό σας βάρος. Χάρη στην αυξημένη ροή του αίματος, σας βοηθά να μειώσετε τα καρδιαγγειακά προβλήματα και, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
 • Σας βοηθά να χαλαρώσετε – ο χορός οριεντάλ μπορεί να έχει την επίδραση του διαλογισμού, ιδίως εάν χρησιμοποιείτε την αντίστοιχη μουσική όσο χορεύετε. Ως γυμναστική, προορίζεται κυρίως για γυναίκες και σας χαρίζει ένα μέσο να εκφραστείτε εκ βαθέων. Το μυαλό σας χαλαρώνει και γυμνάζεστε σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα. [12]

Ποια σημεία του σώματος γυμνάζετε:

Ο χορός αυτός εστιάζει σε πολλά σημεία του σώματος, και ας έχουμε συνηθίσει να τον αποκαλούμε «ο χορός της κοιλιάς». Οι βασικές κινήσεις του χορού οριεντάλ γυμνάζουν τους μύες της πλάτης, τη λεκάνη, τους κοιλιακούς, τον λαιμό, τα πόδια, τα μπράτσα και τους πήχεις.

Jazzercise (χορός και αερόβια γυμναστική)

Εάν δεν σας αρέσει η λάτιν μουσική, αλλά απολαμβάνετε να κουνιέστε στον ρυθμό της μουσικής, δοκιμάστε το jazzercise. Είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει pilates, yoga, kickbox και ασκήσεις αντίστασης σε ένα μόνο περίπλοκο, χορευτικό πρόγραμμα γυμναστικής. Στις αρχές του jazzercise, χρησιμοποιούταν τζαζ ως μουσική υπόκρουση και οι κύριες ασκήσεις βασίζονταν σε βήματα του χορού τζαζ. Με τον καιρό, η τεχνική αυτή προσαρμόστηκε στα δεδομένα των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90, και βρήκε τη θέση του και στη σημερινή εποχή. Εάν παρακολουθήσετε μαθήματα jazzercise σήμερα, η χορογραφία θα έχει προσαρμοστεί σε σύγχρονα τραγούδια. Επομένως, πρόκειται για αερόβιες, υψηλής έντασης ασκήσεις με το βάρος του σώματος, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάψετε πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα, η διάσημη ηθοποιός Gwyneth Paltrow το λατρεύει. [13] [14]

Τα οφέλη των προγραμμάτων γυμναστικής jazzercise:

 • Βελτιώνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα – όπως και κάθε γυμναστική υψηλής έντασης, το jazzercise σας βοηθά να βελτιώσετε τη ροή του αίματος στο σώμα και να βελτιώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Πρακτικά, η καρδιά σας γίνεται πιο δυνατή και μπορεί να αντλήσει περισσότερο αίμα με λιγότερο κόπο.
 • Ενισχύει τα οστά – τα άτομα που δεν γυμνάζονται, στην πορεία είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του προβλήματος. Εάν γυμνάζεστε όλη σας τη ζωή, ελαττώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καταγμάτων.
 • Ενδυναμώνει τους μύες – όπως κάθε είδος γυμναστικής, το jazzercise προσφέρει ενδυνάμωση των μυών σας. Όσο πιο έντονη είναι η προπόνηση, τόσο πιο πολύ γυμνάζετε τους μύες σας και χτίζετε το ιδανικό σώμα.
 • Βοηθά στην απώλεια βάρους – με τακτική γυμναστική υψηλής έντασης μέσω jazzercise μπορείτε να κάψετε έως και 600 θερμίδες την ώρα, με αποτέλεσμα το τοπικό πάχος να εξαφανίζεται πολύ πιο εύκολα. Σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, αυτή η γυμναστική είναι ιδανική για απώλεια βάρους και βελτίωση της φυσικής κατάστασης. [14]

Ποια σημεία του σώματος γυμνάζετε:

Επειδή πρόκειται για συνδυασμό αερόβιας γυμναστικής και γυμναστικής ενδυνάμωσης, γυμνάζει τους μύες όλου του σώματος. Κάθε πρόγραμμα γυμναστικής jazzercise είναι πολύ συγκεκριμένο και επομένως μπορεί να εστιάσει ξεχωριστά στους κοιλιακούς, στα οπίσθια, στα πόδια ή στα χέρια. Πρακτικά, όλες οι προπονήσεις που ενσωματώνουν τον χορό είναι αεροβικές και προάγουν την καύση λίπους και τη μυϊκή ενδυνάμωση όλου του σώματος.

Ανατρέξτε στον πίνακα για να δείτε πόσες θερμίδες μπορείτε να κάψετε με τα προγράμματα γυμναστικής που είναι εμπνευσμένα από τον χορό, συγκριτικά με τα συνηθισμένα αθλήματα, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία. Λάβετε υπόψη ότι τα πάντα εξαρτώνται από την ένταση του προγράμματος γυμναστικής, το σωματικό σας βάρος και τη φυσική σας κατάσταση. [4] [6] [8] [10] [11] [13] [15]

Σωματική δραστηριότηταΜέσος αριθμός θερμίδων που καίγονται σε μία ώρα

Τρέξιμο – 16 km την ώρα

400 kcal

Ποδηλασία – 16 km την ώρα

420 kcal

Άρση βαρών σε γυμναστήριο – άτομο των 70 kg

224 kcal

Zumba

350 – 650 kcal

Pole Dancing

250 – 350 kcal

Hip-Hop Tabata

388 – 465 kcal

Masala Bhangra

500 – 700 kcal
Χορός οριεντάλ270 – 320 kcal
Jazzercise450 – 700 kcal

Τι θα γίνει λοιπόν; Σας ενέπνευσαν οι συμβουλές μας αρκετά ώστε να δοκιμάσετε μερικές από τις ασκήσεις που έχουν ως βάση τους τον χορό; Μην ξεχνάτε πως η κίνηση σε κάθε της μορφή είναι πάντοτε καλή ιδέα. Χάρη στα χορευτικά προγράμματα γυμναστικής, θα διασκεδάσετε, ενώ παράλληλα θα κάψετε θερμίδες και θα ενδυναμώσετε το σώμα σας. Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, θα σας είμαστε ευγνώμονες εάν το κοινοποιήσετε.

Πηγές:

[1] Daniel Bubnis, MS, NASM-CPT, NASE Level II-CSS – 8 οφέλη του χορού – https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/benefits-of-dance

[2] Καθημερινή υγεία – 9 οφέλη του χορού για την υγεία –https://www.everydayhealth.com/fitness-pictures/health-benefits-of-dance.aspx

[3] Daniel Bubnis, MS, NASM-CPT, NASE Level II-CSS – Τα απροσδόκητα οφέλη της Zumba για τη υγεία-https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/benefits-of-zumba

[4] Mary Luettgen, Carl Foster, Scott Doberstein, Rick Mikat, and John Porcari – Zumba??: Είναι καλή γυμναστική το «Fitness-Party»; –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3737860/

[5] Cugusi L, Wilson B, Serpe R, Medda A, Deidda M, Gabba S, Satta G, Chiappori P, Mercuro G; Ομάδα εργασία της Καρδιολογικής Εταιρείας της Ιταλίας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση το φύλο. – Καρδιαγγειακές επιδράσεις, σύσταση σώματος, ποιότητα ζωής και πόνος μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής zumba σε υπέρβαρες γυναίκες από την Ιταλία. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25693596

van Dimitrijevic – 10 απροσδόκητα οφέλη του pole dancing για την υγεία – https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-unexpected-health-benefits-pole-dancing.html

[7] Health24 – 10 πράγματα που μπορεί να κάνει για εσάς το pole dancing –https://www.health24.com/Fitness/FitnessGettingStarted/10-things-pole-dancing-can-do-for-you-20151019

[8] Elite Dance Studio – Τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία του χορού HIP-HOP –https://www.elitedancestudio.net/blogs/top-5-health-benefits-of-hiphop-dance/

[9] Τα αερόβια και αναερόβια οφέλη του χορού hip hop –https://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/cardio/the-aerobic-and-anaerobic-benefits-of-hip-hop-dance.html

[10] Promita Mukherjee – Βρείτε τον δρόμο σας στη γυμναστική με το Masala bhangra –https://www.femina.in/wellness/fitness/masala-bhangra-for-weight-loss-34117.html

[11] Anita Makwana – 5 οφέλη του χορού οριεντάλ –https://www.city-academy.com/news/5-benefits-belly-dance/

[12] Boing L, Baptista F, Pereira GS, Sperandio FF, Moratelli J, Cardoso AA, Borgatto AF, de Azevedo Guimar??es AC – Οφέλη του χορού οριεντάλ στην ποιότητα ζωής, στην κόπωση και τα συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες με καρκίνο του στήθους – Πιλοτική μελέτη μη τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29861250

[13] Melissa Bell – Μπορεί να σας βοηθήσει το jazzercise να χάσετε βάρος; –https://www.thehealthsciencejournal.com/can-jazzercise-help-lose-weight/

[14] Mersy DJ – Τα οφέλη της αερόβιας γυμναστικής στην υγεία. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2062750

[15] Πόσες θερμίδες καίτε με το τρέξιμο; –https://www.verywellfit.com/how-many-calories-does-running-burn-2911108