Τι πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;

Τι πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;

Πονοκέφαλοι και πονόλαιμοι, βουλωμένη μύτη, πυρετός, ενοχλητικός βήχας και ρίγη… Αυτά είναι συνηθισμένα  συμπτώματα που εμφανίζονται με τις πιο συχνές ασθένειες όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, κάθε είδος ασθένειας μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Κατά τη διάρκεια της νόσου είναι σημαντικό να δώσουμε εμείς την ώθηση στο σώμα μας να ανακάμψει, οπότε η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της υγείας μας.

Οι λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα σε κάθε χειμερινή περίοδο. Είμαστε όλοι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτές ιδίως σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η καλύτερη θεραπεία για ασθένειες όπως η ρινίτιδα,  κάποια γρίπη και για τα κρυολογήματα είναι η πρόληψη. Αλλά τι να κάνουμε εάν έχει ήδη ξεσπάσει μια ασθένεια στο σώμα μας; Εκτός από επαρκή ανάπαυση και χρόνο για ανάρρωση, είναι επίσης σημαντική η σωστή διατροφή. Σε αυτό το άρθρο, θα σας συμβουλεύσουμε για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας.

Τι να φάτε κατά τη διάρκεια της ασθένειας

Γιατί χάνετε την όρεξή σας όταν είστε άρρωστοι;

Όταν παραμένουμε στο κρεβάτι και παλεύουμε με ασθένειες, μειώνεται η όρεξη μας. Οι υποδοχείς της γεύσης δεν λειτουργούν στη μέγιστη απόδοσή τους με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατά τη διάρκεια μιας νόσου, η χημεία του εγκεφάλου αλλάζει και το σώμα υπόκειται σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των αντιδράσεων, το σώμα σας παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές έχουν ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων και είναι υπεύθυνες για τη μειωμένη όρεξη.

Μια άλλη παρενέργεια της γρίπης και του κρυολογήματος είναι η μερική απώλεια της όσφρησης. Μια νόστιμη σούπα ή ένα πιάτο φρέσκο μπρόκολο ξαφνικά δεν μυρίζουν τόσο ωραία όσο συνήθως. Επειδή η όσφρηση και η γεύση είναι στενά συνδεδεμένες, πιθανότατα θα τρώτε λιγότερο. Ωστόσο, μια τέτοια «δίαιτα» δεν θα μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της ασθένειας. Το σώμα μας μοιάζει με τον κινητήρα ενός αυτοκινήτου που χρειάζεται ποιοτικά καύσιμα (ακόμα κι όταν χαλάει). [1-2]

Το χειμώνα, πολλές ασθένειες παραμονεύουν. Τα φαρμακεία και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων γεμίζουν περισσότερο από το συνηθισμένο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Εάν υπάρχει έλλειψη αυτών, αρχίζουμε να αισθανόμαστε κουρασμένοι και το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται, οπότε είμαστε περισσότερο ευάλωτοι στις διάφορες ασθένειες.

βιταμίνες και μέταλλα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

3 λόγοι για τους οποίους είμαστε πιο συχνά άρρωστοι το χειμώνα

1. Περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους

Ερευνητές στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι φοιτητές είναι πιο πιθανό να υποκύψουν σε κοινές ασθένειες όταν οι εγκαταστάσεις του κολλεγίου τους αερίζονται ανεπαρκώς. Σε δωμάτια με λιγότερη υγρασία και ξηρό αέρα, βακτήρια από σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά το φτέρνισμα μπορούν να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, η πιο συχνή παραμονή σε εσωτερικούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσουμε κάποια ασθένεια. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε πιο έντονα βακτήρια στους εσωτερικούς χώρους, επειδή αγγίζουμε αντικείμενα συχνότερα, όπως τα πόμολα ή το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. [3]

2. Οι ιοί εξαπλώνονται γρηγορότερα

Πιθανότατα το έχετε ακούσει και δεν θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι η χειμερινή περίοδος «ευνοεί» τους ιούς. Οι ειδικοί το δικαιολογούν λέγοντας ότι το λιπιδικό προφίλ του ιού σκληραίνει σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι πιο ανθεκτικός και ενεργός, και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να μας μολύνει το χειμώνα.

3. Μειωμένη ανοσία

Το χειμώνα, τα πόδια μας εκτίθενται σε περισσότερο κρύο, το οποίο μπορεί να μειώσει την ανοσία του σώματός μας. Μια ομάδα των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έκανε αυτή τη δήλωση. 90 φοιτητές υποβλήθηκαν σε μια ενδιαφέρουσα δοκιμή αντοχής στο κρύο, αφού μούλιασαν τα πόδια τους σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Τις επόμενες πέντε ημέρες, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κρυώσουν σε σύγκριση με τους μαθητές που δεν συμμετείχαν σε αυτό το τεστ. Δικαιολογούν τα συμπεράσματά τους λέγοντας ότι η ψύξη των ποδιών των φοιτητών προκάλεσε τη σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων της μύτης, που με τη σειρά του μείωσε την ανοσία τους. [4]

Γιατί να διακινδυνεύσετε την υγεία σας με παρόμοια πειράματα; Μάθετε πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα χάρη στο άρθρο μας: 15 τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προστατεύσετε την υγεία σας.

Το φαγητό ως φάρμακο

Ένας γνωστός αρχαίος γιατρός, που θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, εξέφρασε την ιδέα «Κάντε το φαγητό το φάρμακό σας και φάρμακο το φαγητό σας» περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν. Αν και η ιατρική εκείνη την εποχή ήταν θέμα ενστίκτου και πειραματισμού και όχι αποτέλεσμα εμπειρικής έρευνας, οι ειδικοί σήμερα συμφωνούν με αυτό. Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια της ασθένειας, είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην μας λείπουν πολύ σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία ή πρωτεΐνες – το βασικό δομικό στοιχείο για ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του σώματος να επουλωθεί. Η ανάρρωση από την ασθένεια είναι μια δύσκολη δοκιμασία για το σώμα, και για να πετύχει, χρειάζεται τη βοήθεια μας. Συνιστάται λοιπόν να καταναλώνετε μικρότερες αλλά κανονικές μερίδες για να παρέχετε στο σώμα ενέργεια για την καταπολέμηση του ιού. Μην πάτε σύντομα στο γυμναστήριο και αν τυχόν θέλετε να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος, αναβάλλετέ το για λίγο. Κατά τη διάρκεια της νόσου, σίγουρα δεν υπάρχει χώρος ή χρόνος για αυτά, αντιθέτως, πρέπει να καταβάλλετε όλες οι προσπάθειες για να αποκτήσετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια από τη διατροφή.

η διατροφή μας είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της ασθένειας

Ποιες τροφές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε ασθένειες;

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια ποιοτική πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην πέψη και τον καθαρισμό των εντέρων. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει τις ασθένειες και να προστατεύσει τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Η αλήθεια είναι ότι καταναλώνουμε πολύ περισσότερα φρούτα και λαχανικά τους καλοκαιρινούς μήνες απ’ ότι το χειμώνα. Ωστόσο, ο οργανισμός μας έτσι χάνει πολύτιμες βιταμίνες, χωρίς τις οποίες μειώνεται η αντοχή του στις ασθένειες. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τουλάχιστον 400 g λαχανικών και 200 g φρούτων.
  • Καλά βακτήρια – τα προβιοτικά δε βοηθούν μόνο στη διάρροια και το φούσκωμα, αλλά προσφέρουν πολύ περισσότερα. Έως το 80% των κυττάρων μας βρίσκονται στα έντερα και τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση και αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας. Τροφές που περιέχουν υγιή βακτήρια όπως L. bulgaricus, L. casei και S. thermophilus συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης πεπτικών διαταραχών που σχετίζονται με αντιβιοτικά. Επιπλέον, βοηθούν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, και έτσι έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού. Μπορείτε να βρείτε καλά βακτήρια ειδικά σε γιαούρτια και προβιοτικά ποτά, σε λάχανο τουρσί, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής.
  • Τα πρεβιοτικά ακούγονται παρόμοια με τα προβιοτικά, αλλά έχουν διαφορετική σημασία για το σώμα μας από αυτά. Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που προέρχονται από ορισμένους υδατάνθρακες, κυρίως φυτικές ίνες. Το έντερο δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί, οπότε γίνονται θρεπτικά συστατικά για τα βακτήρια. Με απλά λόγια, τα πρεβιοτικά είναι τροφή για τα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα και έχουν θετική επίδραση στην υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πηγές πρεβιοτικών είναι κυρίως σπαράγγια και σκόρδο όσον αφορά τα λαχανικά, τα μήλα, οι μπανάνες και τα μούρα όσον αφορά τα φρούτα, αλλά και τα φασόλια, το σιτάρι, το λινάρι και οι σπόροι chia.
  • Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται από το σώμα μας για την κατασκευή και την επιδιόρθωση των ιστών. Είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο των οστών, των μυών, των χόνδρων, αλλά και του δέρματος, του αίματος και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλλουν επίσης στην σύνθεση ενζύμων και ορμονών. Μια καλή πηγή πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια, τα αυγά ή το σπανάκι. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή σας, αναζητήστε ένα πρωτεϊνούχο ποτό ή άλλα πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής.
  • Η βιταμίνη C είναι ένα ζωτικό αντιοξειδωτικό που βοηθά τα κύτταρα να ανακάμψουν από την καταπολέμηση της νόσου. Αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν τα παθογόνα. Τη βιταμίνη C μπορούμε να τη βρούμε στο μπρόκολο, τις πιπεριές, τις φράουλες, τα εσπεριδοειδή ή σε συμπλήρωμα διατροφής.
Βιταμίνη C - gymbeam
  • Η ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη της κόπωσης, της αδυναμίας ή της ναυτίας. Απώλεια υγρών μπορεί να έχετε λόγω απώλειας όρεξης, διάρροιας και εμέτου. Συνιστούμε να πίνετε κυρίως νερό και τσάι από βότανα[5-6]

Τα συμπληρώματα διατροφής θα βοηθήσουν επίσης στο να δώσετε μια ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα όταν υποφέρετε από κρυολογήματα και γρίπη. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με 9 συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να σας βοηθήσουν με τη γρίπη και το κρυολόγημα, διαβάστε το άρθρο μας: Ποια συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν με τη γρίπη και το κρυολόγημα;

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας νόσου είναι ο πυρετός. Εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπου οι διαδικασίες στο σώμα είναι πιο έντονες από το συνηθισμένο. Είναι κάτι σαν να υπερθερμαίνεται ένας κινητήρας. Η διαφορά είναι ότι το σφάλμα δεν είναι στο σύστημα ψύξης του κινητήρα ή του θερμοστάτη, αλλά λόγω του ότι μπαίνουν μικρόβια στο σώμα μας– βακτήρια, ιοί κ.λπ. Τα καλά νέα είναι ότι ξέρουμε όχι μόνο πώς να διορθώσουμε την υπερθέρμανση του κινητήρα, αλλά και τον πυρετό. [7]

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν, επίσης, αυτά τα προϊόντα:

Ποια 5 γεύματα προτείνουμε να τρώτε όσο έχετε πυρετό;

Όταν η θερμοκρασία του σώματός μας «πιάνει ταβάνι» και πλησιάζει τους 40°C, τα μάτια μας καίνε και τα κεφάλια μας κοντεύουν να εκραγούν από τον πόνο. Μην πανικοβάλλεστε. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούνται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως ένας στρατιώτης στο πεδίο μάχης, άρχισε να πολεμά τον ιό. Μπορούμε να το βοηθήσουμε αν συμπεριλάβουμε τα ακόλουθα πιάτα στο καθημερινό μας μενού.

1. Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα θα πρέπει φυσικά να είναι «must» όταν έχουμε πυρετό. Βοηθά στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κυρίως λόγω του γεγονότος ότι είναι γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα και πλούσια σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, η κοτόσουπα διατηρεί το σώμα μας ενυδατωμένο χάρη στους ηλεκτρολύτες που παρέχει.

2. Νερό καρύδας

Οι υγιεινές επιδράσεις του νερού καρύδας βρίσκονται κυρίως στους ηλεκτρολύτες που περιέχει. Ένα από τα οφέλη του είναι επίσης η ευχάριστη αρωματική και γλυκιά γεύση του, αλλά και το ότι μας προσφέρει κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Το νερό καρύδας ενυδατώνει το σώμα

3. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό κυρίως για τις αντιβακτηριακές και αντιιικές του ιδιότητες. Περιέχει την ένωση αλικίνη, η οποία βελτιώνει την ανοσία και μειώνει την πιθανότητα να ανεβάσουμε πυρετό από κάποιον ιό.

4. Τσάι από βότανα

Το πιο «κλασικό» όπλο στην καταπολέμηση του πυρετού. Έχει παρόμοια αποτελέσματα με την κοτόσουπα. Το τσάι από βότανα βοηθά στον καθαρισμό της βλέννας και καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. Περιέχει πολυφαινόλες, δηλαδή αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να γίνουν ο καλύτερος «φίλος» μας όσο έχουμε πυρετό. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και τα περισσότερα φρούτα περιέχουν έως και 80% νερό, οπότε ενυδατώνουν τέλεια το σώμα. Κατά τη διάρκεια του πυρετού, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να προτιμώνται χωρίς φλούδα και σπόρους, που περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες. Το πεπτικό σύστημα δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση όσο είμαστε άρρωστοι, επομένως θα μπορούσε να έχει πρόβλημα με την επεξεργασία τέτοιων φρούτων και λαχανικών.

Όπως αναφέραμε, ο πυρετός είναι ένα από τα συμπτώματα κοινών ασθενειών όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Ένα άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι μια βουλωμένη μύτη, βήχας ή πονόλαιμος. Τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση και τη φλεγμονή, αλλά έχουν επίσης θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε όταν πάσχετε από κρυολόγημα ή γρίπη;

Συνιστούμε τα ακόλουθα προϊόντα για κρυολογήματα και γρίπη:

Τσάι από βότανα

Κατά τη διάρκεια αυτών των ασθενειών που προκαλούνται από λοίμωξη μέσω σταγονιδίων, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Τα τσάι από βότανα θα σας αναζωογονήσουν και η εισπνοή του ατμού τους μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τις «μπουκωμένες» κοιλότητες σας που είναι γεμάτες βλέννη. Τα φύλλα τσαγιού είναι πλούσια σε φυσικές φυτικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και κατεχίνες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο κουρκουμάς σε ένα φλιτζάνι νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές του ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν τον πονόλαιμο. [8-9]

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και στην πάπρικα

Μέλι

Το μέλι είναι δικαιολογημένα το παλιό, καλό γιατροσόφι των γιαγιάδων μας. Σίγουρα θα εκτιμήσετε τις επιδράσεις του μελιού στον πονόλαιμο μιας βακτηριακής λοίμωξης. Αυτό το γλυκό και κολλώδες υγρό είναι πλούσιο σε αντιμικροβιακές ουσίες που βοηθούν στην εξάλειψη αυτών των λοιμώξεων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 συνέκρινε το μέλι με κάποια συνηθισμένα παιδικά φάρμακα για το βήχα, με κάποια placebo (η αλλιώς, εικονικά φάρμακά) και με μηδενική θεραπεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από τη διφαινυδραμίνη και τη σαλβουταμόλη, που είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά σε φάρμακα για το βήχα. Η χορήγηση μελιού εντός τριών ημερών ανακούφισε τα συμπτώματα του βήχα σε σύγκριση με τις αναφερόμενες ουσίες.

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει μόνο στον βραχυπρόθεσμο οξύ βήχα κατά τη σύγκριση των επιδράσεων. Το μέλι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα στα παιδιά. Ωστόσο, δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω του ενός έτους. [10]

Εσπεριδοειδή και μούρα

Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ, αλλά και ορισμένα μούρα, όπως τα μύρτιλα, τα κράνμπερι και τα σμέουρα, περιέχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και βιταμίνης C. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τον πυρετό. [11]

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε αυτά τα προϊόντα και ουσίες:

Επεξεργασμένες τροφές

Λευκό αλεύρι και προϊόντα ζάχαρης, τηγανητά φαγητά, φαστ φουντ, γλυκά, πατατάκια κ.λπ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές που διεγείρει το νευρικό μας σύστημα. Ωστόσο, επειδή πρέπει να ενισχύσουμε την ανοσία μας, τα τσάι βοτάνων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά θα είναι μια πιο κατάλληλη επιλογή. [12]

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει και να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

6 συμβουλές για τη ναυτία, τη διάρροια και τον έμετο

Εάν έχετε τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα της νόσου, το κλειδί είναι να τρώτε τροφές που θα χαλαρώσουν το πεπτικό σας σύστημα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες και να αυξήσουν την όρεξη.

Τζίντζερ

Έρευνες δείχνει ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της ναυτίας και του εμέτου, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων. Βάλτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αφήστε το για 5 λεπτά και γλυκάνετε με λίγο μέλι. Δώστε προσοχή στο κρυσταλλικό τζίντζερ. Περιέχει υψηλή αναλογία ζάχαρης, επομένως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα σφηνάκι τζίντζερ με χυμό τζίντζερ, μέλι, λεμόνι και νερό καρύδας, που σας ενυδατώνει τέλεια. [13-14]

Ένα σφηνάκι τζίντζερ ή σκέτο τζίντζερ είναι επίσης εξαιρετικά για τη ναυτία

Μπανάνες, ρύζι, χυμός μήλου

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου και φυτικών ινών, επομένως αποτελούν ιδανικές τροφές για την αντιμετώπιση της ναυτίας, του εμέτου και της διάρροιας. Παρόμοια τρόφιμα αποτελούν τα μπισκότα, το πίτουρο βρώμης, το καρπούζι και οι βραστές πατάτες. [15]

Νερό καρύδας

Οι ενοχλήσεις στο στομάχι εμφανίζονται όταν ο γαστρικός βλεννογόνος φλεγμαίνει. Το νερό καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτής της φλεγμονής. Επιπλέον, περιέχει μέταλλα, όπως το κάλιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να επανενυδατωθεί γρήγορα μετά την αφυδάτωση που προκλήθηκε από διάρροια ή από τον έμετο.

Ωστόσο, δεν συνιστούμε τα ακόλουθα τρόφιμα:

Λιπαρές τροφές

Περιέχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών που είναι δύσκολο να επεξεργαστούν από τον οργανισμό, μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι και να επιδεινώσουν τη ναυτία.

Τσίλι

Το τσίλι περιέχει καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να ερεθίσει δυσάρεστα το γαστρικό βλεννογόνο. Προκαλεί πόνο στο στομάχι και γενική δυσφορία.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υδατάνθρακες- τη λακτόζη, η οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από το σώμα μετά τη διάρροια. Οι παρενέργειες είναι μερικές φορές φούσκωμα και ναυτία.

Απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα

Κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας, είναι απαραίτητο να αυξήσετε την πρόσληψη διαλυτών ινών, η οποία βοηθά στον καθαρισμό των εντέρων, αλλά όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, προκαλεί φούσκωμα. Πρέπει να είστε υπομονετικοί και να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη διαλυτών ινών. [16]

Πίτουρο βρώμης και νιφάδες βρώμης

Ένα φλιτζάνι νιφάδες βρώμης με νερό περιέχει περίπου 4 γραμμάρια ινών, που είναι περίπου το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Ακόμα καλύτερα για την πέψη από τις νιφάδες βρώμης είναι το πίτουρο βρώμης, το οποίο περιέχει επίσης φλούδες πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Το πίτουρο βρώμης ή οι νιφάδες βρώμης είναι ιδανικά για τη διάρροια

Αποξηραμένα φρούτα

Όλα τα φρούτα είναι μια καλή πηγή ινών, αλλά τα αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σύκα και δαμάσκηνα περιέχουν συνήθως ακόμη περισσότερες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σορβιτόλη, η οποία μπορεί να διεγείρει την εντερική δραστηριότητα. Τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, μια ομάδα χημικών ενώσεων που έχουν θετική επίδραση σε ορισμένα «καλά» εντερικά βακτήρια, όπως το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Αυτά τα βακτήρια συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα. [17]

Λιναρόσπορος

Οι σπόροι λιναριού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, οπότε υποστηρίζουν πολύ καλά την τακτική κινητικότητα του εντέρου. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Δύο κουταλιές της σούπας καλύπτουν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών και περισσότερο από 100% στην περίπτωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. [18-19]

Ωστόσο, αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα:

Επεξεργασμένες τροφές

Τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα λίπη είναι δύσκολο να απορροφηθούν, ενώ το αλάτι μειώνει την περιεκτικότητα των κοπράνων σε νερό.

Επεξεργασμένοι σπόροι

Το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι είναι επίσης ακατάλληλα. Δεν έχουν πίτουρο και φύτρες, δηλαδή τα μέρη που περιέχουν τις περισσότερες ίνες.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να «στραγγίσει» το νερό που απαιτείται για να μαλακώσουν τα κόπρανα. [20]

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με τις ασθένειες;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Για να λειτουργούν καλά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, χρειάζονται αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.

Εάν έχουμε πυρετό και αρρωστήσουμε, το σώμα μας υποδηλώνει ότι είναι καιρός να «επιβραδύνουμε». Η σωστή διατροφή βοηθά το σώμα να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε ιούς και βακτηριακές λοιμώξεις. Η ποιοτική ανάπαυση, η τακτική ενυδάτωση και μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες θα μας βοηθήσουν περισσότερο.

Πιστεύουμε ότι έχετε μάθει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φαγητό κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας. Εάν σας άρεσε το άρθρο, μοιραστείτε το με τους φίλους σας για να τους βοηθήσετε κι εκείνους.

Πηγές:

[1] Klein Sarah - Why Do We Lose Our Appetite, When We Are Sick? – https://www.huffpost.com/entry/lose-appetite-cold-flu-sick_n_4525367

[2] Smith Kat - Why Do You Lose Your Appetite When You’re Sick? – https://blog.memd.me/lose-appetite-youre-sick/

[3] Sun Y., Wang Z., Zhang. Y, Sundell J., - In China, Students in Crowded Dormitories with a Low Ventilation Rate Have More Common Colds: Evidence for Airborne Transmission – https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0027140

[4] Keck Medicine of USC - What Is a Bunion? – https://www.keckmedicine.org/what-is-a-bunion/

[5] O'Dwyer Jessica - What to eat to recover from illness – https://www.nuffieldhealth.com/article/what-to-eat-to-recover-from-illness

[6] Andrews R., MS, St. Pierre B. and col. - Eating when sick: Should you feed a cold? Or starve a fever? – https://www.precisionnutrition.com/what-to-eat-when-sick

[7] Mayo Clinic Staff - Fever treatment: Quick guide to treating a fever – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/in-depth/fever/art-20050997

[8] Toden S., Theiss A. L., Wang X., Goel A. - Essential turmeric oils enhance anti-inflammatory efficacy of curcumin in dextran sulfate sodium-induced colitis – https://www.nature.com/articles/s41598-017-00812-6

[9] Brazier Y. - All you need to know about flu – https://www.medicalnewstoday.com/articles/15107

[10] Oduwole O., Udoh E. E., Oyo-Ita A., Meremikwu M. M. - Honey for acute cough in children – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007094.pub5/full

[11] Pérez-Cano F. J., Castell M. - Flavonoids, Inflammation and Immune System – https://www.mdpi.com/2072-6643/8/10/659/htm

[12] Nordqwist J. - Health benefits and risks of drinking coffee – https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202

[13] Marx W., Kiss N., Isenring L. - Is ginger beneficial for nausea and vomiting? An update of the literature – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25872115/

[14] Lete I., Alluέ J. - The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy – https://journals.sagepub.com/doi/10.4137/IMI.S36273

[15] MacGill M. - What you should know about diarrhea – https://www.medicalnewstoday.com/articles/158634

[16] Felman A. - What to know about constipation – https://www.medicalnewstoday.com/articles/150322

[17] Saito Y. A. - Irritable bowel syndrome: new and emerging treatments – https://www.bmj.com/bmj/section-pdf/900007?path=/bmj/350/8014/Clinical_Review.full.pdf

[18] Barbalho S. M., Quesada K., and col. Inflammatory bowel disease: can omega-3 fatty acids really help? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700845/

[19] Grag M. A. - 17 Superfoods That Fight Disease – https://www.health.com/food/17-superfoods-that-fight-disease

[20] Lillis Ch. - What should you eat when you are sick? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/321786

[21] Arnarson A. - Artificial Sweeteners: Good or Bad? Artificial Sweeteners: Good or Bad? – https://www.healthline.com/nutrition/artificial-sweeteners-good-or-bad

[22] Lissiman E., Bhasale Al, Cohen M - Garlic for the common cold – https://www.cochrane.org/CD006206/ARI_garlic-common-cold

[23] Ghosh N. - 13 Best Foods To Eat When You Have Viral Fever – https://www.boldsky.com/health/nutrition/2018/foods-for-viral-fever-083637.html

Προσθέστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *